Belföld

Megdöbbent az orvosi kamara, hogy eltörölnék a kötelező munkahelyi orvosi vizsgálatot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 16. 12:22

A Magyar Orvosi Kamara szerint a tervezett intézkedés több millió magyar munkavállaló egészségi állapotát és a gazdaság teljesítőképességét egyaránt negatívan érinti. 

A Magyar Orvosi Kamara megdöbbenéssel értesült a kormány azon szándékáról, hogy a kötelező munkaköri alkalmassági vizsgálatokat el kívánják törölni

– közölte csütörtökön a MOK, reagálva a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatra. Mint arról az rtl.hu is beszámolt, a „hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatban az áll, hogy

a munkáltatók és a munkavállalók adminisztratív terheinek csökkentése érdekében a munkaköri alkalmasság vizsgálata tekintetében általános jelleggel megszűnik a kötelező orvosi vizsgálat.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) közleménye szerint az intézkedés több millió magyar munkavállaló egészségi állapotát és a gazdaság teljesítőképességét egyaránt negatívan érinti.

A felnőttkori alkalmasságvizsgálat mind munkavállalói, mind népegészségügyi szempontból fontos, hiszen a szűrővizsgálatok során a betegségek még korai, jól kezelhető szakban diagnosztizálhatók és kezelhetők

– hangsúlyozza a MOK.

Az orvosi kamara úgy véli, hogy a havi 1000-2000 forint közötti összeg, amit a munkáltató egy munkavállalóra ebből a célból költ, különösebb megtakarítást nem jelent, ugyanakkor egy hosszabb táppénzes állomány vagy egy munkaügyi per és kártérítési eljárás ennél jóval nagyobb kiadást eredményez.

A MOK azt írta, hogy a jogszabálytervezet a munkáltatók munkavédelmi felelősségét nem érinti, az összes munkaegészségügyi szolgáltatást a jövőben is kötelesek biztosítani, az egészségkárosodásokkal kapcsolatban továbbra  is 100 százalékos kártérítési felelősséggel tartoznak majd. Így az a munkáltató, amely az alkalmasságvizsgálatok megszüntetése mellett dönt, kizárólag azt az esélyt veszíti el, hogy időben mérsékelni tudja a munkavállaló munkából történő kiesése miatt keletkező kárát.

A kamara arra is felhívta a figyelmet, hogy a törvénymódosítás elfogadása esetén a munkáltató adminisztratív terhei nem csökkennek érdemben, gazdasági veszteségei, kiadásai várhatóan nőni fognak, amikor a dolgozók megbetegedéseit később, nehezebben gyógyítható szakban diagnosztizálják.

Mindez a  Magyar Orvosi Kamara szerint ahhoz vezethet, hogy

a munkaképes népesség jelenleg sem kielégítő általános egészségi állapota tovább romlik majd, milliárdokban mérhető gazdasági károkat okozva.

Nyitókép (illusztráció): BSIP/UIG Via Getty Images

#Belföld#egészség#magyar orvosi kamara#semjén zsolt#kötelező#orvosi vizsgálat#munkahely#törvényjavaslat#kormány

Címlapról ajánljuk