Bulvár

Tud valamit Zuckerberg? Miért épít hatalmas bunkert hawaii luxusbirtokára?

rtl.hurtl.hu

2024. március 4. 16:55

A világ egyik legdrágább magáningatlana lesz a Facebook-vezér birtoka, ha elkészül.

Egy félreeső hawaii szigeten épít luxusbirtokot a Facebook alapítója – írja a New York Post.

A bulvárlap szerint Mark Zuckerberg már egy évtizede készül csendben arra, hogy visszavonuljon saját erődítményébe, aminek egy titkos földalatti bunker is a része. 2016 karácsonyán a Facebookon elárulta, hogy földet vettek Kauai-n, pár nappal később pedig jogi eljárásokat indított több száz helyi lakos ellen, akiknek érdekeltségük lehet a birtokra eső földterületekben. Hawaii-on ugyanis bonyolult a földtulajdon jogi szabályozása, a törvény hagyatéki eljárás nélkül is lehetővé teszi, hogy valaki jogot formáljon ősei földjére.

Zuckerberg felkínálta az érintetteknek, hogy eladhatják földjüket, vagy jogilag kényszerítik őket az értékesítésre. Ez sokakból felháborodást váltott ki, de azóta a Facebook vezére már 550 hektárnyi földet szerzett meg, két méter magas fallal vonta körbe és őröket állított köré, akik quadokkal is járőröznek.

Bár az építkezésen dolgozókat szigorú titoktartás köti, a sajtó feltárta, hogy Zuckerberg több mint egy tucatnyi épületet tervez a birtokra. A középpontban két villa áll, aminek teljes alapterülete kitesz egy focipályát, ezekben több lift, irodák, konferenciatermek és ipari méretű konyha találhatók. Egy közeli erdős területre 11 lombházat építenek, amit kötélhidak kötnek össze. Konditermet, uszodákat, szaunát, jakuzzit, teniszpályát is felhúznak, emellett további vendégházakat és üzemi épületeket szórnak el a birtokon.

A tervekből kiderült, hogy a két központi villát alagút kötné össze, amelyek egy 464 négyzetméteres földalatti bunkerhez csatlakoznak. A bunkert robbanásbiztos ajtó választja majd el a külvilágtól, élelemből és vízből is önellátó lesz.

Egy bunkerépítő cég vezetője azt mondta, miután megjelentek az értesülések arról, hogy Zuckerberg bunkert épít, elkezdtek égni a telefonvonalaik, mintha kitört volna a harmadik világháború. Kétségtelen, hogy sok spekulációt válthat ki, ha egy ilyen befolyásos ember szükségét érzi annak, hogy drága pénzen bunkert építsen, de a The Conversation-ön megjelent elemzés szerint jóval egyszerűbb dolog áll a háttérben.

A cikk szerzői szerint bármennyire is extravagáns, hogy Zuckerberg 400 millió dolláros hawaii erődöt épít, ez az összeg kevesebb, mint két ezreléke a teljes vagyonának. A milliárdosok pedig nem azért építenek bunkert, mert hisznek valamiféle elkerülhetetlen apokalipszisben vagy társadalmi összeomlásban: egyszerűen csak jóval több pénzük van, mint amennyit el tudnának költeni, és egy kis részét erre fordítják.

Nemrég a Reggeliben kérdeztünk szakértőt arról, hogyan lehetnek önfenntartóak a világvégére készülve felépített bunkerek:


Nyitókép: SeongJoon Cho/Bloomberg via Getty Images

#Bulvár#mark zuckerberg#bunker#hawaii#luxus

Címlapról ajánljuk