Cápák között

Ismert emberrel randevúzik a Konyhafőnök válófélben lévő győztese

Borda TamásBorda Tamás

2023. február 10. 15:54

Az RTL gasztrorealityjének egykori aranyérmese be kellett, hogy zárja egyik éttermét, amire a házassága is ráment. A Cápák között 5. részében feltűnt Bóza Roland, a Bag-Dog szendvicsek megálmodója 25 millió forintot kért a befektetőktől 25 százalék tulajdonrészért cserébe. Az rtl.hu-nak adott interjújában nemcsak azt mondta el, melyik Cápával dolgozik azóta is együtt, hanem őszintén beszélt arról is, hogyan élte meg a veszteségeket, és hogy a kisfia mellett ki az, aki miatt nem szeretné elhagyni az országot.

Akik követik a munkásságodat, tudják, hogy vendéglátó családból származol. Mesélj kicsit a gyerekkorodról!

A családom tagjai kocsmákban, presszókban és ehhez hasonló kisebb vendéglátó egységekben dolgoztak.

Én konkrétan előbb tanultam meg sört csapolni, mint biciklizni.

Nem volt kérdés, hogy vendéglátó iskolát fogok majd végezni. Viszont már elég fiatalon kiderült, hogy szakácskodni még jobban szeretek. Imádok ételeket készíteni és új dolgokat kreálni. Az volt a terv, hogy a suli után itt hagyom Magyarországot, és bejárom a világot.

Még mindig ez az álmod?

Nem. Azóta megnősültem, és lett egy gyönyörűszép kisfiam. Bár most úgy néz ki, hogy a feleségemmel külön utakon folytatjuk, mégis nagyon jó viszonyt ápolunk, jó barátok maradtunk, és a kisfiamat semmi esetre sem hagynám itt – nekem ő a mindenem. A külföldre költözésről így végül lemondtam, és nem is szeretném már megvalósítani. Ráadásul van valaki, akivel nagyon-nagyon jól megértjük egymást, és őt sem szeretném itt hagyni.

Elég titokzatosan fogalmaztál. Egy új szerelemről van szó?

Pontosan, de a barátnőm személyét nem szeretném még nyilvánosságra hozni.

Mi ennek az oka? Nem civil a barátnőd?

Egy olyan emberről van szó, aki eléggé ismert Magyarországon, de úgyis az RTL lesz az első, akinek mesélek majd róla.

Szavad ne feledd! Kanyarodjunk át a vállalkozásodra. Mitől különleges a Bag-Dog más street food termékekhez képest?

Például ha megállsz egy benzinkúton, nem csak az éhséged csillapítja, hiszen egy jó minőségű, gourmet termékről van szó. Minden egyes alkotóeleme házi készítésű, saját recept alapján készül. Garanciaként az arcomat és a nevemet adom hozzá. Éppen tárgyalásban vagyunk két nagy benzinkútlánccal, és ha sikerül valamelyikükkel megállapodnunk, az kb. ötvenezer darab eladott Bag-Dogot jelentene havonta, ami iszonyatosan nagyot dobna az üzleten.

 

Nemrég bezárt az éttermed. Miért kellett meghoznod ezt a döntést?

Sokan bántanak, hogy elengedtem a székesfehérvári éttermet, de próbálok jó üzletember lenni, ráadásul az energiaárakat is figyelembe kellett vennem. Nem vagyok benne biztos, hogy idén sokan talpon maradnak, hiszen nemrég olyan üzleteknek is be kellett zárniuk a magas költségek miatt, amiket 30 évvel ezelőtt nyitottak. Egyáltalán nem szégyellem, hogy ebben a nehéz időszakban elengedtem egy gourmet üzletet, ami nagyon magas alapanyagárakkal dolgozott, és képtelen voltam Fehérváron olyan vendégkört találni, akik ezt ki is tudták fizetni.

Szerintem az egy remek ötlet, ha te mész a vendég után, és nem várod meg, hogy ő menjen be hozzád.

A Bag-Dogot kifejezetten a fesztiválokra és a nagy rendezvényekre találtam ki, úgyhogy a Sziget, a Balaton Sound, az EFOTT, a Magyar Vágta és a Forma-1 is a terveim között szerepel.

Mit takar pontosan a Bag-Dog név?

Valójában „bagett dog”, mert először bagettben gondolkodtam, de a sok próba során rájöttem, hogy sokkal gyorsabban kiszárad a tésztája. A bag szót megtartottam, de most már egy panini-ciabatta keverék készül, ami jobban hőkezelhető, és sokkal ropogósabb.

Milyen érzés volt kiállni a Cápák elé?

Nem volt bennem félelem, de feltettem magamnak azt a kérdést, hogy van-e egyáltalán létjogosultságom előttük állni. Olyan kaliberű emberek ültek velem szemben, akik már arról az útról jönnek visszafelé, amire én szeretnék rálépni.

Szabina egyből felismert. Gondoltad volna, hogy lesz a Cápák között olyan, aki azonnal tudni fogja, hogy ki vagy?

Nem hittem, hogy a Cápák nézik a Konyhafőnököt. Jól esett, de nem abból szeretnék profitálni vagy megélni életem végéig, hogy egyszer valamikor megnyertem egy műsort.

Ha már Konyhafőnök: milyen élményekkel emlékszel vissza a műsorra ennyi idő távlatából?

Nagyon szerettem, az életemnek egy nagyon meghatározó szakasza volt, ráadásul meg is nyerhettem. Csak pozitív emlékem van, és a műsor által sikerült olyan ismertséget szereznem, hogy az emberek a mai napig tudják, ki vagyok.

Úgy érzem, Magyarországon sokkal sikeresebbé tudsz válni a vendéglátásban, ha ismert is vagy mellette. Ezt maximálisan megadta nekem a Konyhafőnök.

A Cápákat nem igazán nyűgözte le a Bag-Dog csomagolása. Azóta gondolkodtál, hogyan lehetne rajta változtatni?

Teljesen átgondoltam, de úgy érzem, hogy a vendégeknek látniuk kell a terméket. Szerintem mindegy, hogy egy fekete nejlonzacskóból vagy egy csodálatosan megtervezett, logózott csomagból veszi elő a Bad-Dogot, az íz a lényeg. Éppen ezért arra jutottam, hogy egyelőre nem szeretnék belevágni a csomagolás tervezésébe.

 

Szerinted miért nem haraptak rá a Cápák a szendvicseidre?

A Bag-Dog nem egy new age dolog, akárhogyan is nézzük, ez egy szendvics. Szerintem az étel nagy rizikó a Cápák közöttben, és nem is sok vendéglátós vállalkozásba szálltak be a nagyhalak az évadok során. A támogatásukat viszont megkaptam.

Lakatos István rengeteget segít, telefonon is tartjuk a kapcsolatot. Nagyon komoly lehetőségeket ajánlott, a food truckok elhelyezésében is a segítségemre volt.

Rengeteget köszönhetek neki, és úgy érzem, jobban jártam, mintha elvitte volna az üzletem 25 százalékát. Ami a legjobban kellett a Cápáktól, az a kapcsolati tőke, és azt megkaptam.

Balogh Levente azt mondta, hogy beléd szívesen fektetett volna, de ebbe a termékbe nem. Lenne még olyan ötleted, amihez szükséged lenne befektetőre?

Igen. A fusion éttermet szeretném népszerűbbé tenni Budapesten. Ha Levente mögöttem állna, és nyitnánk egy 12 asztalos gourmet éttermet, tökéletesen megállná a helyét Pesten. Biztos vagyok benne, hogy fel fogom venni Leventével a kapcsolatot, mert szerintem érdekelni is fogja a dolog. Nagyon örülnék, ha lenne egy olyan támogatóm, mint Rácz Jenőnek Gerendai Károly.

Ezek szerint Jenővel is tartod a kapcsolatot?

Bár nem ő volt a mentorom, bármikor felhívhatom, és bármiről kikérhetem a véleményét. Ákossal is a mai napig tartom a kapcsolatot, és nagyon jó fej embernek tartom. Az éttermembe például a felesége, Évi készített egy festményt. Elég jó barátság alakult ki közöttünk, vele is bármiről konzultálhatok, akár egy új étlapról is.

 

Roland egykori mentorát, Sárközi Ákost is megkérdeztük, mit gondol a Bag-Dogról.

Hogyan emlékszel vissza rá a Konyhafőnökben? Milyen versenyzőnek tartottad?

Nagyon törekvő volt, és pontosan tudta, mit szeretne elérni. Tele volt alázattal, és a szakma iránti elkötelezettsége és szenvedélye egyértelműen hozzájárult ahhoz, hogy sikeresen tudta zárni az évadot. Minden apró kritikát próbált pozitívan beépíteni a saját életébe, és igazi versenyző alkat volt.

Hallottam, hogy rendszeresen tartjátok a kapcsolatot.

Így van. Rendszeresen beszélünk, és kikéri a véleményemet dolgokról. Amikor megnyílt a fehérvári étterme, kóstolni is elmentem hozzá.

Mi a véleményed Roland vállalkozásáról?

Roli egy nagyon karizmatikus személyiség. Már a Konyhafőnökben is lehetett látni, mennyire céltudatos fiatalember, nem véletlenül nyerte meg anno a versenyt.

Azóta nagyon sokat találkoztam vele, kialakult egyfajta kötődés közöttünk.

Roli pontosan tudja, hogy ez a terület mennyire fekszik neki, és belead anyait-apait. Bár most hallottam, hogy bezárt a székesfehérvári étterme, amire a házassága is ráment – ez egyébként a vendéglátásban egyáltalán nem ritka –, de úgy gondolom, hogy teljesen jó úton jár. Hatalmas fantáziát látok ezekben a fine dining stílusú food truckokban.

Követnéd Bóza Rolit az útján? Jelentkezz a Konyhafőnökbe vagy a Cápák között következő évadába!
A Konyhafőnök jelentkezés: https://rtl.hu/akonyhafonok/jelentkezz
Cápák között jelentkezés: https://rtl.hu/capakkozott/jelentkezz

#Cápák között#sárközi ákos#bóza roland#A Konyhafőnök#interjú#bag-dog#ma

Címlapról ajánljuk