Bulvár

Angliában szexuális zaklatásnak minősülhet, ha egy férfit kopasznak neveznek

Dévai LászlóDévai László

2022. május 13. 21:42

A kopaszodás gyakoribb a férfiak, mint a nők körében, ezért a „kopasz” szó sértésként való használata valójában a férfi nem ellen irányuló sértés – érvel egy brit bíróság.

Egy munkaügyi bírósági ítélet nyomán az Egyesült Királyságban szexuális zaklatásnak minősülhet, ha egy férfit kopasznak neveznek – írja a CNBC.

A törvényszék három tagja, akik az elmarasztaló ítéletet támogatták, elmondták a saját hajhullással kapcsolatos tapasztalataikat. Úgy érvelnek, hogy mivel a kopaszodás gyakoribb a férfiak, mint a nők körében, ezért a „kopasz” szó sértésként való használata valójában a férfi nem ellen irányuló sértés.

A döntéshozók a kopaszodó férfi fej kritizálását konkrétan a női mellek méretének kritizálásához hasonlítják.

A szerdán közzétett ítélet egy olyan ügyben született, amelyben a kopasz sértést egy Tony Finn nevű férfival szemben használták. Finn villanyszerelőként dolgozott, miközben a fejére olvasták, hogy

kopasz.

Finn közel 24 évig dolgozott az Anglia északkeleti részén fekvő Yorkshire-ben, egy söripari hordókat gyártó cégnél villanyszerelőként. Tavaly menesztették, és elbocsátásának körülményei is a sértéshez kapcsolódnak. A törvényszék megállapította, hogy ennek a sértésnek a használata „sérti a felperes méltóságát, ráadásul emellett alkalmas a megfélemlítésre is”.

A törvényszék tagjai kiemelték: nem azzal volt a gond, hogy csúnya szavakat használtak Finn-nel szemben, hanem az, hogy elkezdtek vele személyeskedni. A híradások megjegyzik, hogy az ügyben elmarasztalt sértegető is férfi. A bíróság döntése értelmében Finn kártérítést fog kapni volt munkaadójától.

Nyitókép: illusztráció / iStock / Getty Images

#Bulvár#anglia#kopasz#szexuális zaklatás#bíróság#ítélet

Címlapról ajánljuk