CinemaKlub

Készülsz az új Alien-filmre? Akkor jöjjön néhány meglepetés az elődjeiről!

Jenei BrigittaJenei Brigitta

2017. május 15. 15:55

Mi már ezerrel pörgünk Ridley Scott következő Alien eposza miatt, azért gondoltunk egyet és összegyűjtöttünk pár érdekességet a korábbi részekről. Kíváncsi vagy a filmek legapróbb részleteire is? Segítünk!

A héten végre megnézhetjük, hogy a sci-fi király Ridley Scott, milyen folytatást álmodott meg a 2012-es Prometheus-nak. Nagy a várokozás, hiszen az 1979-ben útjára indított Alien-sorozat igazi kultuszt épített ki magának, és kibillenthetetlen alapköve lett a filmes sci-fi világnak – a rajongók pedig mindig megveszve várják az újabb felvonásokat. Noha, a Prometheus hagyott némi negatív visszhangot maga után (mi ennek ellenére is szeretjük), az előzményfilm folytatása már tényleg a korai elődök horror-hangulatával kecsegtet.

Most viszont felszállunk egy kicsit a nosztalgia-vonatra! Hiszen az Alien: Covenant érkezése előtt még szétnéztünk egy kicsit a múltban és összeválogattunk nektek pár izgalmas „fun fact-et” a korábbi részek forgatásairól!

Ki lehetett volna?

A készítők próbáltak nagy szabadságot hagyni maguknak a  szereplőválogatáskor, így a tervekben és a forgatókönyvben minden karakternek csak a vezetékneve szerepelt. Az így "unisex" szerepeket később bárkinek oda adhatták. Így például azt is csak a véletlenek hozták össze, hogy női főszereplőt kaptunk!

Annak ellenére, hogy azóta már teljesen új szinteken emlegetjük a filmvilág egyik legmenőbb női főszereplőjét, Sigourney Weaver az első epizóddal újoncként lépett a mozivászonra, hiszen akkoriban még senki sem ismerte a nevét. A kiemelt karakterek közül szinte az utolsó volt, akit kiválasztottak. Slussz poén, ha nagyobbat fordult volna a világ, akkor akár Meryl Streep is Ripley lehetett volna

Nemcsak Oscar Streep merült fel a nagyobb nevek közül, hogy a Nostromóra lépjen! Majdnem Han Solo és Chewbacca is átnézett egy kicsit a Star Wars-ból!

Hogyan? Harrison Ford-ot szerették volna Dallas kapitány szerepére, az űrcsempészként elhíresült szexbomba azonban nemet mondott a szerepre. Segédje, Peter Mayhew pedig Chewbacca jelmeze után majdnem a xenomorph ruhát is magára kapta, azonban helyette, egy pubban felfedezett nyúlánk, nagyon vékony karú grafikus fiút alkalmaztak, Balaji Badehót.

Ridley Scott persze nagyon ügyelt rá, hogy a nézők nehogy észrevegyék, hogy egy gumiruhába bújtatott valaki alakítja a halálos ellenséget, ezért az első részben rengeteg közelit használt, és igyekezett minél kevesebbszer mutatni a lény egész testét.

És ha már a lénynél tartunk…

Elgondolkodtatok már azon, hogy vajon miért egy savas vérű ellenfelet kaptak Ripley hadnagyék? Viszonylag egyszerű oka volt a dolognak: minél nehezebben elpusztítható, szívós kis dögre volt szükségük. Nem igazán lett volna akkora a félelem-faktor, ha egyszerűen lepuffantható lenne egy kis pisztollyal.

Persze, az ijesztő kinézetet számos külsőséggel próbálták fokozni, az egyik ilyen: a filmekben egyik lénynek sincsenek szemei. A készítők mindenképpen akartak egy ilyen változtatást, hiszen a szemek hiánya valahol a lélek hiányát is reprezentálhatják, így még gyilkosabb valamit teremtettek.

Megijedtél? Nyugi, a stáb is végig parázta az összes forgatást!

A színészeket néha jól megszívatták, hiszen többször is előfordult, hogy nem tudták, mi is vár majd rájuk egy-egy jelenetben. Ilyen volt például az ikonikus „mellkasból előtörő alien” rész is. A színészek csak annyit tudtak, hogy valahonnan előbukkan a lény, azt nem, hogy John Hurt testéből, megannyi gusztustalansággal kísérve. Később Weaverék bevallották: tudhatták volna, mi lesz, hiszen körülöttük mindenki más esőkabátban várta a felvételt. A reakciójuk azonban valós: tényleg sokkolta őket a váratlan látvány!

És vajon hogyan vették fel ezt a 70-es évek végén, amikor a technika még meg sem közelítette a mai számítósépes okosságokat? Egy mechanikus bábut helyeztek az asztalra, Hurt testét imitálva, miközben a színész csupán kidugta a fejét, egy az asztalba vágott lyukon! Így nyugodtan robbantgathattak az asztalon.

A második rész forgatása alatt Bill Paxton is meglepődhetett, hiszen a felvételig nem tudta, hogy ő lesz az áldozat Bishop kés-trükkjében… sajnos, a felvétel nem volt balesetmentes, hiszen az androidot alakító Lanse Henriksen véletlenül megvágta Paxton egyik ujját.

A parától már messzebb áll a kosárlabdás rész: a Feltámad a Halálban Ripley lazán bezsákol egy kosárlabdát, csupán a háta mögé dobva azt. A felvétel előtt a színésznő két hétig gyakorolt, és annak ellenére, hogy a rendező ki akarta hagyni a jelenetet (nem akart ezer felvételt erre pazarolni), Weaver már elsőre megcsinálta a mutatványt, amit azóta is élete egyik csúcspontjaként emleget.

És akkor a végére – a keretes szerkezet érdekében – Mr.Scott még több Alien-mozihoz is adhatta volna a nevét, azonban elutasította, hogy ő rendezze meg a Végső megoldás: a Halált. Más elképzelései voltak a harmadik rész cselekményével kapcsolatban: ő már akkor el akarta készíteni a Prometheust – az alienek eredetével szeretett volna foglalkozni. A projekt azonban így túl drága lett volna, ezért más irányba vitték tovább a történetet!

Scott azonban azóta nemcsak megvalósította a vízióját, de már egy második részt is összedobott hozzá, ami most csütörtökön érkezik is a mozikba!

Szereted az Alien-híreket? Akkor kattints ide!

Forrás: moviefone, ranker

#CinemaKlub#alien#alien: covenant#ridley scott#sigourney weaver#fun fact

Címlapról ajánljuk