Belföld

Élő lovat ajándékozott a török elnöknek, elektromos autót kapott cserébe Orbán

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 18. 16:14

A Budapesten vendégeskedő Recep Tayyip Erdogan egy török elektromos autót ajándékozott a magyar miniszterelnöknek, aki a Mezőhegyesi Ménesbirtok nóniusz ménjét adta cserébe.

Szokatlanul nagy értékű ajándékokkal lepte meg egymást Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a hétfőn budapesti látogatásra érkezett Recep Tayyip Erdogan török elnök. 

Mint mostanra kiderült, a Főúr nevű fekete ló, amiről hétfő reggel posztolt is a Facebookon Orbán Viktor, a török elnöknek szánt ajándék volt, a Mezőhegyesi Ménesbirtok nóniusz ménje:

Egy lovas nemzet ajándéka egy lovas nemzetnek

– írta róla Orbán Viktor.

A Mezőhegyesi Ménesbirtok, azaz a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány birtokában van, aminek kuratóriumi elnöke Lázár János. A ménesbirtokkal kapcsolatban nemrég írtuk meg, hogy egymilliárdért épül lovaspálya a Lázár János fennhatósága alá tartozó lótenyésztő birtokon. Mint hírportálunk megtudta, négy nappal a tavaly áprilisi választások előtt 15 milliárd forintot csoportosított át a ménesbirtokot tulajdonló alapítvány számára az a Miniszterelnökség, amit korábban éppen Lázár János vezetett.


A Magyar–Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülése előtt a magyar kormányfő is kapott ajándékot a török elnöktől, mégpedig egy alapáron 18 millió forintba kerülő Togg T10X elektromos SUV autót. Ezt együtt ki is próbálták, Orbán a volánhoz, Erdogan elnök az anyósülésre ült.

Ez jó üzlet volt. 1 lóerőért cserébe 435.

– kommentálta a baráti államfők közti tranzakciót Orbán Viktor.


Egy nóniusz mén ára sok mindentől függ, a hungarikumnak számító lófajta értékét életkora és versenyzésre (ugrósport, fogathajtás) is alkalmassá tévő tulajdonságai határozzák meg, egy-egy kiválóbb példány több millió forintba is kerülhet.

#Belföld#orbán viktor#Recep Tayyip Erdogan#törökország#Magyaroroszág#budapest#látogatás#ajándék

Címlapról ajánljuk