Bulvár

Nemet váltott a svájci férfi, hogy hamarabb nyugdíjba mehessen

rtl.hurtl.hu

2022. január 31. 11:45

Műtétre nem került sor, csak adminisztratív nemváltoztatásra. Kritikusok szerint így az ügyeskedők a katonai szolgálatot is elkerülhetik.

Formálisan nemet váltott egy svájci férfi, hogy egy évvel hamarabb nyugdíjba mehessen, és hozzájusson állami nyugellátásához – írta meg a svájci Luzerner Zeitung cikke alapján a Remix.

A férfi egy jogi kiskaput használt ki. Január 1-je óta azok, akik „belső meggyőzősésük” szerint nem az anyakönyvi nyilvántartásban szereplő nemhez tartoznak, 75 svájci frankért kérhetik keresztnevük, illetve nemük adminisztratív megváltoztatását. 

A Luzerner Zeitung szerint mindössze négy napba telt, hogy valaki átlépjen a jogi kiskapun: az említett férfi azért kezdeményezte neme megváltoztatását, hogy így egy évvel korábban, már 64 évesen nyugdíjba mehessen. Bár a szabályozásban kitértek arra is, hogy ne lehessen „nyilvánvalóan visszaélésszerűen” élni a lehetőséggel, az eljáró köztisztviselőknek valójában nem kötelességük ellenőrizni az érintettek intim meggyőződéseit, a kérelmező őszintesége pedig a jóhiszeműség elvének alapján vélelmezhető.

A lap szerint kritikusok arra figyelmeztetnek, hogy egyes férfiak kihasználhatják a kiskaput, hogy elkerüljék a besorozást. A közösségi médiában egy kommentelő felvetette: jelenleg semmi akadálya annak, hogy egy férfi 17 évesen jelentkezzen nemváltásra, hogy elkerülje a besorozást. 

30 évesen visszamegy, férfira változtatja a nevét, és ennyi

 – írta egy felhasználó. Ráadásul mindezt összesen 150 svájci frankért.

A transznemű aktivisták „irreálisnak” nevezték a fenti forgatókönyvet, Alecs Recher, a svájci Transznemű Hálózat munkatársa pedig arról beszélt, hogy egy ilyen lépés „mit jelent konkrétan az érintett személyeknek: elő kell bújniuk a családjuk, a munkahelyük és a társadalombiztosítás előtt.”

Michel Montini, a Szövetségi Igazságügyi Hivatal munkatársa tavaly novemberben elismerte, hogy az eljárásnak vannak hibái. Ekkor éppen azt hozta fel példának, hogy ha egy férfi nőnek vallja magát, már 64 éves korától megkaphatja az állami nyugdíjat.

Nyitókép: Pixabay

 

 

 

#Bulvár#nyugdíj#svájc

Címlapról ajánljuk