Bulvár

Százmilliós adósságokat hagyott hátra Lisa Marie Presley

rtl.hurtl.hu

2023. január 14. 10:48

Komoly adósságot hagyott hátra a csütörtökön elhunyt Lisa Marie Presley, Elvis Presley egyetlen gyermeke – írja a New York Post. Az 54 éves korában, hirtelen szívmegállás miatt elhunyt énekesnő legalább egymillió dollár (jelenleg 366 millió forint) adótartozást halmozott fel, és százmillió dollárnyi vagyont tékozolt el rossz üzleti döntéseivel.

Lisa Marie Presley tavaly novemberben volt kénytelen nyilvánosságra hozni a pénzügyeit, a harmadik exférje, Michael Lockwood elleni per részeként. A The Blast című lap által feldolgozott jogi dokumentumokból kiderül, hogy az énekesnő igen nagy lábon élt, így – egyébként jelentős – bevételeiből nem tudott szinte semmit félretenni.

A bíróságnak Presley azt vallotta, hogy havonta 104 ezer dollárt kap az Elvis Presley Enterprises-tól, amelyben 15 százalékos részesedése volt, és állítólag havi 4361 dollárt keresett a memphisi Graceland „alkalmazottjaként” (ez az a kastély, ahol szüleivel lakott élete első éveiben). Emellett azonban a kiadásait havi 92 ezer dollárra becsülte, amiből 23 500 dollár volt a bérleti díj, illetve 1708 dollár egy Maserati luxus sportautó törlesztőrészlete.

Elvis Presley 1977-ben bekövetkezett halála után a család anyagi helyzete nagyon rossz lett, mivel – a Fortune magazin korábbi cikke szerint – az énekes menedzsere, Tom Parker fillérekért kiárusította az eredeti felvételek többségét.

Lisa Marie csak 1993-ban, 25. születésnapján kapta meg az Elvis Presley Enterprises tulajdonjogát. Beperelte Parkert, felvett egy szakértő csapatot és nekilátott rendbe tenni a családi vállalkozást. Gracelandet jövedelmező turisztikai látványossággá alakították, illetve felügyelték az Elvishez kapcsolódó zenei és filmes produkciókat is.

Az énekesnő 2005-ben eladta az Elvis Presley Enterprises 85 százalékos részesedését Barry Siegel menedzsernek, ezzel lemondott az apja örökségéért felelős cég szinte teljes irányításáról. Lisa Marie Presley később beperelte Siegelt, mondván, hogy a cégért kapott pénzt kockázatos vállalkozásokba fektette, a saját érdekei szerint.

Siegel 2019-ben azt nyilatkozta a The Blast-nek, hogy a 85 százalékos részesedésének eladásáról szóló üzlet „több mint 20 millió dollárnyi adósságot tisztázott Lisa Marie számára”. A menedzser azt is állította, hogy „több mint 40 millió dollár készpénzt és több millió dolláros jövedelemforrást hozott neki, amelynek nagy részét sikerült elherdálnia”.

Lisa Marie Presleynek négy gyermeke született, közülük három van életben: Riley Keough 33 éves, illetve a 14 éves ikrek, Harper és Finley Lockwood. Fia, Ben Keough 2020-ban öngyilkosságot követett el. Az énekesnő halálakor még mindig Graceland egyedüli tulajdonosa volt, amely a becslések szerint több tízmillió dollárt ér, és valószínűleg fedezné minden fennálló adósságát.

Nyitókép: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic

#Bulvár#lisa marie presley#riley keough#vagyon#adósság#elvis presley

Címlapról ajánljuk