Belföld

Az érdi Mikulásvonaton még a télapó is fideszes volt

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2024. június 4. 10:23

Tavaly december 2-án egy egész vonatot rendelt a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, hogy Mikulás alkalmából meglepje az érdi gyerekeket egy ingyenes dunaújvárosi utazással, télapókkal. A szervezet elnöke azóta a Fidesz által is támogatott polgármesterjelölt lett a Pest megyei városban. Az eseményhez szükséges vonatot a MÁV biztosította: a vasúttársaság tájékoztatása szerint a 633 menetjegy összesen 189 ezer forintba került, mert minden férőhelyre érvényesítették a 90 százalékos nagycsaládos kedvezményt. A beszámolók szerint az eseményen „hemzsegtek” a kormánypárti politikusok, sőt, még a télapó is fideszes volt, de erről előzőleg senki sem tájékoztatta a szülőket. 

Több százan szálltak fel tavaly december 2-án arra az Érdről induló vonatra, amelyet eredetileg a Nagycsaládosok Országos Egyesülete rendelt meg a MÁV-tól, hogy Mikulás alkalmából ünnepi programmal lepje meg a gyerekeket. A rendezvény leírása szerint a résztvevők a vonattal Dunaújvárosba utaztak, majd onnan visszatértek Érdre, az út alatt pedig zenés programokkal szórakoztatták őket és ajándékokat osztottak nekik.

Az eseményt úgy tudták megrendezni, hogy a MÁV működtet egy úgynevezett charter vonatszolgáltatást, amelynek az a lényege, hogy ha egy nagy létszámú csoport (általában több száz fő) el akar jutni valahova, akkor rendelhet egy egész vonatot, amely a menetrend figyelembe vételével csak a kiindulási és végállomáson áll meg. Az erről szóló tájékoztatás szerint egyéni árat adnak a megrendelőnek, de ennek kialakítása során figyelembe veszik a kedvezményeket is.  

Az érdi Mikulásvonatra néhány hónappal az önkormányzati választás előtt lehetett felszállni, ezért figyelemre méltó lehet a lebonyolítók és önkéntesek névsora is. A családokat például a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin hívta meg az ÉRteD Családbarát Városért Egyesület nevében, ő néhány hónappal később Érd fideszes támogatású polgármesterjelöltje lett – az ÉRteD jelöltjeként.

Az érdi Mikulásvonaton még a télapó is fideszes volt
Az esemény tavaly novemberi meghívója


A Facebookon megosztott bejegyzések alapján a fideszes politikusok sem maradtak távol az eseménytől, közülük többen fel is szálltak a vonatra, vagy aktívan részt vettek a programokban. Posztolt a helyszínről Aradszki András országgyűlési képviselő, Gasparik Gábor, az érdi Fidesz elnöke, valamint Weidel Walter is, aki azóta az ÉRteD és más szervezetek színeiben kormánypárti támogatottságú képviselőjelölt lett. A beszámolók szerint jelen volt azonban Antunovits Antal, valamint Simó Károly is, mindketten fideszes önkormányzati képviselők.

Ahhoz, hogy felszállhassunk az érdi Mikulásvonatra, előzőleg regisztrálnunk kellett, de csak a helyszínen szembesültünk azzal, hogy az eseményen hemzsegnek a kormánypárti politikusok 

– mondta az rtl.hu-nak az egyik kísérő szülő, Csengeri Attila, aki a Szövetség Érdért Egyesület nevű szervezet színeiben szintén indul majd június 9-én a választáson. A vonatozáson háromgyerekes nagycsaládosként vett részt. 

Elmondása szerint nagyon meglepődtek, amikor az egyik fideszes képviselő fogadta őket az állomáson, az pedig végképp váratlan volt, hogy a vonaton a télapó is egy kormánypárti politikus volt. A Facebook-posztok alapján ez nem volt egyedi eset: az érdi Fidesz vezetője, Gasparik Gábor is Mikulás-jelmezbe bújt, de télapónak öltözött Weidel Walter későbbi képviselőjelölt is.


Az utazás költségeiről a MÁV az Átlátszó közérdekű adatigénylési oldalán keresztül adott tájékoztatást. 

Eszerint a vonatot a Nagycsaládosok Országos Egyesületének mint megrendelőnek a döntése szerint chartervonatként közlekedtette a MÁV-START: „A szolgáltatással összefüggésben a nagycsaládok utazási kedvezménye alapján 90 százalékos kedvezményű menetjegyet állítottunk ki, a beutazott távolságnak megfelelően 80 kilométeres övezetre, oda-vissza útra, a vonat teljes ülőhelykapacitásával megegyezően 633 darabot, melynek ára bruttó 189 900 Ft” – írta a vasúttársaság. Azt is hozzátették, hogy a vonatkozó kormányrendelet alapján ehhez bruttó 1,7 millió forint szociálpolitikai menetdíj-támogatás is kapcsolódik, 

azaz ezt az 1,7 milliós részt a költségvetés állta. 

Amit fizetni kellett az eseménnyel kapcsolatban, azt végül az ÉRteD utalta át, mert a szervezést és a pénzügyi részt tekintve is átvették a projektet a Nagycsaládosok Országos Egyesületétől. Másnap, december 3-án pedig indítottak egy másik vonatot is, mert óriási volt az érdeklődés, így összesen 1200-an utaztak a Mikulásvonattal (A MÁV költségekről szóló tájékoztatása csak az első, december 2-i vonatra vonatkozik.)


A beszámolók szerint ugyanakkor nem biztos, hogy mindenki nagycsaládos volt a vonaton, így 

megkérdeztük, hogy minek alapján érvényesítették az összes férőhelyre a kedvezményt. 

A felhívás szerint nem is csak nagycsaládosok szállhattak fel a járatra, az rtl.hu-nak nyilatkozó szülőktől pedig nem kértek igazolást arról, hogy jogosultak a 90 százalékos kedvezményre.

Kardosné Gyurkó Katalin polgármesterjelölt kérdéseinkre küldött válaszát csak teljes egészében, változtatás nélkül hozhatjuk le, ezért a tájékoztatását cikkünk végén olvashatják. A Fidesz és a MÁV megkeresésünkre nem reagált.

Kardosné Gyurkó Katalin a kormánypárttól független civil jelöltnek tartja magát, ezért rákérdeztünk arra is, hogy a szervezetének, az ÉRteD-nek miért közös az adatkezelése a Fidesszel „a 2024-es önkormányzati választási kampány időszakban szervezett, választási kampány programok, kampány tevékenység kapcsán”. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a keletkezett adatokat milyen esetekben ismerheti meg a kormánypárt.

Kardosné Gyurkó Katalin reakciója:

„Köszönjük megtisztelő érdeklődését az ÉRteD Családbarát Városért Egyesület szervezésében megvalósult, nagy sikerű érdi Mikulásvonat programmal kapcsolatban. Ugyan megkeresésük tavaly év végén aktuálisabb lett volna, örömmel vettük volna, ha az RTL beszámol erről a szép eseményről. Azonban bízunk benne, hogy hagyományteremtő módon idén is tudjuk folytatni ezt a gyermekek számára oly sok örömöt okozó programunkat, ezért – abban a reményben, hogy idén az RTL stábja is tájékoztatni fog az eseményről – az alábbiakban teljes egészében, valamennyi kérdésére válaszolva bemutatom Önnek a tavaly év végi nagy sikerű eseményünket. Erre való tekintettel az a tiszteletteljes kérésem, hogy a készülő sajtóanyaguk ismertetése során a jelen válaszomat teljes terjedelmében, változtatások nélkül legyenek szívesek közölni.

Az ÉRteD Családbarát Városért Egyesületet 2023 szeptemberében hoztuk létre, az alapítók mindannyian érdi lakosok, akikkel azt a célt tűztük ki, hogy az érdiek számára minél több kulturális tevékenységet hozzunk létre, illetve támogassunk annak érdekében, hogy előmozdítsuk a helyi közösségépítést. Ennek megfelelően az alapítástól kezdve számos nagysikerű kulturális programot szerveztünk – a teljesség igénye nélkül – babaköszöntő, szépíró verseny, húsvéti családi nap, pünkösdi családi nap, gyereknap, etikus hacker show, operett délután, táncest, csecsemő- és gyermek elsősegély tanfolyam, irodalmi előadások stb. (Amennyiben a cikkükhöz szeretnének ezen programokkal kapcsolatban képi anyagot kapni, javaslom keresse fel Facebook oldalunkat, az ott található képek felhasználáshoz hozzájárulunk.) Ezen felül megnyitottunk egy civil közösségi teret is, ahol állandó ingyenes kulturális és oktatási programokat kínálunk az érdiek számára.

Az ÉRteD Családbarát Városért Egyesületet tagjai és támogatói között nagyon sok érdi ember megtalálható, köztük vannak olyanok, akik – maguk is nagycsaládosként – egyidejűleg tagjai a Nagycsaládosok Országos Egyesületének is és van olyan tagunk is, aki nagycsaládos, illetve később az ÉRteD Családbarát Városért Egyesületet, a Fidesz-KDNP és a Nemzeti Fórum Egyesület mint közös jelölőszervezetek képviselőjelöltje, illetőleg aktív támogatója lett az idei önkormányzati választásokon.

Az, hogy az érdi Fidesz úgy döntött, hogy Érden nem egy korábbi pártpolitikust indít polgármesterjelöltként, hanem személyemben egy a Fidesztől független civil jelöltet támogat, számomra egyértelmű visszaigazolása annak, hogy az ÉRteD keretében végzett közösségépítő munkánk sikeres volt.

Ennek a munkának volt talán az egyik leglátványosabb programja az érdi Mikulásvonat, amelynek keretében – 2023. december 2-án és 3-án két különvonaton – összesen több mint 1200 kisgyermeknek és szüleinek tudtunk örömöt szerezni. Az ötletgazda eredetileg a Nagycsaládosok Országos Egyesülete volt, a szervezést – pl. a különvonat lefoglalását – is a NOE kezdeményezte, azonban az előzetes igényfelmérések azt mutatták, hogy olyannyira Érd fókuszúvá vált a program, hogy az ÉRteD kezdeményezésére a NOE a teljes programból kilépett és az ÉRteD vette át a program teljeskörű szervezési, technikai és pénzügyi kötelezettségeit. Tekintettel arra, hogy a NOE közhasznú egyesület, az elfogadott 2023. évi beszámoló nyilvános, azt a NOE honlapján megtalálhatja, innen letölthető. A független könyvvizsgáló által ellenőrzött és alátámasztott beszámoló megnyugtató választ fog adni Önnek azt illetően, hogy a NOE egyetlen fillért sem költött a Mikulásvonat programra.

A különvonatokkal kapcsolatban valamennyi jogszabályi előírást, illetve a MÁV releváns szabályzatait betartottuk, a MÁV kollégái az előírt rend szerint végezték az ellenőrzési, illetve szervezési feladataikat, az önkéntesek munkájának köszönhetően semmilyen probléma, incidens nem történt. Ajánlom figyelmükbe az itt található képeket, videókat, amelyeken szintén fel tudnak használni a cikkükben.

A szervezés rengeteg munkát igényelt és közel 30 önkéntesünk segítette az esemény zökkenőmentes lebonyolítását. Az önkéntesek között (részben mint a regisztrációt ellenőrző személyek, részben mint Mikulások) voltak olyan személyek is, akik később képviselőjelöltek lettek. Én ezúton is köszönöm az áldozatos munkájukat, bízom abban, hogy ezzel példát tudtunk mutatni más politikusoknak is. Véleményem szerint ez a programunk nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az Érdi Fidesz úgy döntött, hogy olyan személyeket támogat képviselőjelöltként, illetve polgármesterjelöltként, akik elkötelezettek a helyi közösségépítésben.

Az adatvédelemmel kapcsolatos kérdésére válaszom, hogy az ÉRteD Egyesület többféle programot is szervez, melyeknek csupán egy része kapcsolódik a választási kampányhoz, tekintettel arra, hogy jelölőszervezet vagyunk. Ahogyan az adatkezelési tájékoztatóban is egyértelműen szerepel a közös adatkezelés kizárólag „a 2024-es önkormányzati választási kampány időszakban szervezett, választási kampány programok, kampány tevékenység kapcsán” valósul meg. Erre tekintettel a Fidesz semmilyen más ÉRTED Egyesület által szervezett program kapcsán nem minősül vele közös adatkezelőnek, így az ilyen programokkal összefüggésben keletkező személyes adatokat sem ismerheti meg.

Tekintettel arra, hogy minden kérdésére megnyugtatóan válaszoltam, őszintén bízom benne, hogy az idei Mikulásvonat programunkat megtiszteli az RTL stábja is, várjuk majd Önöket sok szeretettel!

Ugyanakkor, ha már ennyire érdeklődik az RTL az érdi ügyek iránt, ajánlom figyelmébe az MNO cikkét, amelyből megtudhatják, hogy a Demokratikus Koalíció jelöltjeként polgármesterré váló Csőzik László közvetlenül a választások előtt - a stabilitási törvényt megsértve - 600 millió forintos (5 év alatt 3 Mrd forintos) hitelfelvétellel 2034-ig fogja eladósítani az Érdi Önkormányzatot annak érdekében, hogy az érdi lakosoknak 5 éven keresztül évi 50e Ft-ot fizessen ki szociális ellátás címén. Nevezhetjük ezt csupán populizmusnak is, de sajnos erről többről van szó, mert egyértelműen törvénysértést követ el a regnáló polgármester és ami ennél is nagyobb baj, hogy évtizedes távlatban sodorhatja – közvetve – adósságcsapdába az érdi embereket.

Bízom benne, hogy válaszaimmal tudtam segíteni abban, hogy az RTL korrekt és objektív alapokon nyugvó sajtóanyagot tudjon készíteni. Tájékoztatom, hogy nem járulok hozzá ahhoz, hogy a jelen válaszomból – a teljes kontextusából kiragadva – bizonyos mondatokat, vagy szavakat használjanak fel, kérem, hogy a teljes közleményemet, változtatás nélkül közöljék.

Mivel Kardosné Gyurkó Katalin több állítást is megfogalmazott Érd polgármesterével, Csőzik Lászlóval kapcsolatban, ezért ezekre a városvezetőt is reagáltattuk:

„Sajnos a polgármesterjelölt által tett állítások köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

Először is a csatornapénz-hozzájárulás a jelenlegi városvezetés álláspontja szerint – amit Csőzik László 6 éve képvisel a helyi közéletben – visszajár. Ezt a pénzt – családonként 250 ezer forintot –  az előző, fideszes városvezetés szedte be az érdi háztartásoktól, hogy a csatornázási pályázat önrészét előteremtsék. Később az önrészre nyertek állami támogatást, ennek ellenére a lakossági befizetéseket nem adták vissza a családoknak, hanem másra elköltötték.

Másodszor az érdi közgyűlés azért ezt a megoldást választotta – szociális ellátás –, mert (…) a visszafizetéshez megfelelő jogalapot kellett találni pontosan azért, hogy a törvényes, jogilag tiszta legyen az eljárás.

Harmadszor a csatornapénz visszafizetéséhez nincs köze a tervezett hitelfelvételnek. Nem erre a célra tervezi az önkormányzat felvenni. Az sem igaz, hogy 600 millió forintot venne fel egyben az önkormányzat, hanem 100 milliós szerződéseket kíván kötni konkrét beruházásokra vagy azok előkészítésére (aszfaltozás, járdaépítés stb.) A szerződések még nincsenek megkötve, a Közgyűlés csak a bankkal való tárgyalásokra adott felhatalmazást. Ez a 6X100 millió forint egy keretösszeg, nem kívánja a városvezetés kimeríteni – tavaly sem tette –, mert bízunk a saját bevételeink növekedésében, az uniós pályázatok kiírásában. Még az sem kizárt – ha jól megy a helyi gazdaságnak –, hogy egy fillért nem veszünk fel a keretből (a hitelkeretnek egyébként nincs rendelkezésre állási díja sem).

Negyedszer: Csőzik László nem a Demokratikus Koalíció jelöltje, a jelölő szervezet a Szövetség Érdért Egyesület. Csőzik László pártonkívüli, 15 éve nem tagja semmilyen pártnak, így a DK-nak sem”.

Nyitókép: Kardosné Gyurkó Katalin Facebook-oldala

#Belföld#mikulásvonat#érd#Kardosné Gyurkó Kata#nagycsaládosok országos egyesülete#fidesz#kampány#önkormányzati választás 2024#ma#választás

Címlapról ajánljuk