Belföld

Heringes Anita, Paks új, ellenzéki polgármestere: Szükség van Paks 2-re

Dévai LászlóDévai László

2024. június 14. 5:50

Több évtized után először lesz nem fideszes polgármestere Paksnak, noha a város a Paks 2 beruházás miatt különösen fontos. A választást Heringes Anita, egykori szocialista országgyűlési képviselő nyerte, aki civil szervezete, a Paksi Deák Ferenc Egyesület színeiben indult. Az rtl.hu-nak arról beszélt, hogy az atomerőmű bővítésére nemcsak a városnak, hanem Magyarországnak is szüksége van, azt ugyanakkor megjegyezte, hogy Paks egyelőre több szempontból sem áll készen Paks 2-re.

Októbertől az ellenzéki Heringes Anita lesz Paks polgármestere. A Paksi Deák Ferenc Egyesület (PDF) jelöltje 47,96 százalékot szerzett, így legyőzte a fideszes Szabó Pétert, aki 2017 óta vezette a várost. Szabó Péter 2019-ben még a szavaztok 68,28 százalékát szerezte meg, a mostani választáson már csak 40,61 százalékot kapott.

A PDF-nek a képviselő-testületben is többsége lesz a Fidesszel szemben, az egyéni választókerületek közül ugyanis csak egyben született kormánypárti győzelem, további három mandátumot pedig listáról tudtak megszerezni, tehát a PDF-nek 7-4 arányban lesz többsége az önkormányzatban.

Heringes Anita, aki korábban az MSZP országgyűlési képviselője volt, több mint két évtized után lesz az első nem fideszes polgármester a város élén. A politikus az rtl.hu-nak adott interjújában egyebek közt arról beszélt, hogy az atomerőmű bővítésére nemcsak a városnak, hanem Magyarországnak is szüksége van, hozzátéve, hogy Paks egyelőre több szempontból sem áll készen Paks 2-re.

Meglepte az eredmény?

Nagyon örültem az eredménynek, mert rengeteg év munkája van benne. Egy kicsit azért nem volt meglepő, mert az elmúlt két hónapban az ember érezte azt a szeretetet, amivel körülvette a város. Arra számítottam, hogy vagy nagyon szoros eredmény születik, vagy hogy legalább a legtöbb körzetet el fogjuk tudni hozni. Az ember érezte az utcán és az emberekkel találkozva, hogy talán olyan mennyiségű támogatás van, ami még sosem volt Pakson.

Az önkormányzati választáson több helyen is nagyon hosszú idő után váltottak le fideszes polgármestereket. Ilyen település Gárdony, Zirc, Győr és Solymár is, itt 18 év után fog leköszönni a polgármester. Paksnak nem 18, hanem 26 év után lesz nem fideszes polgármestere. Mit gondol, mi kell ahhoz, hogy ennyi idő után leváltsanak egy városvezetőt?

Mi öt évvel ezelőtt hoztuk létre a PDF-et, akkor lefektettük, hogy nem fogunk egyáltalán nagypolitikával foglalkozni. A Paks 2 beruházás például olyan fontos Magyarországnak és Paks városának is, hogy az ezzel kapcsolatos diskurzusnak a nagypolitikán felül kell állnia. A mi egyesületünkben vannak jobboldali, baloldali emberek, vannak vallásosak és ateisták is. Ez egy nagyon vegyes csapat lett, de szerencsére öt éven keresztül úgy tudtunk politizálni, hogy csak és kizárólag azzal foglalkoztunk, hogy mi a jó Paksnak. Én azt látom, hogy az emberek ezt értékelték, hogy értük küzdöttünk és semmi mással nem foglalkoztunk.

Ön a politikai pályafutását az MSZP ifjúsági tagozatában kezdte, később a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom alelnöke, majd 2012-től a párt paksi elnöke lett, 2014-től 2018-ig volt a párt országgyűlési képviselője. Mikor és miért hagyta ott az MSZP-t?

Nem hagytam el az MSZP-t, ahogy elmondtam: Pakson nem szeretnénk pártpolitizálni, nem akarunk országos politikával foglalkozni. Én ugyanolyan baloldali ember maradtam.


A választási győzelem után a TelePaksnak adott rádióinterjújában azt mondta, hogy nagyon nehéz öt év áll önök előtt. A képviselőtestületben többséget szereztek, széles a támogatottságuk a lakosság körében. Mire gondolt akkor, amikor nehéz időkre utalt?

A Paks 2 beruházás most kapcsol gyorsabb fokozatra, de a város egyelőre nincs felkészülve arra, hogy több ezer ember érkezzen hozzánk, hogy őket el tudjuk látni, el tudjuk szállásolni. Az egészségügyi rendszerünk ugyanúgy, ahogy az országban szinte mindenhol, sajnos nálunk is leépült. Emellett fejlesztenünk kéne az oktatást, bővíteni kellene a bölcsődei és óvodai férőhelyeket is. Paks egy kisváros, amit most fel kell készítenünk arra, hogy a lakosságszáma komolyabban meg fog növekedni.

Nagyon sok nációból és nagyon sok különböző életkörülményből jövő ember érkezik majd hozzánk. Erre a paksiak mindig nyitottak voltak, hiszen egy ilyen építkezést már nagyon sokan átéltek. Az emberek oldaláról nincs ezzel probléma, a város viszont egyelőre nincs erre felkészülve. Az úthálózat és a csatornahálózat javításához, valamint az egészségügyi ellátás fejlesztéséhez a kormányzatnak most nagyon komoly támogatást kell nyújtani a városnak.

A kampányban is hangoztattuk, hogy nem az önkormányzat költségvetésének kell helytállnia ezekben a térségfejlesztési kérdésekben, hanem erre a kormányzatnak kell külön forrásokat biztosítania


Még a kampányidőszakban Szabó Péter azt nyilatkozta, hogy létkérdés Magyarország és Paks számára is, hogy Paks 2 megépüljön. Egyetért vele ebben?

A Paks 2 beruházás a város jövőjét jelenti. A paksiak szeretik, hogy Pakson van az atomerőmű, mert ennek nagyon sok előnyét élvezték idáig. A költségvetésén meglátszik, hogy egy ilyen nagy erőmű van a városunkban. A paksiak nagyon szeretik ezt üzemeltetni, mert biztosítja számukra és a gyerekeik számára a jövőt. Az atomerőmű bővítésének fontos szerepe van abban, hogy a város színvonalát tartani vagy emelni tudjuk. Ha országosan nézem a kérdést, akkor is az látszik, hogy szükség van Paks 2-re, mert egy stabil erőmű a gazdaság alapját tudja biztosítani. Arra az energiára, amit itt termelnek, az egész országnak szüksége van és abban biztos vagyok, hogy a paksiak ezt biztonságosan, stabilan, jól fogják tudni működtetni.

A PDF-nek mennyi mozgástere lesz a bővítést érintő kérdésekben?

Ez a beruházás nem önkormányzati feladat, ennek az összekeverése Szabó Péter polgármester úrnak is gondokat okozott, mert a kampányban rendszeresen azt hangoztatta, hogy amennyiben nem ő lesz a polgármester, akkor mi le fogjuk állítani a paksi bővítést. Erre egy polgármesternek nincs lehetősége, de megjegyzem: nem is akartunk volna ilyet csinálni. A beruházás menedzselése nem polgármesteri vagy nem önkormányzati feladat. A mi feladatunk a térségfejlesztés és a város felfejlesztése, hogy a Paks 2-es beruházás jól tudjon működni. Nekünk ez a dolgunk és ez a feladatunk.

Ha a polgármester úrnak komoly kapcsolati hálója lett volna, akkor öt év alatt a város fejlődött volna és felkészült volna erre a beruházásra.

Jelenleg nem ez látszik a Pakson. Nem látszik, hogy bármit pluszba oda tudott volna hozni, amivel felkészültünk volna az érkező munkások fogadására például.

A kampány alatt Szijjártó Péter külügyminiszter egy Facebook-videóban támogatta Szabó Pétert. Szijjártó szerint a paksi polgármester „folyamatosan rágta a fülét támogatásokért”. A PDF-nek lesz hasonló lehetősége arra, hogy folyamatosan rágják Szijjártó Péter fülét támogatásokért?

A város és a térség fejlesztése nélkül a Paks 2 beruházás igencsak nehezen volna megvalósítható, számomra egyértelmű, hogy ehhez szüksége van a kormányzatnak Paksra.

Ajánló: Az önkormányzati választások után Győrnek szintén ellenzéki polgármestere lett. Pintér Bence az rtl.hu-nak adott interjújában többek között arról is beszélt, hogy azt tanácsolja a leköszönő Dézsi Csabának, hogy vegye ki a maradék szabadságát októberig, ugyanis a városnak nincs szüksége arra „a sértett ámokfutásra”, amit csinál. A teljes interjú itt olvasható el

Nyitókép: Heringes Anita (volt) szocialista képviselő felszólal a hazatérés falvairól szóló határozati javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. november 15-én. MTI Fotó: Kovács Attila

#Belföld#paks 2#heringes anita#polgármester#szabó péter#szijjártó péter#ma

Címlapról ajánljuk