Belföld

Egyetemvárost építene a kormány a többszörösen védett Római Camping területén, véletlenül tudta meg az önkormányzat

rtl.hurtl.hu

2024. június 3. 17:12

A kerület és a főváros ellenzéki vezetése arról beszélt, hogy jó ötlet az egyetemváros, csak nem így.

„Egyetemvárossá fejlesztené a III. kerületet a jelenlegi ellenzéki polgármestert leváltani készülő korábbi kerületvezető, Bús Balázs, az alapítvány felügyelőbizottságának tagja. Ezzel még nem is lenne baj, hiszen a kulturális és oktatási célú beruházásokat a fővárosi és a kerületi önkormányzat is támogatja, de nem egy többszörösen védett területen” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Római strand mellett lévő kemping bejáratánál tartott sajtótájékoztatóján.

A Népszava szerint arról is beszélt: a főváros és a kerület ellenzéki önkormányzata is azt vallja, hogy a terület különlegesebb annál, hogy betonba öntsék, így minden eszközt meg fognak ragadni, hogy ezt a kormányzati tervet megakadályozzák.

Az is kiderült, hogy az önkormányzat véletlenül, egy adatkérő levélből értesült az állam és az Óbudai Egyetem közös tervéről, amiről őket nem kérdezték meg, mondta el Kiss László III. kerületi polgármester. A kemping területét 2023-ban adta át a Magyar Állam a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítványnak.

Nemrég azzal bízták meg a Római Nonprofit Kft.-t, hogy területrendezési és takarítási munkákat végezzen a volt kemping területén, azzal a céllal, hogy „a természeti értékek megóvása mellett elsődlegesen egyetemi célú, az óbudai lakosság számára is rendelkezésre álló, szabadidő eltöltésére alkalmas, rekreációs- és sport fókuszú parkot hozzon létre”.

A dokumentum szerint viszont a valóságban nem ezek a tervek: a kormány egy 110 ezer négyzetméteres beruházást és 15 ezer négyzetméternyi mélygarázst magában foglaló épületkomplexumot létesítene a 72 ezer négyzetméteres, jelenleg túlnyomó részt beépítetlen zöldterületen.

Ezek 15 ezer hallgatót és 1500 dolgozót szolgálnának ki a területen, amely háromszorosan is védett: régészeti lelőhelyként, természeti értékei miatt, valamint az alatta lévő vízbázis miatt. A terület „karakterében megőrzendő jelentős zöldfelületű intézményterületként” szerepel a helyi építési szabályzatban. Ez azt jelenti, hogy a terepszint felett csak 15 százaléka, terepszint alatt 35 százaléka építhető be, a zöldfelület arányának pedig legalább 50 százalékosnak kell lennie, a tervezett épület pedig nem lehet magasabb 8 méternél.

Kiss szerint ezeknek az előírásoknak nem felel meg a terv, így „a kerület és a főváros minden eszközt bevet, hogy a tervezett projektet megakadályozza. Ha a fejlesztést a bevett gyakorlat szerint kiemelt beruházássá minősítik, akkor nem marad más, mint a lakossággal összefogva végrehajtott nyomásgyakorlás” – tette hozzá.

Nyitókép: MTI

#Belföld#karácsony gergely#iii. kerület#bús balázs#római part#kemping#önkormányzat#választás 2024

Címlapról ajánljuk