Belföld

Betörték a kismamákat: a tíz legnagyobb budapesti szülészetből három már fizetős

rtl.hurtl.hu

2024. március 18. 10:26

Négy éve a top 10 budapesti szülészeti intézmény között egy sem volt fizetés. Ma már három is van. 

Januárban az utóbbi évek legalacsonyabb szintjére, 1,4-re zuhant Magyarország teljes termékenységi arányszáma, a Válasz Online nézte meg, milyen kormányzati intézkedések vezethettek idáig. A lap négy éve vizsgálja, hogyan alakul a születések száma a közkórházakban és a magánklinikákon, ezekből közös fővárosi szülészeti rangsort hoznak létre.

Amikor a lap négy éve nekilátott a vizsgálatnak, a top 10 budapesti szülészeti intézmény közül egy sem volt, amely fizetős lett volna. A kormány 2021-ben betiltotta a hálapénzt, és ezzel együtt korlátozta a szabad szülészválasztást. A következő lépésként azt is korlátozták, hogy a nők szabadon válasszanak szülészetet, a lakóhelyük szerint illetékes kórházban kell szülniük, fő szabályként csak sürgősségi esetben – például egy utazás során megindult fájásoknál – mehetnek máshová. 

De nem csak ezekkel a szigorításokkal találkoztak a családosok, komoly megszorításokat is bevezett a kormány. 

Ifj. Fekete Gyula a Magyar Közgazdasági Társaság múlt heti demográfiai konferenciáján arról beszélt, hogy 2022 nyarán meghozott „rezsivédelmi” intézkedés során a háztartások átlagos fogyasztásának a mértékéig ugyan fenntartották a korábbi tarifákat, de az e fölötti szintnél az áramért kétszeres, a gázért több mint hatszoros árat kell fizetni. Az átlagos fogyasztásba már az egygyermekes háztartások sem férnek bele, a kétgyerekesek pedig főleg nem. Kompenzációra viszont csak a nagycsaládosok számíthatnak.

A kormány korlátozta azok számát is, akik hozzáférhetnek a babaváró hitelhez. A korábban jogosult nők közel felét idén január elejétől kizárták a hitelfelvétel lehetőségéből.

Inkább megszöknek a kismamák

A lap elemzésében az egészségügyi korlátozások hatásait vizsgálta. Mint írják, a rendszer a „megszoksz vagy megszöksz” alapelven működik: akinek nem tetszik az állami rendszer, átmehet a magánegészségügybe. Úgy tűnik, át is mennek. 

A korlátozó intézkedések átrendezték a szülészeti rangsort, egyes közkedvelt szülészetek forgalma jelentősen csökkent. A Szent Imre Kórházban 28 százalékos volt a visszaesés. A Dél-Pesti Centrumkórházban, ahol az egykori Szent István Kórház szülészete működik, tavaly 11 százalékkal kevesebben szültek, mint 2022-ben. A budai Szent Margit Kórházban 7 százalékos volt a csökkenés. A folyamat korábban már lezajlott a Semmelweis Egyetemen is, ahol 2022-ben esett jelentősen a szülések száma.

Más közkórházak számai viszont növekedtek. Kiemelkedik közülük a Szent János Kórház 12 százalékos értékkel. A 20. kerületben található Jahn Ferenc Kórház hat százalékos növekedést könyvelhetett el. Ám amíg a Szent Imre Kórházban tavaly az egészségbiztosító adatai alapján 26 százalék volt a császármetszések aránya, a Jánosban 45 százalék. A Dél-pesti Centrumkórházban 36 százalék, a Jahn Ferencben viszont 40.

A lap szerint a nőket más ellátási kultúrával rendelkező helyekre irányították, zömmel alacsonyabb műtéti arányú helyről magasabba, a császármetszések száma ezért emelkedett négy százalékkal. A fővárosi átlag 45 százalékra nőtt. Budapesten 10 közkórházból hatban 40 százalékos vagy azt meghaladó volt a császármetszések aránya, ami a Válasz Online szerint

messze túl van a szakmailag indokolható szinten.

A várandósokat érintő szigorítások hatására megnőtt a fizetős szülészetek forgalma. 2022-ben a szülések számát tekintve a főváros tíz legnagyobb szülészete közül kettő volt fizetős, közülük a Róbert Károly körúti TrintonLife az ötödik helyet foglalta el, ami történelmi jelentőségű változás volt. A legnagyobb forgalmú magánkórházak mindegyike nőni tudott. A TritonLife 2022-ben 1706 szülésről számolt be, 2023-ban 1800 körüli értéket szerepeltetett. Az egykoron a Kútvölgyi Kórház leépített szülészetéből kisarjadó Maternity forgalma két százalékkal bővült. A Duna Medical Centerben 46 százalékkal többen szültek. 

Ha a TritonLife-ban valóban 1800 körüli szülés volt 2023-ban (nem hivatalos adat), akkor a főváros tíz legnagyobb szülészete közül ma már három magánkórházban működik:

 a TritonLife, a Maternity és a Duna Medical Center.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Az RTL Híradó által korábban megkérdezett szakértő szerint nem véletlen, hogy egyre több az eltitkolt, nem egyszer tragédiával végződő terhesség Magyarországon:


Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#szülészet#egészségügy#egészség#magánegészségügy

Címlapról ajánljuk