Bulvár

Angliában 5 év börtönre is ítélhetnék azt a szülőt, aki megüti a gyermekét

Dévai LászlóDévai László

2022. április 21. 17:17

Az új törvénytervezet vegyes érzelmeket váltott ki, az oktatási miniszter például ellenzi.

Angliában egy új törvénytervezet szerint azok a szülők, akik bántalmazzák a gyerekeiket, akár 5 év börtönbüntetést is kaphatnának. A vita a kapcsán robbant ki az Egyesült Királyságban, hogy 2020-ban Skóciában szigorították a gyermekbántalmazással kapcsolatos szabályozást. A skót törvényhozók szerint a gyereküket bántalmazó szülők sokszor azzal védekeztek, hogy csak nevelő célzattal ütötték a gyerekeiket, hogy megvédjék őket a komolyabb veszélyektől.

Skócia után Wales is hasonló szabályozást vezetett be az előző hónapban.

Angliában még egy korábbi törvény van érvényben, amely kimondja, hogy a szülőknek joguk van olykor testi fenyítést alkalmazni a saját gyerekeiken, ha szükségesnek érzik. A törvény ugyanakkor nem tesz egyenlőségjelet a bántalmazás és a „nevelő célzatú dorgálás” közé.

Dame Rachel de Souza, Anglia gyermekügyi biztosa a jelenlegi szabályozás kapcsán elmondta, hogy lényegében a bíróságon múlik, hogy hogyan értelmezi a jelenlegi jogszabályt. De Souza szerint a skót és a walesi törvény remek alkalmat ad arra, hogy megnézzék, miként működik a szigorúbb szabályozás a gyakorlatban.

Nadhim Zahawi oktatási miniszter szerint a gyereknevelést a szülőkre kell bízni. Szerinte ha néha elő is fordul a fenyítés, akkor annak nagyon ritkának kell lennie és nem szabad a gyereknek testi sérülést okozni vele.

A miniszter ugyanakkor kijelentette:

Sokkal jobb, ha leülünk a gyerekeinkkel és kommunikálunk velük, hogy megértsék, melyek a helyes viselkedési formák.

Zahawi szerint „nagyon nagy különbség van a gyermekbántalmazás és a gyereknevelés között.”

Ha egy szülő úgy dönt, hogy nevelési célzattal kicsit megdorgálja a gyerekét, akkor azt a döntést a szülőnek kell meghoznia és nem az államnak.

– fejtette ki a véleményét Zahawi, aki szerint meg kell bízni a szülőkben, hogy jól döntenek.

Nyitókép: illusztráció / iStock / Getty Images

#Bulvár#skócia#gyereknevelés#ütés#bántalmazás#börtön

Címlapról ajánljuk