Belföld

Több százmilliós bevételkiesést okoznak a hatósági áras filmforgatások a budapesti kerületeknek

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2023. november 20. 5:01

Akár 250 millió forintos bevételkiesés is érhette az V. kerületi önkormányzatot azáltal, hogy a helyi rendelet helyett az állam határozza meg a filmforgatások után fizetendő közterület-használati díjat – tudta meg az rtl.hu. Budapest többi belső kerülete is jelentős összegeket bukhatott, ráadásul a lakók is zúgolódnak a sorozatos lezárások miatt. A filmgyártók helyzetét nemcsak az olcsó árak könnyítik, hanem az állami szférában ritkán látott intézkedési határidők is.

Jelentős bevételtől esnek el a budapesti kerületi önkormányzatok amiatt, hogy az állam központilag határozta meg a filmforgatások esetében fizetendő közterület-használati díjat – értesült az rtl.hu. A filmtörvény szerint ugyanis a stábokra külön szabályok vonatkoznak: ha például az utcán vesznek fel egy jelenetet, akkor 

nem a településen vagy a kerületben érvényes közterület-használati díjat kell megtéríteniük, hanem egy államilag meghatározott díjszabás szerint kell fizetniük.  

A jogszabály a helyszín típusa alapján több kategóriát is megkülönböztet. A kevésbé frekventált, esetleg forgalom elől elzárt részeken négyzetméterenként akár napi 10-20 forintért is foglalható terület, míg a világörökségi helyszínek esetében 2190 forintot kell fizetni egy négyzetméter után naponta.


Forrás: A különböző díjak beszedéséért felelős Location Office

Ezek az összegek nem okoznak jelentős tételt a külföldi filmek büdzséjében, hiszen a közepes produkciók gyakran több tízmillió dolláros költségvetésből valósulnak meg.

A táblázatban szereplő díjak különösen figyelemreméltók, ha összevetjük a helyi szabályzatokban lévő területhasználati díjakkal. Az V. kerületben például a filmtörvény alá nem eső forgatások esetében 4675 vagy 5455 forint közterület-használati díjat kell fizetni naponta és négyzetméterenként attól függően, hogy a helyszín kiemelt zónában – például Duna-rakpart, Váci utca stb. – vagy normál közterületen helyezkedik el. (A rendeletből a 150 négyzetméternél nagyobb területhasználatra vonatkozó díjat emeltük ki, a nagy filmforgatások ugyanis általában ennél nagyobb helyet foglalnak.)

„Az V. kerület által meghatározott használati díj tehát több mint kétszerese a filmtörvényben rögzített összegnek, mégis az utóbbi alapján számolják ki a Belváros-Lipótvárosnak járó pénzt” – mondta az rtl.hu-nak Kovács Alex Gábor polgármesterjelölt, az ellenzéki Tiéd a Belváros nevű frakció vezetője. Tájékoztatása szerint 

az V. kerületnek 2022-ben 151 millió forint, míg 2023 novemberéig 98 millió forintnyi bevétele keletkezett a filmgyártók területfoglalásai miatt, azaz ebben az időszakban legalább 250 millió forint bevételkiesés érte az önkormányzatot 

csak azért, mert a hatósági ár felülírta a helyi díjszabást.  

Józsefvárosban szinte mindig forgott a kamera

Az ellenzéki vezetésű Józsefváros és Erzsébetváros ennél jóval kisebb bevételről számolt be, de ennek nem feltétlenül az az oka, hogy ezek a városrészek kevésbé népszerűek a filmgyártók körében. A különbséget az is okozza, hogy a hatósági ár sokkal alacsonyabb (négyzetméterenként csak pár száz forint naponta) azokon a helyszíneken, amelyek nem részei a világörökségnek. Márpedig a VII. és a VIII. kerület nagy része nem esik ezekbe a kategóriába, így 

Józsefvárosban nagyjából 15-25 millió forint közötti bevétel származott filmes közterület-használati díjakból, míg Erzsébetvárosban nagyjából 30-40 millió forint.

A szintén ellenzéki vezetésű Terézvárosban a kerület tájékoztatása szerint évente 40-55 millió forint folyik be ezen a jogcímen.

„Nagyon sajnáljuk, hogy a hatályos törvény ennyire olcsón kiárusítja a közterületeket, valamint esélyt sem ad, hogy a kerületek maguk szabják meg a díjakat. Józsefváros több része valóban nem turisztikailag kiemelt terület, de sűrűn lakott, a közterületeink közvetlen életterei az itt élőknek” – közölte a VIII. kerületi sajtóosztály. Józsefváros terhelését az is mutatja, hogy az elmúlt években nagyjából 60 filmforgatási engedélyt adtak ki, ezek azonban akár többnaposak is lehettek, azaz a kerületben az év jelentős részében valahol biztosan forgott a kamera. 

A lakóknak általában a lezárások és a parkolóhelyek lefoglalása (esetleg az autók elszállítása) okoz problémát, az erzsébetvárosi sajtóosztály tájékoztatása szerint pedig ez leginkább akkor elviselhetetlen, ha többnapos forgatásról van szó.

Próbálnak kompenzálni a kerületek

A kerületek megpróbálták elviselhetőbbé tenni a kényelmetlenségeket, ezért az VI., a VII. és a VIII. kerületben is olyan szabályozást vezettek be, amelynek értelmében az érintett társasházak között elosztják az adott filmforgatásból származó bevétel 20 százalékát. A kompenzációt igényelniük kell a társasházaknak.

A befolyt díj nagyságán nem tudnak változtatni a helyi városvezetők, de a legtöbb kerületben előírták, hogy a filmgyártónak helyre kell állítania az eredeti állapotot, ki kell takarítania a használt részt, biztosítania kell a helyiek parkolását, valamint hogy időben tájékoztatnia kell a lakókat a változásokról.

A fideszes vezetésű V. kerületben – ahol a többi városrészhez hasonlóan szintén kötelező a lakók megfelelő tájékoztatása és a parkolóhelyek pótlása a közeli mélygarázsban – a helyi ellenzék azt javasolta a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, hogy a polgármester kezdeményezzen törvénymódosítást az illetékes tárcánál. Azt szeretnék ugyanis elérni, hogy helyben állapítsák meg a közterület-használati díjat a filmforgatások esetében is, így ugyanis nem érné kár a kerületeket, és a helyieket is megfelelően lehetne kárpótolni a kellemetlenségekért.

Az erről szóló javaslatot a bizottság megszavazta, de az ellenzék tájékoztatása szerint a fideszes többség végül levette a napirendről. Az rtl.hu kérdésére azt közölte a belvárosi sajtóosztály, hogy 

Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester kezdeményezett egy hasonló tartalmú változtatást, 

amelynek értelmében a települési önkormányzatok saját rendeletben határozhatnák meg a filmorgatással kapcsolatos közterület-használati díjtételeket. Hozzátették: amellett, hogy a helyi lakosok érdekét tekintik elsőnek, a polgármester egyebek mellett azért látja indokoltnak a módosítást, mert településenként és kerületenként változik, hogy hány kérelmet nyújtanak be, és hogy mekkora terhet jelent az ezekkel járó adminisztrációs, szervezési feladat.

Kovács Alex Gábor azt mondta: „a képviselő-testületi ülésén kértük a fideszes többséget, hogy támogassák felterjesztési javaslatunkat, mert ez egy belvárosiakat érintő fontos ügy. A polgármester azt válaszolta, hogy felvette a kapcsolatot az illetékes miniszterrel, Rogán Antallal. Jeleztük számára, hogy ez az ügy túlmutat egy baráti beszélgetésen, amit ő Rogán Antallal folytat, ráadásul eddig semmilyen eredményt sem láttunk”. Hozzátette: 

Tarthatatlan az a gyakorlat, hogy a forgatások megkezdése előtt kevés idő telik el, a lakók pedig néha csak onnan értesülnek a változásokról, hogy elszállítják az autójukat. 

A közterületeket ráadásul töredékáron kell a filmesek rendelkezésére bocsátani az V. kerület saját díjszabásához képest.”

Kovács Alex Gábor azt mondta, levélben fordul a belső-pesti kerületek polgármestereihez, hogy a képviselő-testületek éljenek felterjesztési jogukkal. A belső-pesti országgyűlési képviselőktől pedig azt kéri majd: közösen kezdeményezzenek törvénymódosítást a nyomott hatósági ár eltörlésére, hogy az árszabályozás visszakerüljön az önkormányzatok kezébe. „Az V. kerület az így megnövelhető közterületi bevételt a társasházi támogatások növelésére fordíthatná” – jegyezte meg.

A filmgyártóknak egyébként egy külön erre a célra létrehozott állami vállalaton keresztül, a Location Office Kft.-nél kell lebonyolítaniuk az engedélykérelmeket. A szabályozás nem csak anyagi szempontból rendkívül kedvező a filmeseknek, az állami szférában ritkán látott határidők is könnyítik az ügyintézést: 

  • elég a forgatás előtt néhány nappal engedélyt kérni közterület-használatra.
  • Az állami cég egy napon belül (sürgősségi igény esetén azonnal) továbbítja a megkeresést az illetékes kerületnek és más szerveknek.
  • Az önkormányzatnak és az illetékes szerveknek egy napon belül (sürgősség esetén azonnal) egyeztetniük kell a részletekről.
  • Az eljárás díja 12 ezer forint, sürgősség esetén 55 ezer forint (tehát ezt a közterület-használaton felül kell fizetni),
  • és a kerületek szerint igen ritkán lehet csak megtagadni az engedély kiadását.  

Nyitókép: illusztráció – Fotó: Balogh Zoltán/MTI

#Belföld#filmforgatás#angelina jolie#budapest#hatósági ár#közterület-használat#ma#önkormányzatok#kerületek#film#forgatás

Címlapról ajánljuk