Belföld

Ők Magyar Péter budapesti képviselői, akik felforgathatják a fővárosi politikát

Mohos MátéMohos Máté

2024. június 11. 6:01

Magyar Péter és a Tisza Párt Budapesten ugyanúgy 10 képviselőt küldhet a Fővárosi Közgyűlésbe, mint a Fidesz-KDNP. Mindez azt is jelenti, hogy ők lesznek a királycsinálók, vagyis nélkülük biztos, hogy senkinek sincs többsége, vele viszont mindenkinek. Hacsak össze nem fog a Fidesz Karácsony Gergelyékkel. De mégis kik azok, akik beülhetnek a Tisza Párt részéről a Fővárosi Közgyűlésbe, akik alapjaiban forgathatják fel a budapesti politikát? Kiderül cikkünkből.

Ahogyan az rtl.hu közvetítéséből is kiderült, a június 9-i EP- és önkormányzati választásoknak köszönhetően Magyar Péter és a Tisza Párt lett az ellenzék vezető ereje. 

A Fővárosi Közgyűlésbe 10 tiszás jutott be – pont annyi, mint fideszes. Melléjük befért még az ellenzéki összefogás hét jelöltje, három kutyapárti, valamint három LMP-s is. Ez azt jelenti, hogy a Fidesz mellett a legnagyobb erő lesznek a közgyűlésben, és nagyjából megkerülhetetlenek a főváros politikai életében – még az újraválasztott főpolgármester, Karácsony Gergely számára is.

Cikkünkben ezért bemutatjuk, kik is az új tiszás politikusok a közgyűlésben, akiken a főváros működőképessége múlik. Magyar Péter párttársai a kampányban nem igazán nyilatkoztak, így első sorban korábbi szerepléseikből, mások véleményei, valamint saját bemutatkozásuk alapján tudunk képet alkotni róluk.

Mivel Magyar Péter gyakorlatilag „újrahasznosította” EP-listáját a fővárosban, a képviselők közül többen is eddig európai ügyekre fókuszáltak a kampányban, nem pedig budapestiekre. A két listán hat név egyezik meg, közülük öten mind az EP-ben, mind a Fővárosi Közgyűlésben mandátumot szereztek, így el kell majd dönteniük, hova szeretnének beülni. Ez közel sem ennyire egyszerű, mivel, ahogy írtuk, sok mozgástere nem lesz a Tisza Pártnak arra, hogy minden megnyert képviselői helyet fel is töltsenek. 

Cikkajánló: Megteheti Magyar Péter, hogy nem ül be sehova? Itt a nagy tiszás választási matek: Vajon Magyar Péternek muszáj lesz beülnie az Európai Parlamentbe, vagy a Fővárosi Közgyűlésbe? Vannak elegen a választási listáikon, hogy az összes elnyert képviselői helyet betöltsék? Mintha a Tisza Párt sem számított volna ekkora sikerre, amikor nekivágtak a választásnak, ami most könnyen visszaüthet. Ha pedig Magyar Péter köti az ebet a karóhoz, még nehezebb helyzetben találhatja magát.

Cikkünkben a jelöltek listán elfoglalt helye szerinti haladunk.

1. Magyar Péter

Őt pont nem kell bemutatni senkinek. A Facebook-oldala után a Fővárosi Közgyűlés (vagy éppen az Európai Parlament, ahol szintén mandátumot szerzett) lehet a következő közéleti fórum, ahol az exfideszes üstökös magára irányíthatja a figyelmet. A 2026-os országgyűlési választás előtt bizonyíthatja nagyjából 1,2 millió fős szavazóbázisának, hogy megérte rá szavazni június 9-én.

2. Ordas Eszter

Ordas a kampányban azért került be a hírekbe, mert feltűnt a neve egy hajós kartellügyben. Áprilisban pedig hajós cégek nevében próbálta elérni, hogy Budapest ne szigorítsa terveinek megfelelően a dunai hajózást. Ezért korábban Karácsony Gergely is kérdőre vonta, miszerint „ha beül a közgyűlésbe, vajon kinek az érdekei szerint jár majd el?”

A kormánypárti Mandiner azt írta róla, hogy a Gazdasági Versenyhivatal kartellezés miatt 16,5 millió forintos büntetést szabott ki rá.

Bemutatjuk Magyar Péter budapesti képviselőit, akik gyökeresen forgathatják fel a fővárosi politikát
Ordas Eszter – Fotó: Tisza Párt

Bemutatkozásában azt írta, hogy „közel egy éve egy budapesti hajós cégnél dolgozom, mint jogtanácsos és az utóbbi fél évben aktívan vettem részt a Duna-parti Építési Szabályzat összhajós érdekeket képviselő egyeztetéseken és figyelemmel kísértem a Fővárosi Önkormányzat e körben megvalósult döntéshozatali eljárását”.

Hozzáteszi, hogy „szakmai tapasztalatom és érdeklődési területeimet alapján elsősorban a fővárosi ingatlanokkal kapcsolatos ügyekben és a Duna-part rendezése körüli egyeztetésekben dolgoznék szívesen, de minden a fővárost előrébb vivő, jobbító szándékú kezdeményezés mögé képes vagyok beállni”.

Ordast Karácsonnyal szemben egy ponton maga Magyar védte be kommentben. Azt írta: „Ordas Eszter pont azért küzd jogászként és azért fog küzdeni fővárosi képviselőként is, hogy önök és DK-ss szövetségesei ne tudjanak tovább mutyizni a háttérben és ne tudjanak olyan szabályozást elfogadni a dunai hajózásnál (amit egyébként sikerült totálisan lerohasztani), ami a budapestiek érdekével ellentétesen egyéni érdekeket szolgálna ki”.

3. Porcher Áron Somerville

A félig angol közgazdász és befektetési szakember azt írta magáról, hogy „szívügye, hogy Budapest családbarát és pénzügyileg stabil város legyen”. Az agglomeráció problémáit gyerekkorában saját bőrén érezte. Szerinte gond, hogy Budapesten „a turistákat priorizáljuk a helyi lakosok helyet”.

Felidézi még karrierjéből: „több tízmillió eurós befeketésekhez számos vállalkozást világítottam át és készítettem részletes pénzügyi modelleket, terveket. Ezekre a tapasztalatokra építve elfogadhatatlannak tartom, hogy Budapest valamennyi beruházása a tervezett költségvetés sokszorosán valósul meg”.

Porchert a 444 egy „tajvani dollármilliárdos befektetési tanácsadójaként” jellemezte korábban. Azt írták: 2020 óta a Magyarországon rendkívül aktív tajvani milliárdos üzletember egyik cégénél, a Chi Fu Investment Fund Management Zrt.-nél dolgozik befektetési projektvezetőként.

Porcher a diplomamunkáját 2015-ben írta a Corvinuson „A hordamagatartás jelenléte a tőzsdepiacokon, és mértékének változása az információs technológiai fejlődés következtében” címmel.

Bemutatjuk Magyar Péter budapesti képviselőit, akik gyökeresen forgathatják fel a fővárosi politikát
Fotó: Tisza Párt

4. Böröck-Gémes Szilvia

Szakmáját tekintve fejvadász, ő a Magyar Narancsnak nyilatkozott korábban indulásáról. Azt mondta: Klasszikus értelemben nem voltak politikai ambícióim, és nem voltam tagja sem pártnak, sem közéleti civil szervezetnek.

Kiderült, hogy jelöltté válása előtt is ismerte Magyar Pétert. A Tisza Párthoz egy HR-es szakmai felkérés révén csatlakozott. Szerepvállalásáról azt mondta: „Az intenzív napok során rengeteg lelkes, tehetséges, értékes emberrel kerültem kapcsolatba, bevonzott az ügy, ami közös ügyünk lett. Óriási energiákat mozgósítunk. Élni akarok a lehetőséggel és tenni azért, hogy a gyerekeim egy más típusú Magyarországon nőjenek fel”.

„Az elmúlt években bekapcsolódtam a környezetemben lévő fontos ügyekbe: hátrányos helyzetűeknek és kulturális kezdeményezéseknek segítettem önkéntes »nagykövetként«. Magyarországon élek, három gyermeket nevelünk, és azt látom, bőven van tennivaló az országban” – mondta.

Hozzátette, hogy „hiszek a közösségi és társadalmi szintű ügyek fontosságában, valamint abban, hogy ezek megvalósításában mindannyiunknak részt kell vállalnunk. A politikai szerepvállalás egy jó eszköz lehet, hogy ebben az irányban tevékenykedjek” .

Bemutatjuk Magyar Péter budapesti képviselőit, akik gyökeresen forgathatják fel a fővárosi politikát
Fotó: Tisza Párt

5. Barna Judit Annamária

Barna Judit Annamária közösségszervező és kulturális menedzsert Kőbányán találta a Tisza. A politikus annak ellenére kapott helyet a listán, hogy áprilisban még „nárcisztikus idótának” titulálta Magyar Pétert egy facebookos kommentszekcióban.

Később így beszélt pálfordulásáról: 

Magyar Péter azóta számomra rácáfolt az alaptalan vádakra. Megismertem, közéleti szereplése és összeszedettsége pedig sorsfordító lehetősége az országnak.

LinkedIn-oldala szerint Barnának van munkatapasztalata fővárosi ügyekkel kapcsolatban: 2021 óta a BFK-nál dolgozik, 2021 és 2022 között Vitézy Dávid volt itt a főnöke. Összesen hat évet töltött a Városháza munkatársaként. Ezen felül a Petőfi Kulturális Ügynökségnél is dolgozott rövid ideig, valamint újságíró is volt a múltban.

A Tisza honlapján azt írja bemutatkozásában: „Legfőbb célom, hogy Budapestnek legyen végre egy átfogó kulturális, turisztikai és vigalmi negyedet érintő koncepciója, amely az eddigi városvezetések egyik legnagyobb hiányossága. Támogatok minden olyan előterjesztést, ami Budapest zöldfelületeinek fejlesztését és növelését, egy éjszakai ügyekkel foglalkozó iroda felállítását, valamint a gyalogosbarátabb főváros előmozdítását segíti elő”.

6. Bovier György

Bovier bemutatkozása szerint esélyegyenlőségi, integrációs és marketing szakértő, nagyvállalati tanácsadó a megváltozott munkaképességűek elhelyezésével kapcsolatban, előadó, tréner. 2012 óta kerekesszékes, közel 15 éve foglalkozik integrációs programokkal, főleg multiknál.

2016 és 2020 között a kerekesszékes tenisz válogatott kerettagja voltam, 2010-ben pedig első kerekesszékes indulóként, egy kézi vezérlésű autóval végigvezettem a Budapest – Bamako Rali 8000 kilométeres távját

írta magáról.

Budapesten is esélyegyenlőségi programokat szeretne létrehozni és fejleszteni, ez pedig szerinte „szorosan összefügg a közösségi közlekedéssel, az integrációs és munkahelyteremtő programokkal, valamint a szabadidő, kultúra és a sport, így az egészségmegőrzés egyes elemeivel is”.

Az inspirációs trénert 2022-ben a NőComment adásában az RTL képernyőjén pikáns kérdésekkel izzasztották meg.


A Reggeliben pedig arról beszélt korábban, hogyan lehet nyaralni kerekesszékesként. 


7. Kulja András

Kulja András egy kárpátaljai származású orvos, és a TikTokon is népszerű, 368 ezer követővel rendelkező egészségügyi influenszer. Ő az elmúlt napokban nyilatkozott is. A Telexnek azt mondta el: EP-képviselőként átfogó uniós egészségügyi reformon dolgozna, de megerősítené a TikTok adatvédelmi szabályozását is.

Felidézte azt is: „még a képviselőjelölti pályázat lezárulta előtt felmondtam mindkét munkahelyemen. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alapján ugyanis nem beszélhetnék szabadon az egészségügy problémáiról”. Hozzátette:

Azért mondtam fel, hogy nyíltan, retorziók nélkül tudjak az egészségügy valós helyzetéről beszélni, és teljes erőmmel a kampányra akartam fókuszálni.

Kulja az RTL műsoraiban is rendre feltűnik, tavaly az rtl.hu készített vele videós interjút. Ebben elárulta, hogy mielőtt elindította volna csatornáját, csak annyit tudott a TikTokról, hogy itt csak vicces-táncos videók vannak. Mégis regisztrált, hogy elkészíthesse saját, betegedukációs tartalmait, amelyekben különböző betegségekről, eljárásokról, tévhitekről beszél a követőinek, és a kommentelők által kért témákat is igyekszik megválaszolni egy-egy videójában. A teljes beszélgetést, az alábbi videóban nézheti meg.

 

8. Lakos Eszter

Lakos szerint Budapestet korábban „a Kelet Párizsának hívták, még ma is az lenne, ha nincs második világháború, majd hosszú évekig olyan menedzsment, ami hagyta amortizálódni az értékeit, emlékeit. Kétségtelen, hogy szükség van infrastrukturális beruházásokra, de semmiképpen nem arra, hogy historizáló várnegyedet építsünk újjá, ami – ha már Párizst említettem – Disneyland II-t akar építeni a történelmi városrészben – nézzük csak hogy néz ki a PM-nek szánt új épület”.

Lakos fókuszában a felzárkóztatás és az oktatás fejlesztése lesznek bemutatkozása szerint. A győri születésű politikus korábban nemzetközi jogot, közgazdaságtant és uniós jogot tanult. Több mint 10 évig kutatás-innováció területén dolgozott Brüsszelben, aztán tavaly költözött haza családjával Budapestre.


9. Gerzsenyi Gabriella

Gerzsenyi nevét valószínűleg a fideszes médiadiétát fogyasztó választók már ismerik. A jelöltet június 9-éhez közeledve kipécézte az Origo, a Magyar Nemzet és a Hír TV is. Magyar Péter EP-listájának hatodik és a fővárosi kilencedik helyezettje 2005 és 2021 között dolgozott az Európai Bizottságnál, előtte pedig a Medgyessy és Gyurcsány-kormányok környezetvédelmi minisztériumában.

A következő vádakat hozták fel ellene:

  • „Hosszú évekig fúrta a magyar kormány sikeres rezsicsökkentési programját”.
  • „Elnyerte a Soros Alapítvány ösztöndíját is”.
  • „A Szovjetunióban született, iskolás korában aktívan részt vett a kommunista mozgalomban.”

Gerzsenyi tiszás bemutatkozó videójából kiderül, hogy a kárpátaljai Beregszászon született, ami való igaz, hogy a szovjet terrorállam idején a Szovjetunióhoz tartozott. Jelenleg íróként és őstermelőként tevékenykedik Szigetmonostoron, ahol regényeket és novellákat ír. 


10. Kollár Kinga

Bemutatkozása szerint Kollár Kinga Esztergomban született, és jelenleg Luxemburgban él családjával. Jogászként és közgazdászként végzett. Jelenleg az Európai Beruházási Bankhoz és nemzeti fejlesztési bankokhoz kapcsolódó ügyekkel foglalkozik, kiemelten a pénzmosás és adóelkerülés kérdéseivel. Dolgozott korábban az Európai Bizottságnál és a Gazdasági Versenyhivatalnál is.

Róla korábban a Mandiner írta meg, hogy egy 2022-es Facebook-kommentben azt írta: „Sajnos amíg az oktatás nem változik, addig mi is ugyanolyan agymosott nép maradunk, mint az oroszok”. Ekkor végig is futottak a kormánypárti médián a „Magyar Péter jelöltje szerint agymosott nép a magyar”-féle címek.

Céljairól az olvasható a Tisza Párt honlapján, hogy „Kinga hisz az együttműködés és a technológia erejében, és arra törekszik, hogy az állami és nemzetközi intézmények keretein belül valós értéket teremtsen”.


A fővárosi listán még 4-en szerepelnek és előfordulhat, hogy ők nekik is be kell ülniük a Fővárosi Közgyűlésbe, ha az EP-mandátumot is szerző jelöltek az Európai Parlamentet választják, és ígéretéhez híven Magyar Péter nem veszi át a mandátumát. 

A 11. helyen Bujdosó Andrea található, ő az EP-listán is szerepel. Korábban komoly tapasztalatokat szerzett vállalatvezetőként. 2017-2019 között a Shell igazgatósági elnökie volt, előtte a Xeroxnál dolgozott. Bemutatkozása szerint jelenleg egyéni vállalkozóként vezetőfejlesztési és esélyegyenlőségi tanácsadóként tevékenykedik. Az elmúlt években igazgatósági tag volt, a Magyar Ásványolaj Szövetségben és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségben, a Holland-Magyar Kereskedelmi Kamarának pedig jelenleg is igazgatósági tagja.

Szerepel a fővárosi listán a 12. helyen Molnár Dániel, aki fizikusként végzett az University of Cambridge-n Molnár Dániel, előtte pedig a BME villamosmérnöki szakán szerzett diplomát. Jelenleg a Cambridge-n dolgozik, előtte a CERN-ben volt főmunkatárs.

A 13. helyen Orbán Árpád szerepel, aki elsősorban pénzügyi és marketing területen dolgozott korábban. 

A 14. Balogh Balázs önmagát 40 éves büszke pestszentlőrinci lakosként jellemezte, aki a filmiparban dolgozik. 

Ebben a cikkünkben olvashat arról, hogyan rendezte át a választás a budapesti erőviszonyokat. Arról is írtunk: Magyarék olyannyira nem számítottak erre az eredményre, hogy előfordulhat, hogy fel sem tudják tölteni a képviselői helyeket. Magyar Péter azt mondta, ha olyan nagy arányban jutnak be, hogy lesz értelme, akkor lehet, hogy ő is beül a fővárosi közgyűlésbe, és lehet, hogy ez muszáj is lesz, ha nem lesz elég képviselőjük.

Magyar Péter tegnapi beszédét alább lehet megnézni:


Nyitókép: Tisza Párt / rtl.hu szerkesztés

#Belföld#választás#önkormányzati választás#budapest#közgyűlés#tisza párt#képviselő#magyar péter#politika#ellenzék#fidesz#győzelem#ma

Címlapról ajánljuk