Belföld

100 ezer alatt a boltok száma, csak tavaly négyezer zárt be

rtl.hurtl.hu

2024. május 28. 13:29

A Magyar Falu-program ellenére az ágazat koncentrációja folytatódik, miközben a munkaerőhiány és az emelkedő bérek is nehezítik a kisvállalkozók helyzetét.

2022 második felében 4000 kiskereskedelmi egység zárt be Magyarországon, így a boltok száma először csökkent 100 ezer alá. Két évtizeddel ezelőtt még 157 ezer üzlet működött, írja a Népszava. Antalffy Gábor, a KISOSZ elnöke szerint bár a reálbércsökkenés megállt, a kiskereskedelmi koncentráció és az internetes kereskedelem miatt a kisebb üzletek nem bírják a versenyt a nagy láncokkal.

A Magyar Falu-program ellenére az ágazat koncentrációja folytatódik, miközben a munkaerőhiány és az emelkedő bérek is nehezítik a kisvállalkozók helyzetét.

Az energiaárak emelkedése és az elavult, nagy energiaigényű hűtőpultok tovább rontják a kisboltok eredményességét. Az infláció miatt nőtt bérleti díjak és a kereslet visszaesése is problémát okozott. A KSH adatai szerint az élelmiszerboltok száma 2023 végére 33 ezer alá csökkent, míg a ruházati boltok száma jelentősen, 6,5%-kal csökkent fél év alatt. A könyv, számítástechnika és egyéb iparcikk boltok száma is jelentős csökkenést mutatott.

Antalffy szerint a bolthálózat zsugorodása nem új jelenség. Németh László, az IPOSZ elnöke kiemelte, hogy a kisboltok a nagyobb városokban szinte eltűntek, és csak a kistelepüléseken maradtak meg, ahol az idős lakosság számára nehézséget jelent a városokba utazni vásárolni. A kisboltok nagykereskedelmi kiszolgálása is romlott, gyakran a nagy láncok boltjaiban kénytelenek beszerezni áruikat.

Nyitókép (illusztráció): MTI / Lakatos Péter

#Belföld#bolt#bezárás#magyar#falu#program#csökkenés#munkaerőhiány

Címlapról ajánljuk