Belföld

Rendkívüli tisztújítás jön a Jobbikban, Gyöngyösi Márton nem indul az elnöki székért

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 28. 15:43

Szombaton új elnökséget választ a Jobbik, az eddigi elnök, Gyöngyösi Márton leszögezte, hogy nem indul az elnöki pozícióért.

Közleményt adott ki péntek délután Gyöngyösi Márton, a Jobbik - Konzervatívok elnöke. A pártelnök a következőt írta:

Az elmúlt napokban megjelent sajtóhírekre reagálva, a félreértések elkerülése végett szeretném leszögezni, hogy nem indulok a Jobbik elnöki tisztségéért, a jelöléshez szükséges szándéknyilatkozatot sem nyújtottam be. A holnapi tisztújításon magukat megmérettető jelölteknek sok sikert kívánok!

A Jobbik – Konzervatívok azután tart rendkívüli tisztújítást szombaton, hogy a párt nem szerepelt jól az június 9-i választásokon. A Jobbik-Konzervatívok 1 százalék alatti eredmény ért el az európai parlamenti választáson, elvesztve egyetlen EP-mandátumát (Gyöngyösi Márton volt a párt EP-képviselője).

A választási vereség másnapján a Jobbik-Konzervatívok elnöksége közölte, az európai parlamenti és az önkormányzati választások eredményeit értékelve teljes tisztújítást írnak ki, "hogy a tagok olyan vezetőket választhassanak, akik segíthetik a párt újjáéledését és sikeressé tételét".

A Magyar Hang információi szerint már van is egy jelentkező az elnöki posztra, aki csapatával újra radikálisabb irányba fordítaná a mérsékelt konzervatív irányba tolódott, egykor szélsőjobbos pártot. A lap úgy tudja, hogy Adorján Béla vásárosnaményi önkormányzati képviselő jelentkezett be az elnöki, és Brenner Koloman az elnökhelyettesi pozícióra, és támogatja ebben őket Lukács László György frakcióvezető-helyettes, Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő, valamint Szabó Gábor egykori pártigazgató is. 

Nyitókép: Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke a párt európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvényén, 2024. június 10-én – Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

#Belföld#Jobbik-konzervatívok#Európa#európai parlamenti választás 2024#tisztújítás#gyöngyösi márton

Címlapról ajánljuk