Bulvár

Az akadémiához fordul az RTL nézője, miután VV Kriszti elsírta magát

rtl.hurtl.hu

2023. január 13. 12:57

Bíró Zoltán szívesen lépne Kazinczy nyomdokaiba.

VV Kriszti nem bírta visszatartani a könnyeit, miután felírta a táblára a talaly és a gója szavakat a ValóVilág11 Technikum Hetén.


Ezen felbuzdulva Bíró Zoltán levelet küldött az RTL-nek, és kiállt a helyesírástól rettegő emberek lelkiállapota mellett.

Szerintem nem helyes az, ha felnőtt emberek és gyerekek szenvednek. Részben emiatt írásreformot kezdeményeztem az MTA-nál.

A férfi arra kéri Magyar Tudományos Akadémiát, hogy vezessék be a Bíró Zoltán-féle ABC használatát. Az alapelvek a következőek:

  • Minden hangot csak egy betűvel azonosítunk.
  • Az új betűk a lehető legjobban hasonlítsanak a régire.
  • Az új betűk írásához kevés tintára és helyre legyen szükség.

Bíró Zoltán szerint az általa kifejlesztett reform segítségével az írás és az olvasás könnyebben megtanulható lesz, ráadásul a magyar nyelvet és kultúrát külföldön is könnyebben megismerhetik. Azt is elárulta, hogy szerinte a „j hang kétféle írásmódja abszurd hagyomány”:

Kérdezem az MTA-tól, hogy hány ezer generáción keresztül akarják még megkínozni a magyar gyerekek többségét az általános iskolákban? Szerintem az MTA-nak kötelessége segíteni abban, hogy a magyar gyermekek kevesebbet szorongjanak és boldogabbak legyenek.

Bíró Zoltán teljes levele itt érhető el.

 

 

#Bulvár#RTL Klub#nyelvújítás#magyar#nyelv#betű#abc#Kazinczy Ferenc

Címlapról ajánljuk