Belföld

Csövesező, uszító választási szórólapok tűntek fel Józsefvárosban

Mohos MátéMohos Máté

2024. május 5. 17:27

A Mi Hazánk szerint nem ők felelősek a Pikó Andrást támadó, impresszum nélküli választási anyagokért. A Fideszt is kérdeztük, de ők nem válaszoltak.

„A baloldal deviáns bűnözőkkel és csövesekkel árasztotta el a köztereinket, társasházainkat, lezüllesztette a kerületet” – állítja egy választási szórólap, amelyet Józsefvárosban terjesztenek. Azt is hozzáteszik: „Tegyük rendbe közösen Józsefvárost!”

Igen ám, csak az anyagból az nem derül ki, hogy a helyieknek kikkel közösen kellene „rendbe tenniük Józsefvárost”, ugyanis a szórólapon nincs pártjelzés, vagy logó, de még impresszum sem.

Az anyagról készült képek nemrég feltűntek a Redditen is, mi pedig megpróbáltunk utánajárni, kik lehetnek az anyag mögött. Megkerestük a helyi Fideszt és Mi Hazánk Mozgalmat, valamint a Pikó András vezette ellenzéki önkormányzatot is. 

Az önkormányzat elítélte a szórólapokat, a Mi Hazánk tagadta, hogy ők készítették volna őket, a Fidesz pedig nem válaszolt.

Csövesező, uszító választási szórólapok tűntek fel Józsefvárosban, csak épp azt nem írták rájuk, melyik párt készítette őket
Fotó: Reddit

„Teleszemetelik a kerületet gyűlölettel”

Az önkormányzat részéről Békési Zsuzsa sajtófőnök azt írta, hogy a szórólapok először januárban tűntek fel a kerületben, legalább kétféle színben és verzióban. Mivel ekkor még bőven nem kezdődött el a kampányidőszak, logikusnak tűnhetne a következtetés, hogy azokra azért nem került rá párt neve, mert ekkor még törvénytelen lett volna választási anyagokkal házalni, így viszont kiskaput találtak. Azonban a Nemzeti Választási Bizottság 2014-es döntése alapján még ez is csak maximum megkérdőjelezhetően etikusnak, nem illegálisnak minősülhetett volna.

Békési viszont hozzátette azt is: „A választási eljárási törvény szabályozza, hogy kampányidőszakban impresszum nélküli szórólap nem megengedett”.

Békési szerint ugyan a szórólapok szerzője ismeretlen, neki állítása szerint az azt osztogató aktivisták azt mondták, hogy a Fidesz megbízásából terjesztik a kiadványt. 

Az anyagok tartalmát pedig így kommentálta: „a Fidesz-kormány politikája miatt van lakhatási válság Magyarországon, mi lakhatási támogatást vezettünk be, Lakásügynökséget indítottunk, több száz bérlakást újítottunk fel és folyamatosan írjuk ki a lakáspályázatokat”.

A választók el fogják tudni dönteni, hogy ez, vagy a hajléktalanellátó szervezetek Fidesz általi vegzálása csökkenti-e majd az utcán élő emberek számát.

A Mi Hazánk válaszában azt írta, hogy „a mellékelt szórólapot nem a Mi Hazánk Mozgalom terjeszti”. Az abban részletezett ügyekkel kapcsolatban leírták, hogy ők két kategóriára bontják a hajléktalanokat: „a tisztességes hajléktalanokra”, akiknek „társadalmunkba történő visszaintegrálása érdekében biztosítanunk kell a munka lehetőségét számukra”. Hozzátették, hogy „a tisztességes hajléktalanok mellett egy másik típusról is beszélnünk szükséges. Az alkoholista, drogfüggő, félelmet keltő, hangoskodó hajléktalanokról. Velük szemben a legszigorúbb módon kell fellépni. Az utcákról el kell őket távolítani”. Ezen felül a hajléktalanszállók rendszerének felülvizsgálatát is szorgalmazták.

Nyitókép: Reddit

#Belföld#választás 2024#józsefváros#hajléktalan#szórólap#kampány#impresszum#fidesz#pikó andrás#önkormányzat

Címlapról ajánljuk