Belföld

Hatalomátvételre készült a Szkíta Magyarország mozgalom, de lecsapott a rendőrség

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 24. 7:22

A rendőrök nyolc gyanúsítottat hallgattak ki, akik állítólag a magyar rendőrség lefegyverzésére és a katonaság átállítására készültek. Egy 88 éves férfit is őrizetbe vettek az ügyben.

Tíz helyszínen, 150 rendőr részvételével hajtott végre akciót a Készenléti Rendőrség, közölte szerdán a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az akció során a Szkíta Magyarország mozgalom nyolc tagját vették őrizetbe, akik a rendőrség gyanúja szerint az ország irányításának átvételére készültek.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közleménye szerint tavaly novemberben az egyik közösségi oldalra felkerült egy videó, amelyen egy társaság tagjai bejelentették, hogy megalakítják a Szkíta Magyarországot. Azt is közölték, hogy megindították a nemzeti szabad katonai csapatok felfegyverzését. 

Bejelentették, hogy mind a volt, mind a jelenlegi kormánytagokat le fogják tartóztatni, és hogy rövidesen megtörténik a magyar rendőrség lefegyverzése és a katonaság átállítása, amennyiben azok ellenállást tanúsítanak.


Az ügyben a KR NNI Bűnügyi Szolgálat Nyomozó Főosztály Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztálya az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása előkészülete miatt eljárást indított. A rendőrök azonosították a szervezet tagjait, akiket kedd hajnalban el is fogtak az NNI és a Terrorelhárítási Központ kommandósai.

A Veszprém, Pest, Zala, Bács-Kiskun megyékben, illetve Budapesten végrehajtott akcióban közel 150 rendőr vett részt. Az egyszerre 10 helyszínen tartott elfogások és házkutatások során 11 emberrel szemben intézkedtek, közülük nyolcat – hét férfit és egy nőt – gyanúsítottként hallgattak ki a nyomozók. Egy 53 éves murakeresztúri, egy 68 éves veszprémi és egy 88 éves váci férfit őrizetbe vettek.


A házkutatások során a nyomozók több helyszínen feltehetően éles maroklőfegyvert, lőszereket, AK gépkarabélyt találtak, továbbá gáz- és riasztófegyvert, valamint gumilövedékes fegyvereket és légfegyvereket foglaltak le. Ezek mindegyikét a nyomozás során szakértői vizsgálatnak vetik majd alá.

A lefoglalt tárgyak között szerepelnek még különböző – a magyar állam létezését tagadó – dokumentumok és a Szkíta Magyarország nevű szervezettel kapcsolatos iratok is. Az NNI munkatársai találtak olyan okmányokat is, amiket a társaság állított ki tagjainak. Ezek között voltak személyazonosító igazolványok, forgalmi engedélyek, de még diplomáciai mentességet igazoló papírok is.

Hatalomátvételre készültek, de lecsapott a rendőrség a Szkíta Magyarország mozgalomra
Fotó: KR NNI

A rendőrök lefoglalták a szervezet tagjainak informatikai eszközeit és elektronikus adatait is a további bizonyítékok beszerzése érdekében.

A három őrizetbe vett férfi letartóztatását az NNI a Zala Vármegyei Főügyészségen kezdeményezte.

Az RTL XXI. Század című műsorának riportja a gyökereiket kereső magyarokról, köztük a szkítákról:


Nyitókép: KR NNI / police.hu

#Belföld#szkíták#szkíta#rendőrség#hatalomátvétel#szkíta magyarország

Címlapról ajánljuk