Belföld

Minden, amit a 2024-es középiskolai felvételiről tudni kell: szabályok, határidők és dátumok egy helyen

Csik VeronikaCsik Veronika

2024. január 15. 12:42

Január 20-án, szombaton írják a központi írásbeli felvételit azok a leendő középiskolások, akik olyan intézményt céloznak meg, ahol kötelező az országosan egységes feladatlapok kitöltése. A nagy nap után azonban még rengeteg teendője lesz a diákoknak és szüleiknek. Azért, hogy ne legyen káosz és kapkodás a középiskolaválasztás, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, szabályokat, határidőket és dátumokat a 2024-es középiskolai felvételivel kapcsolatban.

Január 20-án 10 órakor tartják az idei középiskolai felvételik írásbeli fordulóját a 4, a 6 és a 8 osztályos középiskoláka, sőt az Arany János Tehetséggondozó Programba tartozó intézményekbe jelentkezőknek is. A pótnap január 30-án lesz, erre azonban csak azok a diákok mehetnek majd el, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak ott lenni. (Arról, hogy mi számít alapos oknak, itt lehet többet megtudni.)

Kiknek és miből kell vizsgázniuk?

Az írásbelit azoknak a diákoknak kell megírniuk, akik olyan középiskolába jelentkeznének, ahol ez követelmény. Nem minden középiskola szervez vizsgákat, vannak olyan intézmények például, ahol a középiskolai jegyek alapján rangsorolják a jelentkezőket.

A központi felvételi vizsga minden diáknak, az ország minden iskolájában két részből áll: 

  • egy 45 perces matematika és 
  • egy 45 perces magyar nyelv feladatsorból.

Hogyan számolják a pontokat az írásbelin?

A 45 perc alatt a diákoknak egy tíz feladatból álló feladatsort kell megoldaniuk, ezzel tárgyanként 50-50 pontot szerezhetnek. A korábbi évek feladatsorai és a javítókulcsok itt elérhetők.

Mikor lesznek meg az írásbeli eredményei?

A központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézmények – az előre jelzett módon – 2024. február 9-én értesítik majd az írásbeli eredményéről a diákokat.

Hol tudom megnézni a javítókulcsot és kijavított feladatokat?

A korábbi években az Oktatási Hivatal már a vizsga napján, délután közzétette a hivatalos megoldókulcsot és a feladatsorokat a honlapján.

A kijavított vizsgákat pedig abban az iskolában lehet majd megnézni, ahol a felvételit írta a diák. Általában az írásbeli előtt a helyszínen jelzik, a megtekintésre pontosan mikor lehet menni, de az is lehet, hogy a vizsga előtt a táblára írják majd fel, így érdemes figyelni.

középiskolai felvételi központi írásbeli vizsga 2024 dátumok tudnivalók
A vizsga után jön a java.

Hogyan, hol és meddig kell középiskolába jelentkezni?

Nagyon fontos: ha valaki részt vett a felvételi vizsgán, még nem jelenti automatikusan azt, hogy ezzel középiskolába is jelentkezett. 

A két jelentkezéshez más-más időpontban, külön-külön jelentkezési lapot kell benyújtani, a két jelentkezés nem váltja ki vagy helyettesíti egymást.

A középiskolai felvételi jelentkezési lapok – ha több iskolába jelentkezik a diák, mindegyikbe külön kell benyújtani, azonban ebben az általános iskolák is segítenek – benyújtásának határideje 2024. február 21.

Az egyéni jelentkezés menetéről itt olvashatók a legfontosabb szabályok.

Mikor lesznek a szóbeli vizsgák?

A szóbeli vizsgák az írásbelik után 2024. március 4.  és március 20. között lehetnek, azonban ilyet nem minden iskola szervez.

Mikor derül ki, hogy kit, melyik középiskolába vettek fel?

A végleges eredmények 2024. május 2-ig derülnek ki, azonban a felvételi időszakban az iskolák ideiglenes rangsorokat is közzétesznek.

Az egyik megjelölt iskolába sem vettek fel, van még esély?

Van. A rendes felvételi eljárás után indul a rendkívüli felvételi eljárás az üresen maradt helyek feltöltésére. Ezt az eljárást azonban már nem minden iskola köteles megszervezni.

Az utolsó hajrá a nagy nap lőtt? Így lehet segíteni a stresszelő diákoknak a központi felvételi előtt. Mészáros Petra pszichológus tanácsai: 


Niytókép: Pixabay

#Belföld#oktatás#tanév rendje#középiskolai felvételi#központi felvételi#iskolaválasztás#tanév#gimnáziumi felvételi#írásbeli felvételi#középiskolai felvételi 2024#dátumok#határidők#fontos dátumok#tanév 2024#középiskolai felvételi eredménye#középiskolai felvételi javítás

Címlapról ajánljuk