Belföld

Lakner Zoltán: Magyar Péter nem okozója, hanem következménye a DK válságának

rtl.hurtl.hu

2024. május 28. 8:49

Lakner Zoltán politológus szerint a Fidesz az elmúlt hónapok után magára talált.

A 444.hu hosszú interjút készített Lakner Zoltán politológussal, aki a lapnak beszélt többek között a Fidesz 2024-es kampányának körülményeiről, az ellenzék helyzetéről, és a Tisza Párt gyors felfutásáról. Lakner elmondása szerint a Fidesz számára a 2024-es választási kampány az eddigieknél nagyobb kihívásokkal jár, főként a gazdasági nehézségek és különböző botrányok miatt.

Az elemző szerint most először áll fenn a lehetőség, hogy a Fidesz az EP-választásokon nem éri el az 50 százalékos támogatottságot, amely a párt stabil bázisának megingását mutatja.

Lakner külön kiemelte a Tisza Párt gyors növekedését, amely emlékeztet a Jobbik 2009-es EP-választási sikerére. A Tisza, hasonlóan a korábbi Jobbikhoz, egy erős és gyorsan növekvő ellenzéki erővé válik, amely a protestszavazatok jelentős részét tudja megszerezni. Ez a párt olyan politikai erőt képvisel, amely kihívást jelenthet a Fidesznek, különösen, ha a gazdasági helyzet nem javul és a kormány népszerűsége tovább csökken.

A Fidesz kampánystratégiájáról beszélve Lakner hangsúlyozta, hogy a kormánypárt igyekszik megtartani saját szavazóbázisát, és továbbra is a háborús retorikát és a migrációs félelmeket használják majd fel kampnyában.

Nemcsak a tapasztalat van meg a Fideszben ehhez, de az eszközök is, most elsősorban a propaganda és a Kubatov-lista. 2022-ben megtalálták azt a Márki-Zay Péter mondatot, amire fel lehetett fűzni egy sok milliárdos kampányt. Most egy újfehértói Magyar Péter-idézetet hallok visszhangozni arról, hogy majd a Hősök terén nem leszünk mi olyan békések. Ez még messze nem ugyanaz a szint, és az ellenfél tehetségesebb politikus, de látszik a szisztematikus próbálgatása az eszközöknek. És persze látszik az erőforrások asszimetriája is. A Fidesznek van egy kiterjedt stábja, minden áldott beszédet kielemezni, és megtalálni annak gyenge pontjait, majd azt kihangosítani - és amikor az ember napi 7-8 beszédet mond, előbb-utóbb botlik egy olyat, amit észrevesznek

– tette hozzá a politológus.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy a Fidesz stratégiájának része az ellenfél alábecsülése, ami visszaüthet, ha a Tisza Párt tovább erősödik.

Az interjúban Lakner rávilágított arra is, hogy a Fidesz propaganda gépezete erős, de a gazdasági helyzet romlása és a különböző botrányok kezelése jelentős kihívásokat okoz a párt számára.

Az ellenzék helyzetét illetően Lakner kritikusan megjegyezte, hogy az ellenzéki pártok közötti belső harcok és stratégiai különbségek nehezítik a hatékony együttműködést. Az összefogás hiánya és a közös stratégia kialakításának nehézségei miatt az ellenzék nehezen tud versenyezni a Fidesszel. A politológus szerint az ellenzék számára kulcsfontosságú lenne egy egységes és összehangolt stratégia kidolgozása, amely képes alternatívát nyújtani a választóknak, különösen a 2026-os parlamenti választásokra készülve.

Arra a kérdésre, hogy a DK képes lesz-e eladni a reményt, hogy 2026-ban elhozhatja a változást, Lakner azt felelte, hogy csak akkor van erre esély, ha nagyot változik a széljárás.

„A hagyományos ellenzék most azzal vádolja Magyart, hogy szétveri az ellenzéki győzelmi esélyeket. A négy fővárosi kerületben ez talán igaz lehet, ahol tiszás jelöltek indulnak, de azért, ami Miskolcon, Egerben, Ferencvárosban vagy Győrben állt elő, és még sorolhatnánk, azt a Tisza-párt nélkül hozta össze az ellenzék. Azok a helyzetek a hagyományos ellenzék belső küzdelmeinek az eredményei. Annak eredménye, hogy nincs stratégia, egy közös országos üzenet. Mintha nem érzékelték volna azt, hogy sem a szövetségeik, sem az ellentéteik nem olyan érdekesek vagy hihetőek már, mint mondjuk 2014-ben voltak. Mintha nem hitték volna el, hogy az ellenzéket is le lehet váltani” – válaszolta a politológus.

A DK megpróbálta ugyan ledominálni az ellenzéki oldalt, de ez a próbálkozás sosem volt olyan erőteljes, mint akár az MSZP-é 2012-2013-ban. Azért Mesterházy mégiscsak egy Bajnait múlt felül ebben a csatában. Erőtlenebb volt ez a próbálkozás annál is, mint amit a Jobbik próbált meg 2015 és 2017 között. A DK sosem volt olyan erős, mint ez a két párt korábban

– tette hozzá Lakner Zoltán.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd / Máthé Zoltán

#Belföld#fidesz#választás#lakner zoltán#interjú

Címlapról ajánljuk