Bulvár

Csaknem egy kilométert tett meg Sanyi, a féléves pingvin

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 9. 11:37

A Fővárosi Állat- és Növénykertből az éjszaka megszökött fiatal madár jól van, nem viselte meg különösebben a szerda hajnali kaland.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt állatkertből szökött pingvint fogtak el szerda hajnalban a zuglói rendőrök a Dózsa György úton. A rendőrök és a velük közös szolgálatot ellátó zuglói polgárőrök a négysávos úton totyogó madár befogásának idejére megállították a forgalmat, majd óvatosan megfogták a kis szökevényt és egy takaróba csavarták. Az elkóborolt pingvint a rendőrök épségben átadták a Fővárosi Állat és Növénykert dolgozóinak.

A Fővárosi Állat- és Növénykert a Facebookon is megköszönte a rendőrség segítségét. Az állatkert posztjából és a hozzá fűzött kommentből kiderült, hogy a felfedezőútra indult pingvint Sanyikának hívják, és hat hónapos. 


Az állatkert tájékoztatása szerint a pingvinek 4-6 hónapos korukban olyan kíváncsivá válnak, hogy igyekeznek minél inkább felfedezni a környezetüket.

Így történhetett, hogy Sanyi valahogy kijutott a szabadtéri kifutójából és kitotyogott az Állatkertből.

Annak érdekében, hogy ez ne fordulhasson elő kamerákat szereltünk fel a pingvinek kifutójához és folyamatosan szemmel tartjuk a pingvincsapatot. Az állat gondozói mindent megtesznek annak érdekében, hogy ebben a kíváncsi időszakban Sanyi is a csapattal maradjon

– írta az állatkert Facebookon.

A pingvinszökés további körülményeiről megkérdeztük az állatkert szóvivőjét. A kérdésre, hogy miképp juthatott ki a pingvinek kifutójából Hanga Zoltán azt válaszolta, hogy ez igazából nem nagy kihívás, mert a budapesti állatkertben 

a nem különösebben veszélyes állatoknál nincsenek túlméretezett elválasztó berendezések. 

Így a Barlang étterem szomszédságában lévő kifutót is inkább csak jelzésértékű kerítések veszik körbe, ezek azonban nem állították meg Sanyit, akiben a szokásosnál is nagyobb felfedező kedv buzgott. Az állatkertből feltehetőleg valamelyik olyan kapun juthatott ki, ami alatt átfért.

 Aztán hová lesz a séta? – Fotó: BRFK

 

Hanga Zoltán visszaemlékezése szerint az állatkert történetében amúgy nem ez volt az első pingvinszökéses eset: pár évtizeddel ezelőtt egy sziklaugró pingvin jutott ki, érdekes módon azt a szökevény madarat is a Dózsa György úton kapták el.

Sanyi egyébként egy eredendően Dél-Afrikában honos pápaszemes pingvin, az ő fajtája a dél-afrikai partvidéken él, nem az Antarktiszon. Éppen ezért a magyar állatkertekben nyugodtan lehet ezeket az egzotikus madarakat szabad ég alatt tartani, nincs szükségük speciális hideg klímára, nyáron is jól érzik magukat, tudtuk meg az állatkert szóvivőjétől.

Sanyika: I believe I can fly – Fotó: BRFK

 

Hanga Zoltán szerint a szokásosnál is kreatívabb Sanyi jól van, nem viselte meg a szerda hajnali kaland. A nap folyamán az állatkert dolgozói átnézik a biztonsági kamerák felvételeit, hátha többet megtudnak arról, hogyan jutott ki és merre kóborolt a kis pingvin.

Megnéztük a Google Maps térképén, hogy merre járhatott, mekkora utat tehetett meg Sanyi. A rendőrség fotói alapján nyilvánvaló, hogy a Dózsa György út 122 előtt fogták el, ez a pont légvonalban nagyjából 250 méterre van a pingvinek kifutójától. Mivel Sanyi és úgy általában a világ összes pingvinje röpképtelen madár, ezért megnéztük a szóba jöhető legrövidebb gyalogos útvonalat.

Légvonalban kb 250 méter a távolság – Fotó: Google Maps

 

Első körben elvetettük, hogy az állatkert hátsó oldalánál, a vasúti síneken átevickélve jutott volna el a Dózsa György út 122-ig, így megnéztük a másik lehetőséget. A Google Maps kalkulációja szerint az állatkerti Barlang étteremtől, az Állatkerti körúton és a Gundel Károly úton át a Dózsa György út 122-ig hozzávetőleg 800-1000 méter a távolság (lásd nyitóképünket). Ha tehát Sanyi ezen az útvonalon totyogott, akkor csaknem egy kilométert tett meg a maga lassú tempójában. Ha még kitérőket is tett, akkor Sanyi ennél többet is bejegyezhet a kéktúra könyvecskéjébe.

Nyitókép: Google Maps/  BRFK / rtl.hu 

#Bulvár#sanyi#szökevény#pingvin#fővárosi állat- és növénykert#hanga zoltán

Címlapról ajánljuk