Életmód

Sok volt az olcsósított rövid a szombati állami rendezvényeken? Magyaros ételek helyett ezekkel tömje magát másnaposság ellen

Hamberger DávidHamberger Dávid

2022. augusztus 21. 11:03

Egymást érik a fesztiválok, jönnek a bulimeghívók meg a lakodalmak, és akkor az augusztus 20-i állami ünnepségek jóárasított röviditalairól nem is beszéltünk. Ha beütött a szombati 450-es keserű, akkor itt egy hiánypótló írás arról, hogy egy táplálkozási szakértő és dietetikus szerint mit tart a tudomány valóban hasznosnak a másnaposság ellen bevetett ételek közül, és mi az, ami csak városi legenda.

Hányinger, fejfájás, hidegrázás, gyomorsav, álmatlanság és levertség – ismerős érzések? Abban megegyezhetünk, hogy senki sem szereti a másnaposságot, főleg a felsorolt tünetek miatt. Ráadásul, ahogy telnek az évek, egyre nehezebb túlélni az átbulizott éjszakák utáni nappalokat. Főleg, ha olyan kecsegtető árakkal szembesül a rohanó infláció közepette a szomjas magyar, mint amiket az augusztus 20-i állami rendezvényeken látott.

Nem csoda, hogy szerte a világon mindenki keresi a csodaszereket, praktikákat és trükköket a másnapi rosszullét ellen. Sok cég és kutató kecsegtet azonnali megoldással, egy elixírrel, ami egycsapásra elmulasztja a másnapot, de ezek általában csak üres ígéretek. Az olasz Vice most egy táplálkozási szakértő és egy dietetikust segítségével jártak utána, hogy a tudomány mit tart valóban hasznosnak a másnaposság ellen.

Hidratálás

Amikor az ember a pohár fenekére néz és berúg, többnyire kiszárad. Tehát az első és legfontosabb dolog ilyenkor, hogy újra bevigyük azt a szervezetbe, amit elveszítettünk: a vizet és a nyomelemeket. A szakértő szerint valójában a kiszáradás áll a másnaposság leggyakoribb tünete, a fejfájás hátterében. Szóval érdemes annyi vizet meginni, amennyit csak tudunk. 

Antioxidánsok

Egy másik probléma, hogy miközben a máj lebontja az elfogyasztott alkoholt, olyan melléktermékeket szabadít fel, amelyek nagyon mérgezőek a szervezet számára. Ezeket antioxidánsok fogyasztásával lehet egyensúlyozni. Antioxidánsokban pedig legfőképp a gyümölcsök és a zöldségek bővelkednek, ráadásul ezek még hidratálnak is. 

A szakértő különösen a banánt és az articsókát ajánlja, a banán ugyanis gazdag káliumban és magnéziumban, továbbá olyan ásványi anyagokban, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet működéséhez. 

Az articsóka is sok antioxidánst tartalmaz, táplálékkiegészítő-gyártók már régóta népszerűsítik az articsókakivonatot a másnaposság gyógymódjaként. Kár, hogy egy tanulmány szerint a kivonatnak önmagában nincs jelentős hatása a tünetek kezelésére.

Vitaminok és szénhidrátok

A vitaminok szintén nélkülözhetetlen tápanyagok, amelyeket egy éjszakai dorbézolás után muszáj pótolnunk. Különösen a B-vitamint, ami a tojásban és a lazacban is megtalálható. Ne feledkezzünk meg a szénhidrátokról sem, amelyek különösen hasznosak a másnaposság kezdeti szakaszában. „Ezek helyreállítják az alkohol miatt lecsökkent vércukorszintet” – magyarázta a szakértő. Az alacsony vércukorszint ugyanis hozzájárulhat a másnaposság alatt gyakran tapasztalt kellemetlen érzéshez, remegéshez és fáradtsághoz.

Mit ne együnk?

De mi a helyzet az igazi magyaros, zsírban és olajban úszó ételekkel? A városi legendák szerint ezek „felszívják” az alkoholt, de a valóságban csak pillanatnyilag okoznak jó érzést és inkább terhelik a szervezetünket. További rossz hír, hogy a tea és a kávé sem segít ilyenkor, ugyanis ezek serkenthetik a gyomornedv termelését – ami egy átbulizott éjszaka után így is ezer fokon dolgozik. „Minél savasabbá válik a gyomrunk, annál inkább fogunk hányingert és fájdalmat érezni” – magyarázza a szakértő.

Röviden összefoglalva:nincsenek csodaételek vagy gyors gyógymódok. Csak könnyű, antioxidánsokban, ásványi anyagokban, szénhidrátokban és fehérjékben gazdag ételek, valamint sok víz. Unalmas? Lehet. Hatékony? Persze, sokkal inkább, mint ha pizzával tömjük magunkat délelőtt 11-kor.

Nyitókép: Gettyimages/ nimis69

#Életmód#másnaposság#ellen#hatékony#kezelés#gyógymód#alkohol#másnap#ma#augusztus 20

Címlapról ajánljuk