Életmód

Indiában szülőket tartóztattak le miatta, a Fülöp-szigeteken már sapkával harcolnak ellene, de mindannyiunknak volt kedvenc puskázási módszere

rtl.hurtl.hu

2022. október 30. 15:59

Láthatatlan tinta, puskatoll, ásványvizes flakonra ragasztott cetlik, lábszárra írt jegyzetek – a csalás csúnya dolog, de tény, hogy mióta létezik iskola, azóta létezik puskázás is. Manapság nyilván az okostelefon a legegyszerűbb eszköz ehhez, de ha azt elveszik, a diákok kénytelenek bevetni a régi jól bevált módszereket. Abból pedig akad néhány kifejezetten szórakoztató is.

A BBC-nek hála az egész világsajtón körbement, hogy a Fülöp-szigeteken egy főiskolai vizsga alatt a diákok úgynevezett „csalásellenes sapkát” viseltek. Mary Joy Mandane-Ortiz, a Bicol University College of Engineering gépészmérnöki karának professzora arra kérte a diákjait, hogy mindenféle papírhulladékból készítsenek olyan fejfedőt, amely megakadályozza, hogy mások dolgozataiba belenézhessenek.

 

A tanár a BBC-nek elmondta: keresett egy szórakoztató módot arra, hogy biztosítsa a becsületességet az óráin, az ötlet pedig nagyon hatásosnak bizonyult. A diákok kartonpapírból, tojásosdobozokból, vállfákból és mindenféle maszkból készítettek maguknak csalásgátló eszközt, de volt olyan is, aki két papírpoharat ragasztott egy búvárszemüvegre. Az ötlet egyébként nem Mandane-Ortiz sajátja, néhány évvel ezelőtt Thaiföldön már próbálkoztak egy iskolában lesésgátló fülvédőkkel.

 

Mandane-Ortiz arról is beszélt, hogy tanítványai idén jobban teljesítettek, mivel a szigorú vizsgakörülmények extra kemény tanulásra ösztönözték őket. A diákok közül sokan hamarabb fejezték be a félévi vizsgákat, és idén senkit nem kaptak csaláson.

Másképp járt az a spanyol diák, aki konkrétan művészi szintre emelte a csalást, de a tanárai éberek voltak.

Úgy próbált meg átmenni vizsgáján, hogy 11 darab tollba karcolta a tananyag egy részét.

 

Elbukott próbálkozásával a diák felidézett valamit az okostelefon előtti időkből, amikor a kreativitás nem ismert határokat, ha egy fontos dolgozatról vagy vizsgáról volt szó. A papír-írószer boltok újabb és újabb kütyüket és eszközöket kínáltak a mindenre vevő általános iskolás és középiskolai diákoknak, és bár valószínűleg bemagolni a tananyagot mindig egyszerűbb volt, mint kilesni egy rejtekhelyről, ne feledjük: aki puskát készített, az végső soron mégiscsak elolvasta, kiírta a tanulnivalót. Lássuk az ősidők módszereit!

Az volt a legmenőbb, aki birtokolta: a puskatoll

Kétféle verzió is létezett, a dolgozatírás közben újságot olvasó tanároknál be lehetett vetni a kihúzható tekercses, műanyag tollat, míg a padsorok közt mászkáló oktatóknál a toll gombjával irányítható, a betét körül forgó tekerccsel lehetett nagyot menni. Más kérdés, hogy a tekercsek gyakran olyan fényes papírból készültek, amelyekre alig lehetett írni, ráadásul elég kevés információ fért rá a csalóeszközre.

A Fülöp-szigeteken már sapkával harcolnak ellene, de mindannyiunknak volt kedvenc puskázási módszere
eBay

Szintlépés James Bond-módra: az UV-toll

Az UV-toll és a „láthatatlan tinta” a 2000-es években annyira hightech volt, hogy már-már tiszteletet parancsolt: egy sima mezei tollnak tűnt, ám a végébe egy UV-lámpát építettek. A puskát előre meg kellett írni, akár papírra, akár a kezünkre, de a tintának köszönhetően ez egyáltalán nem látszott, csak ha rávilágítottunk. Valójában meglehetősen hülye ötlet volt, hogy dolgozatírás közben valaki élő lámpásként próbált észrevétlenül csalni.

A Fülöp-szigeteken már sapkával harcolnak ellene, de mindannyiunknak volt kedvenc puskázási módszere
Amazon

Amire már tényleg készülni kellett: az üdítős flakon

Voltak, vannak olyan ásványvizes, üdítős flakonok, amelyeknek a címkéjét csak egy-egy ponton rögzítik a műanyagpalackhoz, ráadásul olyan papírból készültek, amelyek szinte könyörögnek, hogy puskát írjanak rájuk. A flakonokra sem fért fel egy egész regény, de halványan írva egy-egy képlet életmentő is lehetett. A bűnöző lángelmék egyenesen nyomtattak otthon maguknak címkét, így még a kézírást is megúszták a hátoldalon.

Lépésről lépésre: a cipő belseje és a cipőtalp

A lányoknak ott volt a topánka, amelyből kibújva lényegében tele lehetett írni két teljes cipőbelsőt. A probléma csak az volt vele, hogy ha valaki nagyon félt a lebukástól és kicsit megizzadt a lába, annak könnyen elmosódhatott az egész „segédanyag”. Kellett némi felkészülés a cipőtalpra ragasztott jegyzetekhez is, hiszen úgy kellett felragasztani a cetliket, hogy az ember pontosan tudta, hová fog majd ülni és milyen módon keresztezi majd dolgozatírás közben a lábát, hogy jó rálátást nyerjen a puskára.

A bőrünkön érezni a tétet: lábszár és szoknya alá rejtett irományok

A lábszár-trükkhöz is szükség volt némi ügyességre, ott úgy kellett intézni a logisztikát, hogy ne legyen magas se a zokni, se a cipő szára: a lábszárra írva a dolgokat már csak fel kellett húznunk az egyik lábunkat a másikra, hogy onnan olvashassunk vizsga közben. Hasonlóan jól működött a lányoknál a harisnyára, a szoknya alá tűzött jegyzet is: elég volt kicsit felhúzni a térd fölött végződő ruhadarabot a mesteri leséshez.

Lehetőség, mint csillag az égen

Középiskolában és az egyetemen már szükség volt okosszámológépekre, amelyek általában egy műanyag fedéllel voltak borítva. Amellett, hogy kismillió képlet ráfért, szinte észrevétlenül lehetett csalni vele. A ceruzával felírt puskát leradírozva „tiszta lappal” indulhattunk neki a következő dolgozatnak vagy vizsgának is.

Ezek a módszerek természetesen csak egy mezei dolgozatnál működnek (kivel ne fordult volna elő, hogy nem tudott tanulni egy dolgozatra?), komolyabb vizsgáknál, érettséginél, államvizsgánál ne is próbálkozzunk ilyesmivel, mert magunkkal szúrunk ki később, ha csak a papírunk van meg valamiről, de a tudásunk nincs.

Részlet az Éretlenek című filmből:

 

Vannak olyan országok, ahol kifejezetten szigorúan vesznek mindenféle csalást: hat évvel ezelőtt Kínában bejelentették, hogy egy kormányzati szigorítás részeként akár hét évre börtönbe kerülhetnek azok a felsőoktatásba felvételiző diákok, akik csalnak a vizsgák során.

Szintén abban az évben történt, hogy akár börtönbe is kerülhetett volna két spanyol diák: ők nem egyszerűen puskáztak, az egyik diák a másiknak adta ki magát és így ment be a vizsgára. A dél-spanyolországi Almeriából származó páros egy szakképzési felvételi vizsgán próbálta meg becsapni a felügyelőket, az ország ügyészei pedig közokirat-hamisítással vádolták meg őket, mivel az „álvizsgázó” bemutatta a másik diák személyi igazolványát. Az egyik diák ügyvédje barbárnak nevezte a büntetést, és azzal érvelt, hogy az teljesen aránytalan az esethez képest, mivel a vizsga nem tekinthető hivatalos dokumentumnak.

Az iskolai puskázás valószínűleg legbotrányosabb példája 2015-ben, Indiában történt, ahol szövetségi vizsgálatot is kellett indítania a Legfelsőbb Bíróságnak, miután a Bihar tartományban zajló orvosi felvételi vizsgáról olyan fotók kerültek napvilágra, amelyeken a vizsgaterem ablakán át tengernyi szülő és barát próbált súgni a felvételizőknek. Több száz embert, köztük szülőket is letartóztattak az eset miatt.

Nyitókép: Lumina Images / Getty Images

#Életmód#puskázás#csalás#iskola#oktatás#ma

Címlapról ajánljuk