Belföld

A Zeneakadémián szülinapozott titokban Orbán Viktor és Orbán Ráhel

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 6. 17:06

Bogányi Gergely zongoraművész ötvenedik születésnapját ünnepelték január 4-én a Zeneakadémián, a nyilvánosság kizárásával.

A Gulyáságyú Média jelentése szerint miután Orbán Viktor az újévet az Operaház tetején köszöntötte énekléssel és borozással, január 4-én, csütörtök este a Zeneakadémián jelent meg, szinte meglepetésszerűen. A kormányfő a lánya, Orbán Ráhel társaságában Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész ötvenedik születésnapjára szervezett gálakoncerten vett részt.

Az esemény érdekessége, hogy nem szerepelt a miniszterelnök hivatalos programjában, és sem az MTI, sem a kormánymédia nem számolt be róla, de még a Zeneakadémia sem. Az eseményről egyedül az ünnepelt, Bogányi Gergely számolt be fotókkal a Facebookon, azt írva, hogy

óriási élmény volt közösen ünnepelni január 4-én. Minden családtagomnak, barátomnak, ismerősömnek és minden kedves résztvevőnek köszönöm szépen a megtisztelő jelenlétét.

A Pannon Filharmonikusok hangversenyén jelen volt Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Varga Judit volt igazságügyminiszter, a Fidesz 2024-es EP-listájának vezetője, Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Matolcsy György helyettese.

Orbán Viktor és Orbán Ráhel a karzaton foglaltak helyet, a miniszterelnök mellett Gyürk András fideszes EP-képviselő felesége, eggyel odébb Gyürk András ült.


A születésnapi hangversenyen Csajkovszkij B-moll zongoraversenyét, valamint Bogányi első szimfóniáját, az Ai Ulát adta elő a Pannon Filharmonikusok zenekara. Az Ai Ulának ez volt a budapesti premierje, a mű negyedik tételének és fináléjának hangsúlyos eleme egy naphimnusz, írta az estével kapcsolatban a Gulyáságyú Média.

Bogányi Gergelyt onnan ismerhetik sokan, hogy az ő nevéhez fűződik annak a speciális versenyzongorának a kifejlesztése, amire pár évvel ezelőtt az Új Széchenyi Tervből 127 millió forintot adott az állam, miközben a Magyar Nemzeti Banktól 60 milliót, a Szerencsejáték Zrt.-től és az Emmitől 100 millió forintos támogatást kapott Bogányi Gergely és társainak vállalkozása, a Bogányi-zongorát gyártó Zengafons Kft.

Nyitókép: Bogányi Gergely, a hangszer tervezője zongorázik a 10. Bogányi-zongora tiszteletére rendezett gálakoncert és átadóünnepség előtt a müncheni Deutsches Museumban, 2019. április 9-én. A magyar kormány 2015-ben döntött 10 Bogányi-zongora megvásárlásáról és elhelyezéséről magyar és külföldi közintézményekben abból a célból, hogy a hangszert megismerhesse mind a hazai, mind a nemzetközi zenei élet. Fotó: MTI/EPA/Philipp Guelland

#Belföld#orbán viktor#Orbán Ráhel#bogányi gergely#zeneakadémia#zongoraművész#születésnap

Címlapról ajánljuk