CinemaKlub

Jöjjön az 5 nagy kedvencünk a Pixar rövidfilmjei közül!

Jenei BrigittaJenei Brigitta

2016. június 15. 15:26

Lassan húsz éve már, hogy a kreatív stúdió kiadta az első nagyjátékfilmjét, a Toy Story-t. Azóta évről-évre csodálatos történetekkel ajándékoznak meg minket, azonban nem feledkezhetünk meg róla, hogy nem csak a mozifilmjeikre érdemes szánni az időnkből.

Az elmúlt két évtizedben az animációs stúdió már rengeteg olyan gyönyörű történetet tett le az asztalra, melyekkel teljesen átformálták a mesékről alkotott világképünket. Ki gondolta volna, hogy idáig jutnak, amikor 1979-ben a Lucasfilm egyik részlegeként jöttek létre, sőt, utána még Steve Jobs markaiban is megfordult a stúdió.

1995-ben alkották meg az első mesefilmjüket, a Toy Story-t és ezt követően nem volt megállás, sorra gyártották a meséiket (Egy bogár élete, Szörny Rt., Némó nyomában, A hihetetlen család, Verdák, L’ecsó,WALL-E, Fel!,). Persze, mivel mindegyik projekt nagy munkálatokkal járt, egy évben sosem kaptunk több Pixar-filmet. Ez az állítás egészen 2015-ig volt igaz, amikor egymás után dobták ki az Oscar-díjas Agymanókat és a Dínó tesót is.

Azonban nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy a Toy Story-t megelőzően a Pixar már elhíresült a díjnyertes rövidfilmjeiről – melyeket azóta is nagyerőkkel készítenek, és imádnivalóak! Az elsőt – The Adventures of André and Wally B.- 1984-ben készítették el. Ezek kezdetben a számítógépes újításokat voltak hivatottak prezentálni, azóta azonban már sokkal több mondanivalót hordoznak magukban. A Pixarra jellemző tanulságos történetmesélés és a kreatív látásmód elegyei ezek – hasonlóan minden alkotásukhoz –, melyekkel nemcsak a kicsikhez szólnak.

Nálunk az alábbi öt mese erősen a szívünkhöz nőtt!

La Luna

A három generációs történet valójában a hagyományokról szól: mégis hogyan söpörjük el a csillagokat a Holdon? Úgy ahogyan a nagyapa, vagy inkább apához hasonlóan? Az önmagunkra találás fontos kérdés, amely már a gyerekkorban fontos részét képezi a fejlődésünknek. A La Luna pedig pont erről szól! Mindenkinek meg kell találnia a saját tradícióit.

Partly Cloudy

A rövidfilm, amin – ciki, nem ciki – végig bőgtünk. Ahol a boldog felhőcskék nap, mint nap küldözgetik gólya segédjeikkel a Földre a cuki állat babákat, az édes kis kutyusokat, a bolyhos kiscicákat. Azonban nemcsak a dédelgetni való kisdedeket kell eljuttatniuk a szüleikhez, hanem a veszélyesebbeket is. A kis gomolyfelhő "kiszállítója" pedig folyton kikészülve idegileg, és zsörtölődve küzd a mindennapi feladataival és arról ábrándozik, hogy bárcsak ne ezekkel a kis állatokkal kellene foglalkoznia. Azonban a barátság és az összetartás mindig képes új utakat nyitni az életünkben.


Lava

A szerelem csodálatos, ámde sokszor végtelenül fájdalmas érzelem. Az Csendes-óceánon magányosan álldogáló vulkán, Uku szomorú szívvel figyeli, ahogy körülötte mindenki párra talál, ő mégis magányosan tengeti mindennapjait. Minden nap énekel az óceánnak egy dalt, csak azt nem tudja, hogy a víz alatt egy másik vulkán mindig őt hallgatja odalentről…

The Blue Umbrella

Ebben a – szinte már a független filmekre hajazó – történetben ismét a beteljesületlen szerelem kerül a középpontba, és újra egy apró csavarral: két esernyő érzelmeiről szól ugyanis. A kedves kis alap ötletet újfent izgalmas kontextusba helyezték az alkotók, amely a Pixar egyik legfontosabb eszköze.

Sanjay’s Super Team

A tavaly megjelent Dínó tesó előtt láthattuk ezt az aranyos indiai történetet, melyben apa és fia állnak szemben egymással. Miközben az édesapa szeretné megmutatni a szívének és családjuknak oly fontos tradíciókat, addig a kisfia fittyet hányva csakis a szuperhősök világával hajlandó foglalkozni. Azonban egy váratlan felismerés mindent megváltoztat.

Szerencsére a John Lasseter vezetésével működő stúdió a mai napig őrzi azt a szép hagyományt, hogy minden nagy mesefilmjük előtt egy-egy ilyen kis rövid alkotással is találkozhatunk. Mindegyik tanulságos és értékes mondanivalót hordozó alkotás, melyekkel az ifjú művészeket is lehetőségekhez juttatja.

Ti se hagyjátok ki őket! Mindegyik csodaszép!

#CinemaKlub#mese#rövidfilm#pixar

Címlapról ajánljuk