Bulvár

Dé:Nash: Abban bízom, hogy megélhetés szempontjából nem tudnak ártani nekem

rtl.hurtl.hu

2023. április 11. 15:41

Rapkarrierjéről mesélt a kormánykritikus rapper.

Sallai Dénes, vagy ahogy sokan ismerik, Dé:Nash szociológusnak tanul, azonban a jövőjét már nem a szakmában képzeli el – mesélte a HVG-nek. 

A fiatal rapper karrierje a 2019-es EP-választáshoz kapcsolódóan kezdődött, ekkor született meg Dé:Nash karaktere, aki a kormánypropaganda frázisait használja, ezzel felhívva a figyelmet annak gyenge pontjaira. Azonban Dénes már korábban is érzete, hogy nem ért egyet az aktuális politikai elvekkel:

Orbán a 2002-es választásokat megelőzően azt mondta, hogy aki magyar, annak hordania kell a kokárdát a választásig. Gyerek voltam, szóval nem érintett személyesen, de a nemzeti témák kisajátítását – bár hatalomtechnikailag abszolút érthető – gonosz és destruktív szarságnak tartom 

– mondta a rapper, és hozzátette, hogy ez a határon túli magyarokkal kapcsolatos kommunikációban is visszatükröződik.

A zenei karrierje egy hatalmas ugrással kezdődött, mert már az első önálló koncertje előtt leszerződtette az Universal kiadó, de így is vegyes érzelmekkel lépett a színpadra.

Úgy éreztem, kétféleképpen sülhet el: a közönség kiröhög vagy szerethetően bénának tart

– mesélte Dénes, akivel szerencsére az utóbbi történt.

Indulásakor félő volt, hogy lesznek, akik komolyan gondolják majd, amit mond, mert erős dolgok is elhangzanak a dalaiban, de többnyire megtalálta a közönségét. Bár bizonytalanul indult, kevesen értelmezték félre a mondanivalóját, és a zenéjével valódi tömegeket mozgat meg:


A rapper jelenleg szociológia szakon tanul, azonban elárulta, hogy már másban képzeli el a jövőjét, mert a személyisége nem felel meg a szakmai követelményeknek.

Az évek során be kellett látnom, hogy ez erős és elhivatott, a dolog pszichés nehézségeit legyűrni képes karaktert kíván, amilyen én nem vagyok

– mesélte a HVG-nek.

Az évek során kapott hideget-meleget, mivel sokszor kritizálja a kormánypropagandát, azonban nem érzi azt, hogy emiatt hátrányt szenvedne a munkaerőpiacon.

Klasszikus értelemben vett polgári hivatásban soha nem gondolkoztam, így abban bízom, hogy megélhetés szempontjából nem tudnak ártani nekem

– mondta a rapper, és hozzátette, hogy az idő előrehaladtával a karrierje is változik.

A vad fideszes, magát erős kijelentésekre ragadtató Dé:Nash-karaktertől már távolodom, mert kifáradóban van.


Dénes elmondta, hogy bár leginkább a hatalmon lévő kormányon élcelődik, az ellenzékkel sincs szoros viszonyban, velük szemben is kritikus.

Pártformációkkal nem szívesen működnék együtt. Vannak olyan dalaim, amelyekben nemcsak a Fideszt kritizálom, úgyhogy ha alaposan utánanéznek, hogy mit csinálok, nem is hívnak

– szögezte le.


Nyitókép: Peter Tsai Photography / Getty Images

#Bulvár#dé:nash#rapper#megélhetés#kormánypropaganda#kritika#Karrier#szociológia

Címlapról ajánljuk