Életmód

A cuki mémek és a kapzsi tenyésztők tönkretették a mopszokat

Dévai LászlóDévai László

2022. július 23. 16:35

Egy tanulmány szerint ma már lényegében nincsenek teljesen egészséges mopszok. A vérvonalak többségéből beteg kutyák születnek, a gazdáknak pedig olykor milliókat kell költeniük, ha nem akarják, hogy kedvencük egy életen át szenvedjen. A szerző mindezt elhivatott mopsztulajdonosként is megtapasztalta.

A kutyás mémek kis túlzással egyidősek a világhálóval, a mindenki számára elérhető lakossági internet egyik első nagy kutyaszenzációja pedig a gülüszemű, turcsi orrú, mindig vidám, sokat röfögő mopsz volt.

A családom első generációs mopsztartónak számít, mi az első ilyen kutyánkat nagyjából húsz évvel ezelőtt vettük.

Az elmúlt évtizedekben három mopszunk is volt, így lényegében tapasztalatból állíthatom, hogy a fajtát tönkretette a felhajtás és a pénzéhes tenyésztők serege. Az első mopszunk, Elek éveken keresztül mindenféle egészségügyi probléma nélkül élt, de hároméves korában gerincsérvvel diagnosztizálták. A kutya kezelőorvosa szerint nem érte olyan fizikai behatás, aminek következtében kialakulhatott volna a betegség, pláne ilyen fiatalon. Nagy valószínűséggel veleszületett rendellenességről volt szó, amit alátámasztani látszott az is, hogy a különböző kezelések mellett is rohamosan romlani kezdett a kutya egészségi állapota.

Elek a diagnózis után mindössze hónapokkal elkezdte húzni mindkét hátsó lábát. A testtartása is megváltozott, a kutya gerince kitüremkedett, csak görnyedve tudott járni.

A sérv miatt vizelet- és széklettartási problémái lettek, nem érezte, hogy mikor kell ürítenie. A kutya a betegsége előtt szobatiszta volt, így rosszul érezte magát, amikor a lakásba ürített. Az orvosai mindössze pár évet adtak neki, de Elek ezután még majdnem 10 éven keresztül élt. A sérv okozta fájdalmat folyamatos gyógyszeres kezeléssel, a lassan lebénuló hátsó lábakat pedig folyamatos úszásterápiával lehetett karbantartani.

A család egy kis medencét telepített az udvarra, ebben a medencében Elek mindennap fél órát úszott.

Ezt a terápiát ugyanakkor óvatosan kellett alkalmazni, mert a mopszok szíve és keringése nem épp olyan, mint a legtöbb kutyafajtáé, de erre majd később visszatérünk. A kezeléseknek köszönhetően az állat állapota csak lassan romlott, de az utolsó években már így is csak pelenkával lehetett kezelni a vizelettartási problémáit.

Fotó: a szerző

Elek meglehetősen sokáig, 13 éves koráig élt, de rengeteg pénzbe és energiába került, hogy megfelelő életminőségben lehessen a családdal. A kutya végül szívelégtelenség miatt pusztult el. 

A második mopszunk, Benő sokkal kevesebb ideig élt, de sokkal többet szenvedett, mint Elek.

Máj- és veseelégtelenség, autoimmun betegség

Mikor Benő a családhoz került, csak annyit lehetett rajta észrevenni, hogy van egy kis szemtengelyferdülése, de ezen kívül nem volt komolyabb problémája. Az első gondok akkor kezdődtek, amikorra kutyának látszólag minden ok nélkül megsérült a szeme. A sérülés okát akkor még nem lehetett kideríteni, de mivel az állapota nem javult, így az orvosok a szem eltávolítása mellett döntöttek. Benő kezelőorvosa, Dr. Bodorkós Rita állatorvos elmondása szerint amikor a kutya a szeme miatt orvoshoz került, már a vérképéből ki lehetett olvasni, hogy károsodott a mája.

Felmerült nála a májsönt (PSS, más néven portoszisztémás sönt) lehetősége. Ez lényegében egy érrendszeri probléma, ami által idegen, toxikus anyagok kerülhetnek be a véráramba, ez pedig úgynevezett májbódultságot eredményez.

Ez a betegség minden kutyánál jelentkezhet, de a mopszoknál sokkal gyakrabban fordul elő. A söntöt végül külön vizsgálatokkal kizárták, így a rossz eredményeket nem okozhatta más, mint a kutya nem megfelelően működő mája, magyarán veleszületett betegségről volt szó. A szeme után a kutya akkor került újra orvoshoz, amikor rövid idő alatt rengeteget fogyott, mindemellett nagyon sokat ivott. Ezek a tünetek mind arra utaltak, hogy májbetegségben szenved az állat. Csak egyféle felvágottat volt hajlandó megenni, ez viszont az emésztését tette tönkre.

Fotó: a szerző

A kutya emésztést segítő készítményeket kapott, így egy ideig rendben volt, de aztán ismét orvoshoz kellett vinni, mert nem tudta kinyitni a száját.

Dr. Bodorkós Rita megállapította, hogy a kutya fején immunológiai alapú izomgyulladás alakult ki, aminek következtében Benő ráncos pofája teljesen kisimult, az izmok nem húzódtak össze, kvázi letapadtak a fejére. Mivel nem tudta kinyitni a száját, enni sem tudott. Ezt az állapotot szteroidos kezeléssel lehetett kezelni.

Vannak olyan autoimmun betegségek, amelyek csak lokálisak és a test csak egy bizonyos területét érintik, de sokszor ez az állapot kiterjed más izomcsoportokra, sőt szervekre is

– magyarázza az állatorvos.

Miután a kutyát elaltatták, a szövettani mintából kiderült: Benő az autoimmun betegsége miatt fellángoló gyulladások miatt pusztult el. A kutya egy idő után vesegyulladás tüneteit mutatta, letört volt, véreset vizelt, ezért rögtön állatorvoshoz került. Két hét alatt ment el, a veséjén keresztül vérzett el, az utolsó napokban Benő már féregnyulványokra emlékeztető, henger alakú alvadt vért vizelt.

Az említett alvadt vérből álló hengereket, amik a vesét és a húgyhólyagot összekötő csövön keresztül jöttek le lényegében szörnyű fájdalmak közepette minden vizelésnél megszülte az állat

– mondta Dr. Bodorkós Rita.

Visszagondolva az sem kizárt, hogy már az első rejtélyes szemsérülés is egy immunológiai folyamatnak volt az eredménye. Mivel a kutya szemét sokáig szteroidos cseppekkel kezelték, így valószínűleg a gyulladás akkor a területen alábbhagyott és majd csak később, a fej izomzatának bénulásakor jelentkezett újra.

Golyószív, légzésproblémák, túltenyésztés

Azt már korábban említettük, hogy a mopszok sokszor szív- és érrendszeri problémákkal küzdenek. Dr. Bodorkós Rita szerint ezért minden mopsz esetében érdemes mellkasröntgent készíteni, hogy kiderüljön, milyen állapotban van az állat szíve. A mopszoknál a tenyésztés során az volt a fontos, hogy tetsszen az embereknek, azzal viszont nem igazán törődtek hosszú évtizedeken keresztül, hogy az állatok egészségesek is legyenek. A turcsi, nagyon rövid orr, a ráncos pofa és a kis méret miatt ezek a kutyák sokszor alig kapnak levegőt, ezért röfögnek annyit.

A mopszok minden röfögéskor lényegében levegőért kapkodnak.

A kutyák szíve alapvetően tojásdad alakú, a mopszoké viszont szabályos kör, ami miatt rengeteg szívproblmájuk van. Sok esetben akkora a mopszok szíve, hogy elnyomja a mellkas többi szervét, ez pedig keringési gondokat okozhat – magyarázza az állatorvos. A túltenyésztés problémájára hívja fel a figyelmet egy, a BBC által is közölt tanulmány, ami azt állítja, hogy a mopszot már nem érdemes a teljesértékű fajták között említeni, mivel mára alig maradt tiszta, betegségmentes vérvonal.

Fotó: illusztáció / iStock / Getty Images

A brit kutatás szerint a mopszok általános állapota lényegesen eltér a többi kutyáétól. A tanulmány 4308 mopsz és 21835 más fajtához tartozó kutya egészségi állapotát hasonlította össze, az adatokból világosan kiderült, hogy a mopszoknál csaknem kétszer akkora az esélye a súlyos betegségek kialakulásának, mint más kutyáknál. Az háziállatokat regisztráló Kennel Club szerint 2005 és 2017 között a mopszok népszerűsége az ötszörösére nőtt.

Ez az a kereslet, aminek megpróbáltak megfelelni a tenyésztők, csakhogy azzal nem foglalkoztak, hogy a túltenyésztés miatt beteg állatok fogják elárasztani a piacot.

A tanulmány leírja, hogy a mopszoknál 1,9-szer nagyobb valószínűséggel észleltek egy vagy több rendellenességet egy év alatt, mint más fajtához tartozó egyedeknél. Dr. Myfanwy Hill, a Cambridge-i Egyetemen állatorvosa szerint ezek az eredmények egyáltalán nem meglepőek.

A probléma egyszerű. A kutyák koponyája és teste egyre kisebb lett, de a szerveik nem mentek össze ennek megfelelően, így lényegében minden lágyszövet kisebb helyre préselődik be

– foglalja össze Dr. Myfanwy Hill.

A mopszoknál a különböző szervi elváltozások mellett nagyobb a bőrredő-fertőzések kockázata is, mivel sokkal több bőrük van a fejükön és az arcukon, mint amennyire szükségük lenne. Ezek miatt a mopszoknak sokszor viszket a bőrük, sőt olykor gombás fertőzésekkel is küzdenek.

A cuki, kunkorodó farok pedig valójában egy olyan csigolyát jelent, ami sokszor a porckorong elcsúszását, sőt akár sérvet is okozhat. 

A felmérés adataiból az is kiderül, hogy az állatokat hiába tartják jó körülmények között, az említett problémák az életkörülményektől függetlenül előfordulhatnak. Justine Shotton, a Brit Állatorvosok Szövetségének elnöke a kutatás fényében azt javasolta, hogy azok, akik kutyát szeretnének, ne válasszák a mopszot, mert azzal nem tesznek jót a fajtának.

Nyitókép: illusztráció / iStock / Getty Images

#Életmód#mopsz#tenyésztés#túltenyésztés#állattartás#internet#mém#ma#kutya

Címlapról ajánljuk