CinemaKlub

Han vs Greedo - Kiderült, ki lőtt először!

CinemaKlubCinemaKlub

2015. június 11. 10:24

Régóta nagy kérdés (?) a Star Wars rajongók körében, vajon ki lőtt először, Han vagy Greedo. Peter "Chewbacca" Mayhew most lerántja a leplet!

Bevallom, nekem mindig is egyértelmű volt, hogy Han lőtt először, igazi tökös űrcowboy-ként, ahogy azt kell. Aztán jöttek a felújított verziók, amikben Greedo is meghúzta a ravaszt, amiről George Lucas azt nyilatkozta, hogy azért volt rá szükség, hogy Han ne tűnjön hidegvérű gyilkosnak. Funfact: hasonló indokkal változtatták meg a VI. rész címét "Revenge of the Jedi"-ról (A jedi bosszúja) "Return of the Jedi"-ra (A jedi visszatér), tudniillik a jediknek nem kenyere a bosszú.

Míg a jedis dolgot megértjük, a Greedo-s jelenetváltoztatást feleslegesnek tartjuk, az viszont érdekes, mekkora kultusz alakult ki a kérdés körül, megannyi póló és ajándéktárgy hirdeti, hogy
 

"HAN SHOT FIRST" 


Most azonban vége az esetleges találgatásoknak, Peter Mayhew ugyanis megosztott egy oldalt az eredeti forgatókönyvből:

Kép: Peter Mayhew Facebook

Ebből világosan kiderül, hogy Han lőtt először, sőt az is, hogy csak ő lőtt. Angolul kevésbé tudóknak itt a lényeg:
 
"Hirtelen a nyálkás idegen eltűnik egy vakító fényvillanásban. Han előhúzza füstölgő fegyverét az asztal alól, miközben a további kuncsaftok zavart elképedéssel figyelik."
 
Greedo-nak tehát arra sem volt ideje, hogy fejben átsuhanjon rajta Han lelövése, helyette Han lövése suhant át az agyán. Nyugodjon békében!
#CinemaKlub#star wars#csillagok háborúja#han solo#lövöldözés#sci-fi#érdekesség#film#mozi

Címlapról ajánljuk