Bulvár

Gázt égető orosz, lassan rohadó hamburger, évtizedenként elcsöppenő szurok – összegyűjtöttük a legbizarrabb élő adásokat

Dévai LászlóDévai László

2022. október 3. 21:06

Az európaiakat bosszantó, gázpazarló orosz élő közvetítése valójában csak a jéghegy csúcsa. Lényegében az internet óta létezik a jelenség, a web 2.0 beköszöntével pedig már tényleg szinte bárki közvetíthet bármit. Van itt rohadó sajtburger, egy 95 éve tartó kísérlet és egy fickó, aki csak ül és mosolyog. Összeszedtük a legfurább, legértelmetlenebb élő közvetítéseket és újfent bebizonyosodott: az internet egy nagyon-nagyon fura és néha ijesztő hely.

Az élő közvetítés nagyon sokáig csak a tévétársaságok privilégiuma volt. Persze a szerkesztett és felügyelt élő adásokban nem jelenhetett meg akármi. Az internet, egészen pontosan a web 2.0 beköszöntével azonban ez megváltozott, kitárult a világ, és ma már lényegében bárhol, bármit közvetíthetünk élőben, egyenesben. Hogy ez összességében jó dolog-e, arra nehéz válaszolni, mint ahogy arra is, hogy ettől jobb vagy rosszabb hely lett a világ, amiben élünk.

Pár napja megjelent egy hír, miszerint egy orosz férfi élőben közvetítette, ahogy égeti a gázt a lakásában. A From Russia With Love nevű felhasználó egyértelműen cukkolási szándékkal indította el az élőzést, mivel az orosz energiafüggőségtől szabadulni igyekvő, Oroszországot gazdasági szankciókkal sújtó Európa komoly gondok elé néz a fűtési szezon közeledtével.

A gondosan beállított adásban láthattak a nézők egy órát a pontos idővel, valamint egy hőmérőt is. A hőmérő azt hivatott mutatni, hogy igazi forróság van a lakásban, ha hinni lehet a szerkezetnek, akkor a tűzhely mellett 48,8 fokra melegedett a levegő. Akárhogy is, a férfi saját bevallása szerint a folyamatosan égetett gáz és a maximumom pörgő fűtés mellett is csak 1,44 eurót, azaz körülbelül 584 forintot fizet a gázért.


Hogy a videó valóban Oroszországban készült-e, azt nem lehet tudni, de az eszetlen pazarlást propagáló közvetítés mindenesetre jól bemutatja: ma már tényleg mindenről lehet élő adást csinálni, még csak produkció vagy történés sem kell hozzá. 

Ezen a vonalon elindulva összegyűjtöttük az internet legbizarrabb, legértelmetlenebb élőit, amelyek közül néhány még jelenleg is fut.

Izland utolsó sajtburgere

1993-ben Izlandon megnyitotta az első éttermét a McDonald's, ami hatalmas esemény volt az akkor még a mai viszonyokhoz képest sokkal elszigeteltebb országban. A megnyitóra az akkori miniszterelnök, David Oddsson is ellátogatott. Aztán a 2008-as gazdasági világválság nyomán sok McDonald's étterem zárt be világszerte, elsősorban a kisebb, kevésbé forgalmas helyeken működő egységek fejezték be a működést, ilyen volt reykjavíki Meki is. A McDonald's azonban nem tűnt el nyomtalanul, fennmaradt az utolsó eladott sajtburger menü,amit emlékül eltettek az utókornak. A burger és a krumpli rothadását nagyon sokáig élőben lehetett követni, de az oldal már nem üzemel. 

A menü sokáig egy helyi lakos garázsában volt kiállítva, aztán az Izlandi Nemzeti Múzeumba került, onnan pedig egy hostelbe, ahol szintén kiállították. Az utolsó információk szerint jelenleg egy Snotra House nevű szálláshelyen tartják búra alatt. Az élő közvetítésből itt láthatók kiragadott részletek:

Élőben nézhető, 95 éve zajló kísérlet

1927-ben Thomas Parnell professzor, a Brisbane-i Queenslandi Egyetem professzora indította el a világ leghosszabb kísérletét, hogy bemutassa a hallgatóknak: egyes szilárdnak tűnő anyagok bizonyos körülmények között viszkózus folyadékként viselkednek. Parnell szurkot melegített, majd az anyagot egy lezárt tölcsérbe helyezte. Csak az ülepedés három évig tartott, a tölcsérből való kicsöpögés pedig már lassan száz éve folyik. Az elmúlt közel egy évszázad alatt összesen kilenc alkalommal cseppent el a szurok, utoljára 2014-ben. Aki nem tervezi, hogy évtizedekig nézze az élőt, annak itt egy felgyorsított felvétel:


Aki viszont szívesen nézné élőben a szilárdnak tűnő folyadékot, az itt követheti az élő adást.

Ül és mosolyog

Benjamin Bennett YouTuber 2014-ben szerzett magának hírnevet azzal, hogy hosszú élő közvetítések alkalmával órákon keresztül semmi mást nem csinál, csak ül és mosolyog. A fiatal férfi nem beszél, keveset pislog, mozdulatlanul ül egy berendezés nélküli szobában és mosolyogva néz a kamerába. Bennett ezzel hatalmas népszerűségre tett szert, a csatornáját 330 ezren követték be, a videói pedig már majdnem 100 millió megtekintésnél járnak. Bennett leghíresebb mosolygós adása az ötös számú lett, amikor egy betörő megpróbált bejutni hozzá. Mikor a behatoló meglátta, hogy a férfi háttal ülve neki a kamerát bámulja, csak annyit mondott, hogy helló, majd távozott. Az egészben a legijesztőbb, hogy a mosolygást ekkor sem hagyta abba Bennett, sőt még csak meg sem mozdult. Az ominózus eset 2 óra 36 percnél látható a videóban:

Andy Warhol sírja

Talán az egyik legmorbidabb élő adás az interneten a híres művész, Andy Warhol sírhelyének közvetítése. Warhol 1987-ben, 59 évesen halt meg egy epehólyagműtét utáni komplikáció következtében. A művészt a szülővárosában, Pittsburghben temették el az édesanyja és az édesapja mellé. Ezt a sírhelyet lehet látni 2013 óta, amikor augusztus 6-án, Warhol születésnapján az Andy Warhol Múzeum az Earthcam szolgáltatóval együttműködésben elindított egy 0-24-ben követhető projektet.

Gázt égető orosz, lassan rohadó hamburger, évek óta cseppenő szurok – összegyűjtöttük a legbizarrabb élő adásokat
Fotó: EarthCam

Ha érdekel mi történik most Andy Warhol sírjánál, akkor az EarthCam oldalán meg tudod nézni.

Csótányok, már 1993 óta

A Dél-kaliforniai Egyetem 1993-ban három belső hálózaton működő kamerát is elindított. Az egyik kamerán a környékbeli időjárást lehetett figyelni, egy másik egy professzor szobájában volt elhelyezve, a harmadik pedig egy csótányok életét bemutatót kamera volt, mondani sem kell: ez volt messze a legnépszerűbb. Egy ideig a csótányokat lehetett online is nézni, de sajnos a közvetítés már nem él. 2017-ben viszont még működött, a YouTube-ra fel is került egy kis ízelítő a csótánycsalád mindennapjaiból.

A világ legöregebb, de még ehető sonkája

A világ legöregebb sonkájának története elég szomorú, mivel a szóban forgó húst 1902-ben egy raktárban felejtették, ahol nem kevesebb mint húsz évet pihent. Ekkor talált rá Pembroke Decatur Gwaltney, aki lényegében sztárt csinált a sonkából: azzal reklámozta magát, hogy a Gwaltney-féle füstölés miatt maradt ilyen jó állapotban a húsipari termék. Az eszes megtaláló számítása bejött, mivel komoly tényező lett az amerikai húsiparban. A sztársonkát egy idő után már széfben tartották, mert az árát elég magasra becsülték. Az azóta sokat öregedett, de még mindig jó formában lévő sonka jelenleg a Wight County Museumban őrzik, ebben a múzeumban található a világ legrégebbi mogyorója is. A sonka azért szerepel a listánkon, mert őt is élőben lehet nézni, ahogy a múzeum vitrinjében tengeti a napjait.


Nyitókép: Snotra House

#Bulvár#élő adás#internet#orosz#gáz#0-24#stream#ma

Címlapról ajánljuk