Belföld

Letartóztathatják Portik Tamás fiát, amiért kávét öntött a bíró arcába

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 31. 16:44

A Fenyő-gyilkosság kedd reggeli tárgyalása előtt Portik Tamás fia összekülönbözött Póta Péter bíróval, akit leöntött egy pohár kávéval. Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult ellene eljárás.

Az ügyészség indítványozta Portik Tamás fiának letartóztatását, derült ki a Központi Nyomozó Főügyészség szerdai sajtóközleményéből.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, botránnyal indult a Fenyő-gyilkosság keddi tárgyalása: a másodrendű vádlott Portik Tamás fia egy pohár hideg kávét öntött Póta Péter bíró arcába.

Az incidensre a tárgyalás kezdete előtt került sor, amikor Póta Péter tanácselnök megérkezett a teremhez. Portik fia először az útját állta, majd rövid szóváltást követően, miután a tanácselnök  figyelmeztette, hogy menjen az útjából, egy pohár kávét öntött a bíró arcába. Portik Tamás legidősebb fia egyébként Svájcban él, büntetlen előéletű, családos ember, aki biztonságos egzisztenciáját tette kockára tettével, írja a hvg360.

A történtek miatt először a Fővárosi Törvényszék biztonsági szolgálata érkezett a tárgyalóteremhez, majd a Budapesti Rendőr-főkapitányságot is értesítették. A kávés támadót nagyjából féltucat rendőr kísérte át a kapitányágra, és tanúként vitték magukkal Portik volt anyósát.

A tárgyalás kezdetekor Portik Tamás ismét tiltakozott kirendelt védője ellen: szerinte Vincze Tamás ügyvéd és közte komoly érdekellentét van. Póta Péter tájékoztatása szerint ugyanezt mondta neki Portik fia is, amikor a fiatal arcon öntötte a hideg kávéval, amiből a szemébe is került. Portik erre úgy reagált, hogy szerinte a bíró elfogult, ezért nem vezetheti többet a tárgyalást.

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt kedden őrizetbe vette és gyanúsítottként hallgatta ki Portik Tamás fiát, szerdán pedig indítványozta letartóztatásának elrendelését.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint Portik Tamás fia kifejezetten készült arra, hogy megakadályozza a tárgyalás megtartását, és hogy „olyan magatartást fog tanúsítani, amelytől esetlegesen az eljáró bíró kizárása várható”.

Portik Tamás fia már korábban is próbált kapcsolatba lépni a bíróval, és az ügyészség szerint a keddi tárgyalás előtt egy bírósági alkalmazottól azt kérdezte, honnan fog érkezni a tárgyalást vezető bíró.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint – a sajtóban megjelent egyes állításokkal szemben – a bíró nem folytatott érdemi beszélgetést Portik fiával az ügyről, így azt sem mondta neki, hogy „az életfogytiglan már írásba van foglalva”, és olyan sem történt, hogy ő támadt volna rá.

A Központi Nyomozó Főügyészség azt hangsúlyozta, hogy Portik Tamás ellen „jelentős tárgyi súlyú bűncselekmény miatt folyik büntetőeljárás”, és hogy a vádlott igyekszik hátráltatni az eljárás befejezését. 

Megalapozottan feltehető, hogy a vádlott fia is ennek érdekében, apja szándékának megfelelően, vele összehangban cselekedett, így fennáll annak a veszélye, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén újabb, hasonló erőszakos cselekményt követne el 

– indokolta az ügyészség a letartóztatási indítványt.

A 2019-ben indult perben Gyárfás Tamás, a Nap TV egykori producere ellen az a vád, hogy előbb Tasnádi Pétert bízta meg üzleti riválisa, Fenyő János megöletésével, majd mivel ő ezt nem hajtotta végre, Portik Tamáshoz fordult, aki a szlovák bérgyilkosnak, Jozef Rohácnak adta ki a feladatot. A vádlottak mindent tagadnak.

Portikot tavaly júniusban 20 évre ítélte első fokon a bíróság egy kilencvenes években történt leszámolás miatt. A nem jogerős ítélet szerint ő adott megbízást arra, hogy öljék meg a hajtóként dolgozó Lakatos Csabát 1996-ban, majd egyik gyerekkori barátját ölette meg 1999-ben. Az áldozatot a pénteki per másodrendű vádlottja lőtte le. Ő 14 évet kapott. A Híradó beszámolója az ítélethirdetésről:


Nyitókép: Központi Nyomozó Főügyészség

#Belföld#portik tamás#bíróság#letartóztatás#kávé#fenyő jános#gyilkosság#tárgyalás

Címlapról ajánljuk