Belföld

A Facebookon jobban pörög az anyatejeladás, mint az állami rendszerben

Kovács IstvánKovács István

2024. február 5. 4:59

Évről évre csökken az anyatejet leadó kismamák száma, míg a tápszeres gyerekek egyre többen vannak. A Belügyminisztérium pénzzel nyúlt bele az állami rendszerbe, de kérdéses, hogy ezzel megfordítja-e a tendenciát, mert a marketing erősen hiányzik belőle. Közben a Facebookon beindult az anyatejbiznisz, bár néha testépítőkhöz kerül a csecsemőknek való táplálék.

A tárca várakozása szerint az anyatej árának közel 30 százalékos emelésével minél több tejadó anya tehető érdekeltté a lefejt tej leadásában, azaz abban, hogy a tápanyagokban értékes és pótolhatatlan anyatej ne vesszen kárba, javuljanak a rászoruló csecsemők életesélyei és életkilátásai – közölte a Belügyminisztérium az rtl.hu-val, miután Pintér Sándor miniszteri rendelettel még decemberben 2700 forintról 3500 forintra emelte az anyatej felvásárlási árának literjét.

Az biztos, hogy valamit tenni kell azért, hogy a kismamák leadják a felesleges anyatejet, mert évről évre csökken a számuk. Míg 11 éve 86 ezer litert adtak le, addig 2023-ban már csak 16 ezret a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint. Egyedül 2017-ben volt megugrás, amikor a kormány 1800 forintról 2700-ra emelte az átvételi árat, így akár a belügyminisztériumi taktika most is működhet. Kérdéses, hogy mennyire marad ez tartós, főleg az infláció miatt, mivel hét éve is csak egy évig tartott a lendület.

Tavaly a 16 ezer liter anyatejért összesen 43,3 millió forint támogatást fizettek ki a kismamáknak. Ez az összeg 11 éve a 160,9 millió forint volt és a már említett 2017-es évet leszámítva folyamatosan csökkent. Pedig azoknak a kismamáknak, akiknek van felesleges anyateje, annak a leadás akár jó GYED-kiegészítés lehet. Egyszerre 8 deciliter tejet lehet leadni naponta, ha valaki a maximummal tud számolni, akkor az 30 nap alatt 84 ezer forintot jelent.

Jön a taxi a tejért

A begyűjtött anyatejet azok az édesanyák kaphatják meg, akik szoptatással nem tudják a szükséges anyatejmennyiséget biztosítani a kisbabájuk számára. A tejet az orvos írhatja fel receptre. Már ha van. 

Vannak olyan országrészek, ahol nem is tudják begyűjteni az anyatejet, mivel nincs erre alkalmas állomás sem. 

A Dunántúlon például mindössze négy helyen lehet anyatejet leadni a Melletted a helyem oldala szerint: Pécsen, Nagykanizsán, Zalaegerszegen és Szombathelyen. Ha kelet felé haladunk a következő lehetőség már csak a fővárosban van, igaz, ott több helyen is. A Dunától keletre már sokkal jobb a helyzet, 13 városban van anyatejgyűjtő állomás. A Belügyminisztérium szerint a gyűjtőállomások működtetése kétféle lehet, ennek megfelelően vagy kórházak, vagy önkormányzatok által fenntartott intézmény működik. Az anyatejgyűjtő állomások közül 6 kórházban, 11 helyi önkormányzat, önkormányzati társulás fenntartásában működik.


A működésükhöz a költségvetésből kapnak pénzt az állomások, erre a Belügyminisztérium szerint összesen 456 millió forint áll rendelkezésre. Pécsen az önkormányzathoz tartozó Egyesített Egészségügyi Intézmények (EEI) tartja fenn az anyatejállomást. Kérdésünkre elmondták, hogy nem kell kiegészíteni az állam által adott pénzt. Ugyanakkor az is kiderült, hogy nagyon okosan kell gazdálkodniuk. 

Az anyatej begyűjtését például egy taxi végzi el, amit az önkormányzat meg is erősített a kérdésünkre. 

„Taxivállalattal van szerződése az EEI-nek. A szerződés egy éves határozott idejű, minden évben pályáztatva van a szolgáltatás. Gazdasági és munkaszervezési okokból tesz így az EEI”, vagyis olcsóbb megoldás, mint fenntartani erre egy autót és fizetni egy sofőrt. Pécsen egyébként 2023-ban az önkormányzat szerint  78-an adtak le anyatejet, aminek a mennyisége csaknem 610 liter volt. Az önkormányzat szerint ebből 415 liter kapott meg 69 csecsemő, a többit pedig a klinika használta fel.

Annak több oka is van, illetve lehet, hogy miért csökken folyamatosan a tejet adók száma. Sokan, akik adhatnának egyszerűen azért nem vágnak bele, mert macerásnak tartják a vizsgálatokat – tudtuk meg egy névtelenséget kérő védőnőtől. Pedig az egészségügyi intézmények ebben pont segítőkészek, nincs a már megszokott fél éves várólista, mint egyéb vizsgálatok esetén. A Heim Pál Gyermekkórház például azt ígéri a honlapján, hogy beutaló nélkül elvégzik a székletvizsgálatot, tüdőszűrő vizsgálatot, illetve a vérvételt és a HIV ellenanyagvizsgálathoz.

„Az édesanyáknak csak egyszer kell eljönniük gyermekkórházunkba, itt egyszerre elvégzik számukra az összes szükséges vizsgálatot, külön kísérjük őket a vizsgálatokra, segítséget kapnak a gyors és gördülékeny vizsgálatokban, mely alatt szakemberek vigyáznak kisbabájukra” – írják.

A tejleadó kismamák abban egyetértettek, hogy a rendszer működőképes, azonban szerintük legjobban a szolidaritás hiányzik. Akik jelenleg tejet adnak le, azokat nem a pénz motiválja, hanem az, hogy segíteni akarnak azokon a nőkön, akiknek nincs anyateje. Egyikük azt mondta, hogy ő, amikor először adott, az egy örökbefogadott csecsemőhöz került. 

A rendszeren belül lehet direkt donációt alkalmazni, vagyis akár ismerős is megkaphatja, kb. olyan ez, mint az irányított véradás.

Nagyon sok a tévhit a tejleadással kapcsolatban. Aki tejet akar adni, annak nyilatkoznia kell arról, hogy káros szenvedélyektől mentesen él. Ezzel szemben rendkívül bizalmatlanok a rendszerrel kapcsolatban a kismamák, sokan azt hiszik, alkoholista anyák szereznek pénzt piára ezzel, miközben más babáját veszélyeztetik az általa leadott anyatejjel – tudtuk meg egy tejleadó kismamától. Ugyanakkor a rendszer rendkívül megbízható, olyan tejet senki sem fog kapni, ami miatt beteg lenne a gyerek. Az összes állomásnál felhívják arra a figyelmet, hogy mikrobiológiailag tesztelik az anyatejet, illetve pasztörizálják is.

Persze ahogy mindennek, így az anyatejnek is megvan a maga feketepiaca. Facebook-csoportokban árulják, litere 1500 forinttól indul és olyan 3 ezerig lehet eladni. Ami furcsa, hogy ezt a megszokott módon is megtehetnék, amikor az állam fizet érte, de mégis ezeken a felületeken árulják őket. Gyorsan egymásra is talál a kereslet és a kínálat a posztokban. Érdekes, hogy rengeteg testépítő is keresi az anyatejet, miután elterjedt a körükben pár éve, hogy az a legjobb fehérjeforrás.

A hiányos marketing és a tápszer

Akár tejadó kismamákkal, akár a rendszerben dolgozókkal beszéltünk, abban egyetértettek, ami nagyon hiányzik, az egy marketingkampány, hogy többen adjanak le anyatejet. Jelenleg ez kimerül abban, hogy a kórházak laktációs szobájában kint van egy plakát, hogy van erre lehetőség. A Belügyminisztérium szerint „a családügyi és az egészségügyi szakterület folyamatosan vizsgálja, milyen módon támogathatók, ösztönözhetők az édesanyák a szoptatás megkezdésében és folytatásában, valamint hogyan biztosítható, hogy rászoruló csecsemők anyatejhez jussanak, amennyiben a szoptatás valamilyen ok miatt nem lehetséges. Ez a munka a 2018-ban indított Családbarát Szülészet Programhoz kapcsolódik és alkalmanként kampányeseményekkel is bővül”.

Új tartalom
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A számok azonban azt mutatják, hogy nem ment át az üzenet, a program pályázatai is leginkább szülőszobafelújításokról szóltak, nem pedig a kismamák tájékoztatásáról. Pedig az utóbbinak óriási jelentősége lenne, mert néha az hiányzik ahhoz, hogy egy gyerek anyatejet kaphasson. Egy sokgyerekes kismama arról beszélt az rtl.hu-nak, hogy nagyon sok társa szinte sokkot kap, amikor szülés után egyből nem tudja táplálni a csecsemőjét, pedig az első két-három napban nincs tejük, az utána indul el. Mivel ezt nem tudják, így szinte kikövetelik, hogy kapjanak tápszert, amit könnyű kézzel írnak fel az orvosok. Ezután viszont jön egy cumizavarnak hívott jelenség, mivel azt máshogy kell szopni, mint az anya melléből (tulajdonképpen jóval könnyebben jön belőle a „tej”). Ezek a babák utána azonban nem fogadják el a mellet.

Ahogy a Központi Statisztikai Hivatal Népességkutató Intézetének születésikohorsz-kutatásában fogalmaznak, „az anyatejjel táplált gyermekek egészségesebbek, körükben a későbbiek során kisebb az elhízás esélye, az intelligenciateszteken magasabb pontszámot érnek el és az iskolai teljesítményük is jobb”. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az első hat hónapban a legjobb, ha csak anyatejet kapnak a kicsit. Ugyanakkor a kutatás szerint a féléves gyermekeknek már csak alig több mint felét szoptatják, utána pedig az arány még rosszabb. 

Nem csak nálunk mozdult el a rendszer a tápszerek fel, az Egyesült Királyságban például a 6-8 hetes csecsemők 40 százalékát már egyáltalán nem szoptatták. „Az európai országokra, az Egyesült Államokra és Kanadára is jellemző, hogy nagyon alacsony a szoptatási arány, egyre nő a tápszert használók száma” – mondta a Szabad Európának W. Ungváry Renáta laktációs szaktanácsadó.

A hazai trend a számokban is jól látható: ahogy az anyatejet leadók száma és az erre költött adóforintok csökkenő tendenciát mutatnak, a tápszereké növekvőt. 2010-ben a NEAK adatai szerint összesen 5,5 milliárd forintot költött erre az állam, 2022 decembere és 2023 novembere között viszont ennek több mint dupláját, 12,4 milliárd forintot.

Nyitókép: Reuters

#Belföld#anyatej#belügyminisztérium#Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő#NEAK#pécs#taxi#szülés#csecsemő#testépítő#ma

Címlapról ajánljuk