CinemaKlub

Halálos iramban 7 - Már most várjuk a 8-at!

Kaiser K. DávidKaiser K. Dávid

2015. április 2. 21:27

Ki a fene gondolta volna, hogy a hetedik rész lesz a legjobb?!

Kép: UIP-Duna Film

Ennél jobban rég lepődtem meg filmen, sőt, talán még sosem. Annyit érdemes tudni rólam, hogy elég pesszimistán szoktam nekimenni a vetítéseknek, így nem érhet csalódás - jó, jó, a Csillagok között beugratott, sokkal többre számítottam, mint amit kaptam. Most viszont (szerencsére) fordítva történt: lényegében semmit sem vártam a Halálos iramban 7-től, amihez képest kellemesen csalódtam. Hölgyeim és uraim, öveket bekapcsolni, mivel egy adrenalinnal száguldó, tunningolt verdával hajtunk tovább!

Kép: UIP-Duna Film

 

A történet időben a Halálos iramban: Tokiói hajsza vége felé kezdődik, amikor szerencsétlen Han barátunkat valaki hűvösre teszi, és az előző rész vége óta azt is tudjuk, hogy ez a valaki Jason Statham. Statham ugyanis a Halálos iramban 6 főgonoszának, Luke Evans-nek a tesója, aki a legújabb részben el akarja kapni Vin "Egymondatos" Dieselt és csapatát. A sztori kb. ennyiben ki is merül (Ejnye! Ja, ez egy Halálos iramban film? Akkor nem akkora para.), kárpótol viszont a rengeteg és látványos akciójelenet, a felröhögős poénok, a frankó verdák és még frankóbb csajok, illetve Jason Statham, mint főgonosz.


Kép: UIP-Duna Film
 

Mert hát valljuk be, Stathamet nem sűrűn látjuk rosszfiú szerepben, ő mindig is a jóért küzdő hősként jelenik meg - de nem itt, ahol gyilkos tekintettel, Maseratival és Aston Martinnal üldözi/üti/vágja Dieseléket. A The Rock elleni küzdelme pedig azon felül, hogy látványos, még hihető is, pedig a fene gondolná, hogy bárkinek lenne esélye Johnson ellen. Statham viszont gyorsaságával kerekedik felül a lassabb izomkötegeken, persze nem nagyon, csak éppen annyira, hogy jól elverjék egymást a nézők legnagyobb örömére. Beugrik még egy-egy mellékszerepre Kurt Russel és a Trónok harca Missandei-e, Nathalie Emmanuel is: előbbi laza stílusát, utóbbi pedig formás testét dobja a közösbe – persze nem úgy…
 

Kép: UIP-Duna Film

The Rock és Statham harca csak egy a rengeteg élvezetes akciójelenet közül, amivel a filmben találkozhatunk. A legtöbb akciófilmben két-három ilyen van, és több a lelkizés meg a sztorizás, itt viszont ellenkezőleg: a rengeteg akciójelenetet szakítják meg itt-ott egy kis lelkizéssel és sztorizással. Nem gondoltam volna, hogy egy sablonos/kevés történettel rendelkező filmre valaha is azt mondom, hogy pöpec, de mit tehetek, ha most ez a helyzet: a film olyan adrenalin löketeket pumpál belénk, hogy „220 felett észre sem veszed, és elhagyod a valóságot”.

Kép: UIP-Duna Film

 

Akciójelenetek ide, akciójelenetek oda, túl sok színészi alakításra viszont ne számítsunk, azt más fajta filmekben érdemes keresni. Vin Diesel, Jason Statham és a többiek két-három mimikával játsszák végig az egész műsoridőt, de nem tudunk rájuk haragudni, mert 1: már hozzászoktunk, 2: még így is szórakoztatóak tudnak lenni. Pláne úgy, ha a magyar szövegírók ilyen mondatokat adnak a szinkronszínészek szájába, mint itt, ahol több beszóláson is hangosan nevetett fel a közönség. Vígjátékokon nem röhögtünk ennyit az utóbbi időben, mint most. És nem csak nevettünk.
 

Kép: UIP-Duna Film

A film elkészültét beárnyékolta egy tragédia: Paul Walker autóbalesetben elhunyt a forgatás ideje alatt (nem a forgatáson). Alakítását hasonló testfelépítésű testvérei, és a számítógépes technika segítségével egészítették ki, a végeredmény pedig minőségi lett, szinte észrevehetetlen, hol vannak ilyen részek. A film utolsó pár percét teljes egészében Walker emlékének szentelik, egy szép, és a narratívába remekül illeszkedő metaforával. Szorosan nem ide tartozik, de mindenképp érdemes megemlíteni, hogy Vin Diesel még kislányát is Paul után nevezte el, aki így lett Pauline. Szép gesztus.

Kép: UIP-Duna Film

 

Arra pedig csak utólag döbbentem rá, hogy a rendezői székben ülő James Wan nem más, mint aki a Fűrész legelső részét is szállította nekünk – így már érthető, miért is tetszett nekem ennyire a végeredmény. Na de akkor most jó film a Halálos iramban 7, vagy sem? Ha szereted az akciófilmeket, a Halálos iramban sorozatot, vagy valamelyik színészt a filmből, akkor a válasz egyértelmű igen. Ha magvas gondolatokra, csavaros sztorira, és erős színészi alakításokra vágysz, akkor nem feltétlenül, de talán még így is érdemes tenni vele egy próbát, ki tudja: lehet, hogy Te is olyan kellemesen csalódsz majd benne, mint én. Egy a lényeg: nem szabad komolyan venni, csak a legvégét.
 


Halálos iramban 7 (Fast & Furious 7)

Színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 138 perc, 2014
Besorolás: 16
Rendező: James Wan
Szereplők: Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne "The Rock" Johnson, Jason Statham, Kurt Russell, Michelle Rodriguez, Lucas Black, Jordana Brewster, Ludacris, Tyrese Gibson

#CinemaKlub#vin diesel#jason statham#dwayne

Címlapról ajánljuk