Belföld

Végrehajtást rendeltek el Juhász Péter cége ellen

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2024. február 27. 4:58

Január végén végrehajtási eljárást indítottak, és vagyoni részesedést foglaltak le a KözösÜgyünk Nonprofit Kft.-nél, amely Juhász Péter, a Momentum által támogatott V. kerületi polgármester-jelölt tulajdonában áll – derült ki a publikus céginformációkból. A politikus azt mondta, hogy egy mindössze néhány tízezer forintos parkolási bírságot terheltek rá, az ügyet pedig már rendezte is, csak ez még nem jelent meg a hivatalos papírokban. Hozzátette: a később létrehozott kampányszámláját nem érintette inkasszó, de a magánszámláját – amelyre korábban szintén érkeztek támogatások – igen. A vállalatnak 3,3 milliós árbevétel mellett 2021-ben és 2022-ben is 160 millió forint körüli volt a rövid lejáratú tartozása, de Juhász Péter szerint ezt tavaly sikerült rendezni pályázati pénzekből, így az idei beszámolóban ennek már nem lesz nyoma. 

Január 26-án végrehajtást rendeltek el a KözösÜgyünk Nonprofit Kft. ellen, és a hivatalos bejegyzés szerint vagyoni részesedést foglaltak le – derült ki a publikus céginformációkból. Juhász Péter az rtl.hu megkeresésére azt mondta, hogy egy néhány tízezer forintos parkolási bírságot terheltek rá, amit már be is fizetett, csak a hivatalos papírokban ez még nem jelent meg. Állítása szerint elkallódó papírok okozták a gondot, a lakcíme és a levelezési címe ugyanis eltér.

A végrehajtás szabályai szerint minden vagyonelemet érinthet a kényszerintézkedés, azaz elvben inkasszót tehetnek a bankszámláira, és a beérkező pénz egy részét automatikusan leemelhetik onnan. 

Ez azért lehet érdekes, mert Juhász Péter jelenleg is a tulajdonában álló bankszámlára gyűjti a kampánytámogatásokat. A politikus ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ezt a kampánycélra létrehozott számlát nem inkasszálták, mert ezt még csak február 7-én nyitotta, a parkolási bírságot viszont már előtte rendezte.

Pénzt azonban Facebook-posztjai alapján legalább december 22. óta gyűjt Juhász Péter. 

Ezek a támogatások állítása szerint akkor még a saját számlájára érkeztek, amelyre rövid időre inkasszót is tettek a januári végrehajtás miatt, és le is vonták onnan a parkolási bírság összegét. 

Ez azonban Juhász Péter szerint nem érintette a támogatásokat, mert bár a számla akkor még közös volt, de a bírságot a saját részéből fizette, az adományokból befolyt pénzt politikai munkájára költötte. „Egyébként a bejövő támogatások és kiadások heti szinten frissülnek a honlapomon nyilvánosan vezetett elszámolásban, ebből látszik, hogy egyelőre erősen a magán pénzemből finanszírozom a kampányt” – fogalmazott.  

Végrehajtást rendeltek el Juhász Péter cége ellen
Juhász Péter felszólal a tanárok béremeléséért tartott tüntetésen a Belügyminisztérium előtt 2024. január 13-án. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Juhász Péter visszatér

A politikus tavaly év végén jelentette be, hogy indul az V. kerületi polgármesteri pozícióért a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltjeként. Később a párt kihátrált mögüle, de miután a szintén indulásban gondolkodó Kerpel-Fronius Gábor visszalépett a javára, a Momentum támogatásával küzdhet majd június 9-én az önkormányzati választáson. A Demokratikus Koalíció, az LMP és az MSZP a Tiéd a Belváros nevű ellenzéki frakció vezetőjét, Kovács Alex Gábort támogatja, míg a kormánypártok várhatóan a regnáló polgármestert, Szentgyörgyvölgyi Pétert.

A hírügynökségi tevékenységgel foglalkozó KözösügyÜgyünk Nonprofit Kft.-t (ezen keresztül készítette a korábbi Youtube-videóit) 2021-ben alapította Juhász Péter, de a cég az első két évben veszteséges volt. Az első évben egyáltalán nem volt árbevétele, de keletkezett 107 millió forintnyi mínusz, míg a második lezárt évben 3,3 millió forintot termelt a cég, 28 millió forintos veszteség mellett.

A rövid lejáratú kötelezettségek címén 2021-ben 166 millió forintot tartottak nyilván, míg 2022-ben 158 millió forintot. A kötelezettségek azok az elismert tartozások, amelyeket a szállító vagy a kölcsönt nyújtó már teljesített és a vállalkozó ezt el is fogadta. Ezen belül a rövid lejáratú kötelezettségek egy üzleti éven belüli fizetést feltételeznek.

Juhász Péter ezekkel az adósságokkal kapcsolatban azt mondta, az első két évben valóban terhelte a céget adósság, de ezt tavaly sikerült kifizetni. 

Arra a kérdésre, hogy milyen pénzből tudták kiegyenlíteni a 160 millió forintos tartozást, ha a két év alatt csak 3,3 millió forint volt az árbevétele a cégnek, azt mondta: pályázati pénzekből tudták finanszírozni a projektet, a tenderen pedig eleve úgy indultak, hogy tudták ekkora költséget kell majd megtéríteniük. 

Arra a kérdésre, hogy pontosan milyen pályázatról van szó, úgy fogalmazott: „több nemzetközi alapítványhoz pályáztunk támogatásért, ezekből valósult meg a NERpedia”.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#juhász péter#végrehajtás#parkolás#kampány#v. kerület#tartozás#közösügyünk nonprofit kft.#ma

Címlapról ajánljuk