Életmód

A férjed el fog hagyni, te döngő léptű nő! – A testszégyenítés köszöni szépen, 2022-ben is él és virul

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2022. október 19. 15:28

Czutor-Kilián Zsanett nemrég az Instagramon fakadt ki, amiért számos bántó kommentet kapott a szülés utáni testsúlya miatt. Volt, aki azt írta neki, „nagyon el vagy hízva, csoda, hogy Zoli nem válik el tőled”. A jelenség nem új, az azonban továbbra is káros és zavarba ejtő, hogy sokan ennyire vállalhatatlanul viselkednek a netes harcmezőn.

Egy ismert embernek – főleg, ha nő –, számolnia kell azzal, hogy teljesen mindegy, mit csinál, valakinek túl sovány, túl kövér, túl okos, túl buta, túl szőke vagy épp túl barna lesz. Semmi különös nem kell ahhoz, hogy bárki fröcsögő kommentek százaival találja szemben magát. Hát még ha szülni mer az ember lánya, és közben magára szed valamennyit, vagy éppen megengedi magának azt a luxust, hogy nem rejtegeti az ősz hajszálait: máris slampos és igénytelen lesz! Nem is csoda, hogy nincs mellette férfi! Ha meg van, hát ezek után majd biztos nem lesz! A testszégyenítés köszöni szépen, 2022-ben is él és virul. Nemrég Czutor Zoltán felesége tapasztalta meg, hogy mennyire.

Nekem ebből azt hiszem, hogy véglegesen elegem lett, hogy azt gondolják emberek, hogy minden nőnek vékonynak, gebének, szexinek és kockás hasúnak kellene lennie, főleg azután, hogy gyereket szült. A lányom hét hónapos, kevesebb ideje tartózkodik kint, mint amennyit bent töltött!

– csattant fel az Instagramon, miután elege lett abból, hogy a harmadik gyereke születése után folyamatosan bántották a külseje miatt. A videóban elmondta, hogy a korábbi terhességeinél is mindig gyarapodott a súlya, ám azt végül mindig leadta, és most is így lesz, ha egyáltalán ez lesz a cél. „Az életben annyival fontosabb dolgok is vannak, mint hogy valakinek bomba-e a teste vagy sem, hogy S-es ruhát hord-e vagy sem. És ha nem, akkor mi van?” – tette fel a kérdést. Czutor-Kilián Zsanettnél az verte ki a biztosítékot, hogy valaki azt írta neki, „nagyon el vagy hízva, csoda, hogy Zoli nem válik el tőled”. A zenész felesége leszögezte: nem, a férje nem fogja őt elhagyni csak azért, mert jelenleg így néz ki.

 

Nem csoda, ha ez a mondat egyszer és mindenkorra a magyar ember agyába vésődött: emlékezzünk csak Schobert Norbi 2020-as „döngő léptű nők” szövegére, amikor azt mondta, a házasságok azért mennek tönkre, mert a nők, ahogy ő fogalmazott, elcseszik, és nem fogynak le szülés után, a férfiak ugyanis nem tudnak megkívánni egy nőt, aki felszedett némi pluszkilót. (Az nem kérdés, hogy a nőkre nézve miért volt sértő ez az állítás, de Schobert a férfiakat is egybites idiótának minősítette vele.)

Schobert amúgy még ezen is túltett, amikor tapasztalati szakértőként közölte, hogy szerinte a terhesség és a szülés nem egy dráma, majd elmondta, hogy az ő felesége milyen csinos volt a szülészeten, miközben a többi kismama loncsos, zsíros hajú és ragyás volt, hogy pontosan idézzük: „a többi kismamák ilyen zsákpizsamában ültek ott, ilyen nagyon-nagyon zsíros, loncsos felnyírt hajjal, ragyásan, felpüffedve, sápadtan és roppant fájdalmasan, depressziósan, pedig egyszerre szültek Rékával”. Amíg a nyilvánosság tömegeket etető szereplője megengedheti magának, hogy ilyen stílusban beszéljen mások külsejéről, addig nincs mit csodálkozni, hogy mindenféle névtelen emberek mindenféle kamuprofilokról színtiszta gonoszságokat írnak.

 

Gáspár Evelin is megkapta a magáét, pedig ő aztán tényleg egy ország szeme láttára nőtt fel. Néhány hete, amikor nyaralni ment, és bikinis fotót osztott meg magáról, többen is bántó kommenteket írtak neki, amelyekre úgy reagált: „Nagyon durva, ami itt a kommentszekcióban kialakult!”

„Persze, fogadjunk el mindenkit, ahogy jól érzi magát, nők erősítsék/támogassák egymást 2022-es divat itt megdőlt... A sok kritikus, megmondó ember csinálja utánam, mielőtt veszi a bátorságot, hogy ideír! Először is, gyerekkorom óta ismertek; akkor az volt a baj, hogy kövér vagyok, fogyjak le, most lefogytam, az a baj, lóg a bőröm! Igen, lóg, engem is zavar, de mindig is tettem ezért kezelésekkel, masszázzsal, krémekkel na meg edzéssel! Nekem ez a mostani állapot nagyon sok ÉVEMBE, IDŐMBE, ENERGIÁMBA, PÉNZEMBE KERÜLT! Amit igen büszkén, filterek/retus nélkül felvállalok, ami manapság egy érték és ritkaság, mert persze az interneten mindenki szupermodell, de hála az Istennek én elfogadtam magam és SZERETEM magam, hogy filterek/műtétek nélkül is jól érzem magam és vállalom magam!” – fejtette ki.

A negatív kommentelés természetesen nem magyar sajátosság, ugyanígy megkapta a fogyása után Adele, Rebel Wilson, de még Jonah Hill is, hogy túl sokat fogytak, és most már igazán leállhatnának. Ugyanilyen logika mentén szedték szét Keanu Reeves barátnőjét, Alexandra Grantet, aki a sztár oldalán festetlen hajjal jelent meg, valamint Pierce Brosnan feleségét is, Keely Shaye Smith-t, akinek a Brosnannel való házassága éveiben nagyon megváltozott a teste. Mások teste mások magánügye, nem egy darab húscafat, amin kedvünkre csámcsoghatunk, ugyebár. És mégis, ahelyett, hogy békén hagynánk egymást, minden közösségi médiafelületen ömlik a szenny.

Az életben annyival fontosabb dolgok is vannak, minthogy valakinek bomba-e a teste vagy sem
 dvulikaia / Getty Images

John Suler a negatív kommenteket az úgynevezett online gátlástalanság jelenségével kapcsolja össze, amelynek lényege, hogy ha elrejthetjük valódi kilétünket, azzal együtt úgy érezzük, megszűnnek a viselkedésünket gátló társadalmi kényszerítő erők, elfogadott társadalmi normák is: lehetünk civilizálatlan bunkók, odaokádhatjuk a véleményünket a másik képe alá, hogy kieresszük kicsit a gőzt, vagy éppen szabaduljunk a saját frusztrációnktól, dühünktől. Könnyű a dolgunk: nem látjuk a másik reakcióját, a szavaink hatását a másik fél arcán, ráadásul nem is leszünk felelősségre vonhatók.

Ráadásul a személyközi kommunikáció során ritkán van alkalmunk csak úgy kilépni egy beszélgetésből, vitából, míg a neten csak be kell hozzá csukni egy ablakot. Ám ha ott hagyunk egy negatív kommentet, akkor az általunk kritizált személynek még csak esélye sincs megvédeni magát. A civilizálatlan kommentelők gyakran a mögé bújnak, hogy „őszintének lenni” nem bűn, ami kétségtelenül igaz, de érzéketlennek és tapintatlannak lenni már kevésbé bocsánatos. Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy mindenkit szépnek és csinosnak kell találnunk: a fejünkben az van, amit csak akarunk. De nagyon gondoljuk át, hogy a mi testünk kifogástalan-e, mielőtt bárhol is rányomnánk a küldés gombra.

Nyitókép: 2018-as londoni plakátkampány hívja fel a figyelmet a divatmárkák által közvetített testszégyenítésre. Előtérben az alkotó, az Endless nevű londoni kortárs művész. Fotó: Ki Price/Getty Images

#Életmód#czutor-kilián zsanett#testsúly#testszégyenítés#bodyshaming#ma

Címlapról ajánljuk