Életmód

Helytelenül etetheti a kutyáját a legtöbb gazdi

Dévai LászlóDévai László

2022. április 13. 12:46

Sokakat nem érdekel a higiénia, és ez nagyon veszélyes is lehet.

A Science Alert által közölt tanulmány szerint a kutyatartók zömének fogalma sincs azokról a hivatalos iránymutatásokról, amelyek elengedhetetlenek, hogy a kutyánknak adott táp jó minőségben kerüljön a kedvencük elé. A szakértők az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) ajánlásai alapján összeállítottak egy listát, hogy mikre érdemes odafigyelni.  

A tapasztalat azt mutatja, hogy bár a többség nem ismeri ezeket az ajánlásokat, szerencsére sokan mégis betartják őket.

Nagyon nem mindegy például, hogy hogyan tároljuk a tápokat, miként adjuk oda a kutyánknak és hogy milyen időközönként kell kitakarítani az állatok táljait. Az etetés során azért kell nagyon odafigyelni a higiéniára, mert könnyen beszennyezhetjük a kedvencünk ételét. Ez lehetőséget teremt a mikrobák cseréjére, ami akár veszélyes is lehet.

A témában kutatást végző szakemberek összesen 417 amerikai kutyatartót vontak be a vizsgálatokba, 68 állattartónál pedig mintákat is vettek abból a tálból, amiből ételt szoktak adni az állatoknak.

Kiderült, hogy a résztvevők 91 százaléka a tálat nem használta arra, hogy tápot merjen a kutyának, 97 százalék pedig soha nem adott nyers ételt a kedvencének. 

Negatív eredmények is születtek azért: a tálakat a kutyatartóknak mindössze a 12 százaléka tisztította minden nap és csak 22 százalékuk mosta meg a kezét etetés előtt.

Nyitókép: illusztráció / iStock / Getty Images

#Életmód#kutya#virál#etetés#állattartás

Címlapról ajánljuk