Belföld

Három hónappal a választások előtt rendszergazdát és informatikai csoportvezetőt keres a Nemzeti Választási Iroda

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. március 11. 15:59

Két, első látásra kulcsfontosságúnak tűnő pozícióba keres jelentkezőket a Nemzeti Választási Iroda, 13 héttel az önkormányzati és az európai parlamenti választások előtt. A hirdetések ráadásul nem sokkal azelőtt jelentek meg, hogy az NVI közölte, számos informatikai újítással készülnek a nyáron tartandó választásokra. Szerintük viszont ezeknek nincs közük egymáshoz, az rtl.hu-nak azt írták, az irodai környezet üzemeltetéséért felelnek majd a most keresett informatikusok, nem pedig a két választás lebonyolításáért. 

Bár a köztársasági elnök még hivatalosan nem tűzte ki az időpontot, már jó ideje biztos, hogy június 9-én tartják Magyarországon a 2024-es önkormányzati és az európai parlamenti választásokat is. Ez azt jelenti, hogy 13 hét múlva a választásra jogosult polgárok megyei és kerületi önkormányzati képviselőket, polgármestereket, nemzetiségi önkormányzati képviselőket választanak, illetve párhuzamosan az Európai Parlament következő ciklusának tagjairól is döntenek, az induló pártok EP-listái közül kiválasztva a szimpatikusat.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn kiadott közleménye szerint az NVI számos újítással készül a közelgő kettős választásra, a 2022. évi általános választások tapasztalataira, és a nemzetközi gyakorlatokra alapozva. Az NVI az elmúlt időszakban „számos olyan újítást és fejlesztést vezetett be vagy modernizált, amelyek választópolgárok, a jelöltek és jelölő szervezetek ügyintézését és tájékoztatását, valamint a választási szervek munkáját könnyítik” – fogalmaz a közlemény.

A felsorolt újítások közé tartoznak például az alábbiak:

  • Megújult az elektronikus ügyintézés, a választópolgárok interneten is benyújthatják kérelmüket, amivel kapcsolatban akár néhány másodpercen belül döntés is születhet.
  • Megújult a választási eredményeket megjelenítő Választási Tájékoztató Rendszer (VTR), ami a választások kitűzése utáni naptól lesz elérhető a valasztas.hu oldalon.
  • A 2024. évi választások során is elérhető lesz a „KITAJ” (Kit ajánlottam?) elnevezésű szolgáltatás, aminek segítségével a választópolgárok ellenőrizhetik, melyik jelöltet, jelölő szervezetet támogatták aláírásukkal.
  • A valasztas.hu oldalon a magyar mellett angol, német, francia és spanyol nyelven is hozzáférhetőek a választók számára fontos információk.
  • A választási értesítők QR kóddal egészültek ki, egyszerűsítve az elektronikus ügyintézést.

A fentieken túl átfogó informatikai fejlesztésről is beszámolt az NVI. A szoftverfejlesztés és frissítés mellett megtörtént a választási munkaállomások cseréje: a választási irodák több mint ezer új számítógépet és nyomtatót kaptak.

Új rendszerekhez új gazdák

A hétfői közléssel szinte egy időben két hirdetést tett közzé a Profession állásközvetítő oldalon a Nemzeti Választási Iroda, mindössze három hónappal az önkormányzati és az európai parlamenti választások előtt.

A hétfőn fél 10-kor megjelent hirdetésben IT üzemeltetőt keres az NVI határozatlan idejű közszolgálati jogviszonyba, az NVI V. kerületi, Alkotmány utcai központjába.

Az IT üzemeltető (információs technológia üzemeltető, avagy rendszergazda) fő feladatai közé tartozik az NVI informatikai eszközeinek (számítógépek, laptopok, szerverek és az NVI szolgáltatásainak) heti 7 nap, napi 24 órás üzemeltetése, a Microsofttól vásárolt szoftverek telepítése, felügyelete, üzemeltetése. Emellett az NVI-s rendszergazda az NVI szerződött partnereinek is segít az NVI rendszereihez való hozzáférésben, koordinálja, összehangolja és ellenőrzi azt, és informatikai szakértői tevékenységet is végez.

A jelölt magyar állampolgárságú, büntetlen előéletű kell legyen, a feladathoz elvárt szakirányú felsőfokú végzettséggel, speciális ismeretekkel és tapasztalattal kell rendelkezzen. 

Ezeken túl alá kell vesse magát vagyonnyilatkozattételi eljárásnak és nemzetbiztonsági ellenőrzésnek is.

Előző nap, vasárnap délután 16 óra 10 perckor jelent meg a hirdetés, amiben IT üzemeltetési csoportvezetőt keres az NVI, szintén határozatlan idejű közszolgálati jogviszonyba, hosszú távú, biztos munkahelyet kínálva. A jelentkezőre hasonló feladatok várnak mint a rendszergazdára, amiken túlmenően az NVI informatikai üzemeltetési csoportjának szakmai vezetési feladatai is rá hárulnak. Az ideális jelentkező ismérvei is hasonlóak, és az alkalmazás feltételei is ugyanolyan szigorúak.

A két álláshirdetéssel kapcsolatban elküldtük kérdéseinket a Nemzeti Választási Irodának. Válaszukban azt írták, hogy a rendszergazdát folyamatosan keresnek, erről azt írták: „a betöltetlen IT munkatárs általános munkaerőpiaci fluktuációval érintett álláshelyre a toborzás folyamatos”. Az IT csoportvezető álláshelyet azonban csak most hozzák létre. 

Az NVI szerint a két betöltetlen álláshely nem kulcsfontosságú a választások lebonyolítása szempontjából, „az NVI jogi és informatikai elnökhelyettese koordinálásával az informatikai osztály biztonsággal el tudja látni feladatait”. Válaszukban azt közölték, hogy az új munkatársak 

az NVI irodai környezetének üzemeltetési részlegét hívatnak erősíteni, amely terület a választás előkészítését és lebonyolítását támogató informatikai alkalmazásoktól teljesen független.

Az NVI a fentieken túl azt is közölte, hogy már 2022. szeptemberében megkezdték az informatikai felkészülést az idei általános választásokra, a betöltetlen pozíciók ezt a munkát nem érintik.

Nyitókép: A levélben érkezett szavazatokat dolgozzák fel a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai központjában 2022. április 6-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#nemzeti választási iroda#önkormányzati választás 2024#európai parlamenti választás 2024#álláshirdetés#informatikai rendszer#ma

Címlapról ajánljuk