Bulvár

Íme az 5 leghülyébb, de legkreatívabb módszer az oltás elkerülésére

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 16. 18:32

Műkar, krumpli, vesztegetés: az utóbbi időben egyre többet hallani azokról, akik valamilyen trükkel kerülnék el a koronavírus elleni védőoltást. Úgy, hogy közben a védettségi igazolást azért megkapják.

Félreértés ne essék, az oltás jó és hasznos a koronavírus ellen, az egyetlen igazán hatékony eszköz a járvány féken tartására. Eddig 10,4 milliárd adagot adtak be világszerte a különböző vakcinákból, és nemzetközi szervezetek szerint összesen félmillió ember életét mentették meg ezzel kevesebb mint egy év alatt. Magyar kormányzati szereplők és független szakértők is egyetértenek abban, hogy ez a legjobb módszer a járvány elleni védekezésre.

Ennek ellenére az oltásellenes konteók elég népszerűek, és még mindig sokan vannak a vakcinát elutasítók. Egy részüknek szükségük lenne az oltási igazolásra, hogy ugyanúgy járhassanak kocsmába, koncertre, moziba, mint oltott társaik.

Emiatt pedig világszerte megindult a trükközés: hol veszélyes, hol illegális, hol értelmetlen módokon próbálnak az oltatlanok védettségihez jutni.

Cikkünkben az öt leghülyébb, egyben legkreatívabb módszert gyűjtöttük össze a nagyvilágból.

5. Bekokainozott ápolók megvesztegetése

Az egyik legkézenfekvőbb módszer a védettségi jogtalan megszerzésére a jó öreg vesztegetés. A múltban belföldön is megszaporodott a kenőpénzt elfogadó egészségügyisek száma.

Közülük kiemelkedik az a Komárom-Esztergom megyei ápolópáros, akik nagy- de legalábbis kisüzemben szállították a védettségit oltatlanoknak. Legalább 27 ügyfelüktől egyenként 20-20 ezer forintot szedtek be a dokumentumért.

A pénzt nemcsak illegálisan keresték, de úgy látszik, így is költötték el: amikor a rendőrök elkapták őket, mindkettőjük szervezetében kokaint találtak. Az ápolók jelenleg a bíróság ítéletére várnak.

4. Összepakolni és Mexikóba költözni

Miért ne kötnénk össze az oltással szembeni kiállásunkat egy nagyobbacska életviteli változással? – gondolhatta az a kanadai nő, aki annyira viszolygott a vakcinától, hogy októberben fogta férjét és három gyerekét, és az akkor nagyrészt korlátozásmentes Mexikóba költözött.

Az nem derült ki, mennyire érezte magát átverve a kanadai rendőrség korábbi civil munkatársa, amikor pár hónappal a nagy váltás után Mexikóban is egyre több helyen kezdték elkérni a védettségi igazolást.

3. Védettségi igazolvány hamisítása Snapchattel

Volt, akit eddig a kiskutyás filterek, az azonnal eltűnő intim képek és a gyermekvédelmi kihívások nem győztek meg a Snapchat használatáról, ám az oltásellenesség miatt mégis kipróbálták az appot.

Szintén Kanadában vált egy közismert módszerré, hogy az alkalmazás képszerkesztési funkcióit használják fiktív oltási igazolások készítésére. Viszont hamarosan kiderült, hogy a QR-kódot szinte lehetetlen sikerrel hamisítani. Éppen ezért a módszer elég gyorsan kiment a divatból, miután az ország átállt az efféle igazolások használatára.

2. Krumpli

Krumpli.

1. Az oltás beadatása szilikon műkarba

Azok, akik a mindennapok kihívásait is négydimenziós logikával igyekeznek megközelíteni, inspirációt nyerhetnek a biellai oltásellenes esetéből. Az olasz férfi nem vesződött hamis igazolásokkal, elköltözésekkel, vesztegetésekkel vagy krumplikkal, hanem úgy döntött, hogy egymaga forradalmasítja az oltáselkerülés művészetét.

A férfi majdnem átverte az oltóponton dolgozó egészségügyist azzal, hogy szilikon műkart lógatott ki a pólójából, és abba kérje az oltást. 

Az oltást beadó egészségügyi szakembernek azonban feltűnt, hogy valami nincs rendben a végtaggal, ami ráadásul nem is ugyanolyan színű volt, mint a férfi bőre. Az 50 éves férfit végül csalás miatt állították bíróság elé.

Nyitókép: Tumisu / Pixabay

#Bulvár#oltás#oltásellenesség#covid#vakcina#koronavírus#védőoltás#csalás#védettségi igazolás

Címlapról ajánljuk