Belföld

Így burjánzik az orosz propaganda és dezinformáció a magyar kormányközeli sajtóban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 23. 16:20

Egy friss példán keresztül mutatuk meg, hogyan terjed az orosz propaganda és dezinformáció a magyar kormányközeli sajtóban.

Nemrég számoltunk be arról, hogy amerikai kutatók mesterséges intelligencia segítségével elemezték a magyar médiában megjelent tartalmakat, és azt találták, hogy az orosz narratívák már hónapokkal a totális ukrajnai invázió előtt befolyásolták a magyar nyilvánosság álláspontját. 

A Johns Hopkins Egyetem két doktorandusza a magyar médiában 2021 ősze és 2022 tavasza között megjelent több ezer cikk tartalmát elemezték egy erre a célre kifejlesztett, mélytanulásra képes, mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftverrel. A kutatók azt találták, hogy az orosz célkitűzéseket támogató üzenetek már 2021 szeptember közepén megjelentek a magyar kormány által közvetlenül és közvetve is ellenőrzés alatt tartott lapokban, internetes híroldalakon, hónapokkal azelőtt, hogy az orosz csapatok ténylegesen megszállták volna Ukrajnát. 

Arra, hogy a helyzet azóta sem sokat változott, és az orosz háborús propagandagépezet hangulatkeltő üzenetei napi rendszerességgel jelennek meg Magyarországon, jó példa az alábbi „hír”, ami november 23-án, szerdán futott végig a magyar kormányközeli sajtóban.

Először a Magyar Nemzet számolt be a TASZSZ orosz állami hírügynökségre hivatkozva arról, hogy súlyos harctéri veszteségeket szenvedtek az ukrán erők. A napilap internetes oldalán ez így jelent meg:

Cím: „Orosz–ukrán háború: pillanatok alatt semmisítették meg a ukrán páncélosokat + videó”
Szöveg: „Az orosz légierő Szu–25-ös támadó repülőgépeinek legénysége megsemmisítette az ukrán fegyveres erők álcázott, megerősített terepállásait és páncélozott járműveit – erről tettek közzé felvételeket.”

A Magyar Nemzet az „értesülés” forrásaként a TASZSZ Telegram oldaláról ágyazta be ezt frissen közzétett videót, amit azonban technikai okból csak a Telegram alkalmazásban lehet megtekinteni.

A Magyar Nemzetet először az Origo szemlézte, 9 óra 21 perckor, ezzel az átfogalmazott címmel és szöveggel:

Cím: „Hiába a sok Ukrajnába küldött fegyver, az oroszok pillanatok alatt semmisítik meg a páncélosokat - videó”
Szöveg: „Az orosz SZU-25 vadászgép annak ellenére, hogy nem a legújabb fejlesztés, uralja az ukrajnai háború légterét. Az orosz légierő Szu-25-ös támadó repülőgépeinek legénysége megsemmisítette az ukrán fegyveres erők álcázott, megerősített terepállásait és páncélozott járműveit – erről tettek közzé felvételeket - írja a Magyar Nemzet. Mutatjuk a videót.”

A Magyar Nemzet egymondatos anyagát a HírTV 9 óra 27-kor vette át, csaknem szó szerint:

Cím: „Pillanatok alatt semmisítették meg a ukrán páncélosokat + videó”
Szöveg: „Az orosz légierő Szu-25-ös támadó repülőgépeinek legénysége megsemmisítette az ukrán fegyvereserők álcázott, megerősített terepállásait és páncélozott járműveit – erről tettek közzé felvételeket. A videót ITT tudják megtekinteni.”

A HírTV csak linket helyezett el a TASZSZ telegramos posztjára.

A Magyar Hírlap 10 óra 16-kor publikált anyaga az Origo cikkét vette alapul a hír átvételekor:

Cím: „Hiába a sok Ukrajnába küldött fegyver, az oroszok pillanatok alatt semmisítik meg a páncélosokat + VIDEÓ”
Szöveg: „Az orosz Szu–25 vadászgép annak ellenére, hogy nem a legújabb fejlesztés, uralja az ukrajnai háború légterét, olvasható az Origo.hu-n megjelent írásban. Az orosz légierő Szu-25-ös támadó repülőgépeinek legénysége megsemmisítette az ukrán fegyveres erők álcázott, megerősített terepállásait és páncélozott járműveit – erről tettek közzé felvételeket – írja a Magyar Nemzet. IDE kattintva nézheti meg a videót.”

És mindezek után 12:14-kor jött a Mandiner a többiekénél valamivel hosszabb verziója, a Magyar Nemzetre hivatkozva:

Cím: „Vadászgéppel zúzták porrá az ukrán páncélosokat (VIDEÓ)”
Alcím: „Megdöbbentő felvételek láttak napvilágot egy orosz-ukrán összecsapásról.”
Szöveg: „Az orosz légierő Szu–25-ös támadó repülőgépeinek legénysége megsemmisítette az ukrán fegyveres erők álcázott, megerősített terepállásait és páncélozott járműveit – szúrta ki a Telegramon a Magyar Nemzet. Mint írták: pillanatok alatt semmisítették meg az ukrán páncélosokat. Az esetről készült felvételt a Telegrammal rendelkező olvasók itt nézhetik meg, míg a Telegrammal nem rendelkező olvasóink egy korábbi, nagyon hasonló orosz akcióról készült felvételt az alábbiakban tekinthetnek meg.”

Mivel a TASZSZ által Telegramon közzétett felvétel, amire a fenti cikkek közvetve hivatkoznak, túl nagy és hosszú (csaknem kétperces, a beágyazás ezért azt írja, hogy „Media is too big – View in Telegram”), így sem asztali, sem mobilos böngészőben nem jeleníthető meg, ami eleve kedvez a dezinformációnak. Azok kedvéért, akiknek nincs telepítve a telefonjára, számítógépére a Telegram applikációja, megosztjuk alább a szóban forgó videót a TASZSZ Twitter-fiókjából, ahol valamivel hamarabb tették azt közzé. A felvétel itt gond nélkül lejátszható:


A több snittből összevágott felvételen a következőket látni:

Két Szuhoj Szu-25-ös csatarepülőgép (tehát nem vadászgép) felszáll és a géppár valahol repüléseket hajt végre – ezt látni a videó első felében. 1 perc 8 másodperctől kezdve jön az akció: a gépek S-8-as irányítatlan levegő-föld rakétákat lőnek ki, miközben infracsapdákat dobálnak a hőkövető légvédelmi rakéták ellen. 

Így burjánzik az orosz propaganda és dezinformáció a magyar kormányközeli sajtóban
S-8-as Irányítatlan levegő-föld rakéták

1 perc 25 másodpercnél van egy snitt egy rossz felbontású célzókamerás felvételből (lásd cikkünk nyitóképét), ami három irányítatlan levegő-föld rakéta indítását is mutatja, majd ismét küldő kameraállásból látunk hasonló rakétaindítást, illetve további infracsapdázárt. 

Így burjánzik az orosz propaganda és dezinformáció a magyar kormányközeli sajtóban
Infracsapdák füstcsíkjai

Belső nézetes szemszögből az egyik orosz pilótát is megfigyelhetjük munka közben:

Így burjánzik az orosz propaganda és dezinformáció a magyar kormányközeli sajtóban
Az azonosításra alkalmas részletek ki vannak takarva

A videó azzal ér véget, hogy látunk leszállni egy Szu-25-öst két kameraállásból.

A TASZSZ a következő szöveggel tette közzé a videót:

Az Orosz Légierő Szu-25-ös támadórepülőgépeinek legénysége megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők álcázott erődített terepállásait és páncélozott járműveit dél-donyecki irányban.

A twitteres posztban van egy link is, ami a TASZSZ mai hírére mutat, amiben megismétlik a posztban olvasható információt. 

Mindezzel szemben a TASZSZ videóján egyetlen megsemmisített harci eszközt nem látni. Se ukrán, se külföldi harckocsit, páncélozott harcjárművet vagy tüzérségi eszközt nem ér találat. Sem álcázott, sem álcázatlan, sem megerősített ukrán terepállás nem szerepel a videón, ráadásul a látott rakétaindítások egyikénél sem mutatnak becsapódást. 

A TASZSZ videója egyértelműen jóval korábbi, idén vagy tavaly tavasszal készült felvételekből áll. A repülőtér, ahonnan felszállnak, csupa zöld, a szellő vadvirágokat lenget:

Így burjánzik az orosz propaganda és dezinformáció a magyar kormányközeli sajtóban
Kinyíllott a pitypang, de ezt nem írták meg

A napsütötte mezőgazdasági területek, amik fölött a két Szu-25-ös elrepül, szépen zöldellenek, a fasorok, erdős részek lombkoronája is teljesen zöld. 

Így burjánzik az orosz propaganda és dezinformáció a magyar kormányközeli sajtóban
Tavaszi táj

Ezzel szemben Donyecekben már hetek óta késő őszi, télies az időjárás, a hőmérséklet többnyire nulla fok körül van, gyakran fagy és napok óta esik az eső vagy hó. A friss harctéri videókon jól látni, hogy sáros, helyenként behavazott területeken húzódik a frontvonal. Jelenleg ilyen látvány a levegőből a donyecki térség:


Figyelemreméltó részlet, hogy a videón ki vannak takarva a repülőgépek oldalszámai, hogy ne lehessen beazonosítani, hogy honnan szálltak fel és melyik repülőszázadhoz tartoznak. 

Így burjánzik az orosz propaganda és dezinformáció a magyar kormányközeli sajtóban
Kitakart oldalszám

Mivel Oroszország több mint 30 Szu-25-öst vesztett már el Ukrajna fölött az invázió kezdete óta, nem kizárt, hogy olyan repülőgépeket látni a felvételen, amik már korábban megsemmisültek.

Összegezve: mindazt, amit a Magyar Nemzet, az Origo, a HírTV, a Magyar Hírlap és a Mandiner cikkei állítanak, miszerint „vadászgéppel zúzták porrá” az „ukrán fegyveres erők álcázott, megerősített terepállásait és páncélozott járműveit” és hogy az orosz Szu-25-ösök „pillanatok alatt semmisítették meg az ukrán páncélosokat”, a TASZSZ videója a legkisebb részletében sem támasztja alá.

#Belföld#orosz-ukrán háború#orosz befolyás#magyar média#kormánypárti sajtó

Címlapról ajánljuk