Belföld

A Pázmány intézetében oktathat végrehajtást az a Takács Katalin, aki Schadl György idején is hivatalvezető volt

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2024. július 9. 10:23

Két féléves végrehajtási szakjogász képzést indít a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az egyik tantárgyat pedig várhatóan az a Takács Katalin tanítja majd, aki már Schadl György elnöksége idején is a végrehajtói kar hivatalvezetője volt – értesült az rtl.hu. Az ügy azért is pikáns, mert Takács Katalin adatvédelemről és informatikai rendszerekről tart majd órát, miközben korábbi vizsgálatok jelentős hiányosságokat állapítottak meg a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar informatikai rendszerével kapcsolatban. 

Összesen 430 ezer forintba kerül az a két féléves végrehajtási szakjogász képzés, amelyet a Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez köthető Deák Ferenc Továbbképző Intézet hirdetett meg szeptemberi kezdéssel. Információink szerint az adatvédelem, informatikai rendszerek, adatbázisok című tantárgyat Takács Katalin, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar hivatalvezetője tartja majd.

Takács Katalin már a korrupciós cselekmények elkövetésével vádolt Schadl György elnöksége idején is hivatalvezetőként dolgozott a karnál, de őt a nyomozóshatóságok nem vádolták meg semmilyen bűncselekmény elkövetésével. 

Takács Katalin a nyomozati anyagban

A végrehajtói kar hivatalvezetője ugyanakkor igen jelentős jogosultságokkal rendelkezik a szervezeten belül, nem véletlen tehát, hogy a korrupciós ügy nyomozati anyagában rendszeresen előkerül Takács Katalin neve, aki különböző ügyekben egyeztetett Schadl Györggyel. A hatóságok által összegyűjtött információkból derült ki például az is, hogy a volt elnök a letartóztatása előtti napon az Igazságügyi Minisztériumban járt, ahonnan Takács Katalin társaságában távozott.  

A hivatalvezető karon belüli kiemelt szerepét mutatja, hogy a szervezet szabályzata szerint részt vehet az elnökségi üléseken, ő tartja a kapcsolatot a felügyeleti hatósággal, gyakorolja a fegyelmi jogkört, valamint meghatározhatja, hogy a kar projektjei milyen ütemben valósulnak meg.

Hivatalvezetőként például Takács Katalin írta alá azt a megállapodást is, aminek alapján a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar csaknem ötvenezer forintos darabáron szerződött 2500 koronavírus-gyorstesztre a járvány első hullámában. 

A tesztelésről azzal a magán-mentőszolgálattal állapodtak meg, amelytől Schadl György kék villogót is szerzett az autójára. Az akkori piaci árak alapján is igen drágának tűnő szerződést Völner Pál volt igazságügyi államtitkár hagyta jóvá. Az ügyészség ezt az esetet leválasztotta a fő vesztegetési ügyről, és átadta a rendőrségnek, a legutóbbi információk szerint pedig az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya folytat eljárást.

Súlyos gondok az informatikai rendszerrel

Takács Katalin oktatói felkérése egyébként azért is különös, mert a tervek szerint az adatvédelem, informatikai rendszerek, adatbázisok című órát tarthatja majd. 

Az adatvédelmi hatóság szerint viszont a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korábban megsértette a GDPR-szabályokat a végrehajtói irodák ellenőrzése során, sőt egy másik jelentés szerint az informatikai rendszerrel kapcsolatban nemzetbiztonsági kockázat is felmerülhet. 

A végrehajtók ugyanis rálátnak az adósok összes adatára, így egyebek mellett a bank- és értékpapírszámlákra, az állampapírokra, az ingatlantulajdonra, a fizetésre – azaz különösen fontos, hogy megfelelő legyen az informatikai rendszer. A Telex által ismertetett jelentés viszont súlyos hiányosságokat állapított meg.

A törvény szerint ráadásul a végrehajtási irodáknak a munkájuk során már az úgynevezett Integrált Végrehajtási Rendszer (IVR) nevű informatikai rendszert kellene használniuk, de valójában még mindig ennek elődjét alkalmazzák. Ez azért fontos, mert sok végrehajtó panaszkodik az informatikai rendszerre, sőt olyan is van, akinek egyebek mellett azért nem hosszabbították meg a végrehajtói munkához szükséges engedélyét, mert a hivatalos álláspont szerint nem megfelelően használta a központi rendszert. A végrehajtók viszont arra hivatkoznak, hogy az ellenőrző vizsgálatok során apróságokba kötöttek bele, vagy 

egész egyszerűen annyira rossz a rendszer, hogy elkerülhetetlenek ezek az informatikai hibák. Érvelésük szerint az ezekre a hibákra is alapozott fegyelmi eljárásokat csak azért indították, hogy megfosszák őket a végrehajtói irodájuktól,

és másokat ültethessenek oda a helyükre. Éppen ezért több érintett végrehajtó feljelentést is tett az elfogultnak vélt ellenőrzések és fegyelmi eljárások miatt, az ügyben pedig az ügyészség folytat nyomozást. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar ezekre a vádakra nem reagált. 

A végrehajtói kar informatikai rendszerének állapotát jól jellemezte Schadl György korábbi kifakadása is, aki még elnökként azt írta egy levélben: „tarthatatlan az árverési rendszerünk sérülékenysége, és elfogadhatatlan az, hogy hosszú órákra, napokra elérhetetlenné válik”. Az rtl.hu információi szerint ekkor már több éve mindenki tudott a karon belül az informatikai rendszer problémáiról, így az Elektronikus Árverési Rendszert ért támadásokról is, amelyekkel – mint megírtuk – akár a licitek végeredményét is befolyásolni lehetett. Ebben az ügyben szintén nyomozott a rendőrség, de eredmény nélkül.  

Megkerestük a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet, hogy megtudjuk, mi alapján választották ki az oktatókat. Az egyetem indoklásként azt írta: 

Takács Katalin a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar hivatalvezetőjeként a képzésben oktatott tárgyhoz megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkezik, 

az szorosan kapcsolódik jelenlegi munkaköréhez.” Hozzátették, minden esetben az egyetemen érvényben lévő belső szabályzat alapján hoznak létre oktatói jogviszonyt. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem kérdésünkre azt is elárulta, hogy az említett képzés most indul először, ennek végén pedig a minőségbiztosítás szabályai alapján értékelni fogják az eredményeket, és amennyiben szükséges, változtatnak majd.

Az MBVK-n keresztül megkerestük Takács Katalint is, de kérdéseinkre nem reagált.

Nyitókép: RTL

#Belföld#takács katalin#magyar bírósági végrehajtói kar#schadl györgy#Pázmány Péter Katolikus Egyetem#oktatás#adatvédelem#informatika#ma

Címlapról ajánljuk