Belföld

Nem árulja el a NAV, hogy nyomoz-e az ellenzéket lejárató plakátokat kiadó cég ellen

Mohos MátéMohos Máté

2024. március 21. 11:32

A legfőbb ügyész még tavaly szeptemberben továbbította a NAV-nak a feljelentést a Kövess minket 2022 Kft.-vel kapcsolatban, de még azt sem mondták meg, hogy megkapták-e ezt.

Ismét elárasztották a köztereket a CÖF-CÖKA fideszes civil szervezet cégének, a Kövess minket 2022 Kft.-nek plakátjai: azokon ezúttal a „dollárbaloldal”-vonalat viszik tovább, és egy legendás punkbanda képi világát elcsenve járatnak le ellenzéki vezetőket. Egy, a cég elleni feljelentést még tavaly szeptemberben juttatott el a NAV-nak Polt Péter legfőbb ügyész,

az adóhatóság most viszont azt sem hajlandó elárulni, hogy elindították-e a nyomozást az ő kérésére.

Lapunk azt írta: Vadai Ágnes országgyűlési képviselő „Honnan volt 1 milliárd forintja a veszteséges Kövess minket 2022 Kft.-nek az ellenzéki politikusokat lejárató kampányra?” címmel nyújtott be kérdést a parlamentben, amire Polttól kapott választ. Ő azt írta, hogy a kérdést „feljelentésként értékeltem, azt a Nemzeti- Adó és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatóságához továbbítottam”.

Vadai azután nyújtotta be kérdését, hogy kiderült: a cég több mint egymilliárd forintot költött az ellenzéki politikusokat háborúpártinak beállító plakátkampányra. A 2021-ben alapított Kövess minket 2022 Kft. ugyanakkor az első évében 121 millió forintos veszteséget termelt, 2022-ben pedig 177 millió mínusz volt az adózott eredmény. 

Az rtl.hu most a következőket szerette volna megtudni a NAV-tól:

  • Indított-e nyomozást a NAV az üggyel kapcsolatban?
  • A nyomozás milyen szakaszban van? Találtak-e szabálytalanságot?
  • Vizsgálják-e az egyelőre ismeretlen költségű új kampány finanszírozását is a nyomozáson belül?

A NAV az RTL által kért határidőhöz képest késve, rettentő tömören válaszolt a feltett kérdésekre. Azt írták: „A feltett kérdésekkel kapcsolatban nincs nyilvánosságra hozható információ”. Ez a válasz azért is nehezen érthető, mert ha a hatóságok egyes nyomozások érdekeire hivatkozva azok részleteit nem is adhatják ki, magát a nyomozás tényét egyes ügyekben meg szokták erősíteni, vagy cáfolni.

Tehát amennyiben nem indult nyomozás, azt minden további nélkül meg tudták volna mondani, ha pedig indult, akkor a részletek taglalása nélkül ezt is meg tudták volna erősíteni.

Nyitókép: Olvasónk

#Belföld#nav#fidesz#plakát#kampány#cöf#lejáratás#dollár#ellenzék#kövess minket 2022 kft.#polt péter

Címlapról ajánljuk