Belföld

Egészségügyi államtitkár az RTL-nek a kórházi klímákról: megfelelően felkészültünk a hőhullámra

Heer OrsolyaHeer Orsolya

2024. július 21. 16:48

Takács Péter szerint csak 4 olyan kórház volt, ahol teljesen le kellett állítani a műtéteket a klímaberendezések hibája miatt. A kórházak klimatizálásához szerinte az elektromos hálózatok fejlesztésére lenne szükség, most ipari mobilklímákat vizsgálnak, hogy kompatibilisek-e a kórházi rendszerekkel.

Ennek az időszaknak is megfelelő felkészültséggel futottunk neki

– mondta Takács Péter az RTL Híradónak azzal kapcsolatban, hogy a hőhullám közben az elmúlt hetekben több kórházban is elromlott a klíma, ezért műtéteket és kezeléseket kellett elhalasztani.

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint amikor pár éve egy enyhébb hőhullám idején gond volt a kórházak hűtésével és maradtak el műtétek, azután elindítottak egy energetikai korszerűsítési programot. Azt is hozzátette, több mint 10 milliárd forintot fordított a klímaberendezések felújítására a kormány és ahhoz képest, amekkora hőhullámok vannak, nagyon kevés leállás volt. Havariaelhárításra – amikor meghibásodnak a berendezések – pedig 1,3 milliárd forintot szántak.

Takács arra hívta fel a figyelmet, hogy a műtőkben található klímák nem említhetőek egy lapon a háztartási eszközökkel, a javításuk is milliós tétel, a cseréjük már százmilliós.

Az államtitkár azt is elmondta, a globális felmelegedés miatt át kell állni Magyarországon is arra, mint ami a mediterrán országokban van már 20 éve, hogy a halasztható műtéteket a hőhullámok idején nem végzik el. Ahol a klímaberendezések hibája miatt teljesen le kellett állítani a műtéteket – négy ilyen kórház van Takács szerint –, ott a betegeket átszállítják más kórházakba. Ahhoz, hogy a kórházakat teljesen felszereljék klímával, az államtitkár szerint az kell, hogy a villamos hálózatot Európa-szerte fejlesszék. Azt nem tudta megmondani, hogy ezek mikor lehetnek meg, mert – ahogy mondta – ez minden esetben függ az egészségügyi intézménytől és az oda vezető elektromos hálózattól.

Abban bízom, hogy az aktív betegellátást végző kórházak többségét klimatizálni tudjuk

– mondta.

A Híradó arra a kérdésére, hogy miért csak most szólalt meg az államtitkár, holott 10 napja vannak leállások, Takács azt mondta, az ellátórendszer kis részét érték ezek a problémák, „beteg nem maradt ellátatlanul”, átszervezték az ellátást és a politikai ellenfeleket vádolta hisztériakeltéssel.

Azt is tervezik, hogy vásárolnak két ipari mobil klímaberendezést, amit olyan helyeken tudnak bevetni, ahol épp szükség van rá. Most még azt vizsgálják, mennyire kompatibilisek a kórházi rendszerekkel.

A Híradó nemrég arról számolt be, hogy leállt a daganatos betegek sugárkezelése Miskolcon, mert elromlott a klíma, a Debreceni Gyermekklinikára pedig szülők vittek be ventilátorokat és léghűtőket:


Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

#Belföld#takács péter#egészsgügy#államtitkár#hőhullám#kórház#műtét#hűtés

Címlapról ajánljuk