Belföld

Donáth Anna: Orbánok, Ficók, Le Penek állnak szemben a Momentummal

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 28. 16:56

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom új elnöke szerint a szabadságszerető magyarok, így a Momentum politikusainak is az a feladata, hogy reményt adjon az egyre inkább apátiába süllyedő országnak.

Mint arról a nap folyamán már beszámoltunk, ismét Donáth Annát választották a Momentum Mozgalom elnökévé a vasárnapi küldöttgyűlésen.

Donáth Anna, a párt európai parlamenti képviselője az egyedüli jelölt volt a tisztújító gyűlésen. Korábban fél évig már vezette a pártot, de 2022-ben gyermeke születése miatt távozott a posztról. Utódja, Gelencsér Ferenc lett, aki tavaly decemberben közölte, hogy lemond.

Donáthot most a július 9-i EP-választásig választották elnöknek, utána megint tisztújítás következik.

Hogy kik lesznek az elnökség tagjai, majd csak később derül ki. A korábbi vezetésből Donáth egyébként egyedül Cseh Katalin munkájára számít, így Gelencsér Ferenc, Ilyés Márton, Kele János, Kerpel-Fronius Gábor, Mihálik Edvin, Paróczai Anikó valószínűleg az elnökségen kívül folytatják a pártpolitizálást.

Cseh Katalinon kívül Orosz Anna, Soproni Tamás, Hajnal Miklós, Bedő Dávid, Tompos Márton lehetnek az új elnökség tagjai, írta korábban a Telex.

Frissítés: a Momentum Küldöttgyűlése vasárnap este megválasztotta az új elnökségi tagokat. A döntés értelmében az elnökségi tagjai:

  • Bedő Dávid országgyűlési frakcióvezető-helyettes;
  • Cseh Katalin EP-képviselő;
  • Hajnal Miklós országgyűlési képviselő;
  • Orosz Anna országgyűlési képviselő;
  • Soproni Tamás, Terézváros polgármestere és
  • Tompos Márton országgyűlési frakcióvezető-helyettes.

Donáth Anna megválasztása után Facebookon élőben közvetített beszédében azt mondta a Momentum küldöttgyűlése előtt, hogy a Fidesz  szembefordult Bibó István örökségével. A mai kormánypárt tagjai 

szembefordultak a szabadság, az emberi méltóság szellemiségével. És ahol gyengül a liberális eszme, a polgári gondolat, a szabadság iránti vágy, ott termékeny földre hull a gyűlölet.

Donáth szerint a szabadságszerető magyaroknak, így a Momentum politikusainak is az a feladata, hogy reményt adjon egy egyre inkább apátiába süllyedő országnak. „Hogy bátran kimondjuk: soha nem mondunk le a szabadság iránti vágyunkról, soha nem fogadjuk el a zsarnokságot, a gyűlöletre építő politikát.”

A momentum régi-új elnöke arról beszélt, hogy Európában és a teljes nyugati világban hasonló harcot vívnak a liberális demokráciát védő erők.

Európa és a világ politikájának irányát ugyanis már nem a bal-jobboldal klasszikus vitái határozzák meg. Ma a liberálisok és a szélsőséges populisták feszülnek egymásnak. Orbánok, Ficók, Le Penek állnak szemben a Momentummal, Emmanuel Macron és Kaja Kallas észt miniszterelnök pártjával.

– fogalmazott Donáth Anna a világban kialakult új frontvonalakról, amelyek a közelgő európai parlamenti választásokat is meghatározzák majd.

Donáth azt ígérte beszédében, hogy a Momentum megvédi a szabadságot, a szabad Magyarországot, a szabad Európát. „Nem félünk a támadásoktól. Nem félünk a populistáktól. Nem fogjuk hagyni, hogy a félelmeinkre rájátszva félelemben tartsanak minket.”

Nyitókép: @donath_anna / Twitter

#Belföld#momentum mozgalom#donáth anna#elnök#tisztújítás

Címlapról ajánljuk