Az ukrán gabonáról is lesz kérdés a nemzeti konzultációbanZsigó Róbert elmondta, hogy génmódosított és az Európai Unióból kitiltott vegyszerekkel kezelt ukrán gabona árasztotta el Kelet-Európát
Belföld

Az ukrán gabona ügyéről is lesz kérdés a nemzeti konzultációban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 10. 15:59

Zsigó Róbert, a Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettese az MTI-hez eljuttatott videonyilatkozatában arról beszélt, hogy Brüsszelnek köszönhetően „génmódosított és az Európai Unióból kitiltott vegyszerekkel kezelt ukrán gabona” árasztotta el a kelet-európai országok piacait, és erről is kikéri a kormány a magyarok véleményét.

„A nemzeti konzultációban a magyarok lehetőséget kapnak arra, hogy minden, Magyarországot érintő, politikailag vitás kérdésben kifejezzék álláspontjukat; így van ez az ukrán gabona ügyében is” – mondta az MTI-hez eljuttatott videonyilatkozatában pénteken Zsigó Róbert, a Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettese.

Zsigó Róbert videóüzenetében arról beszélt, hogy az orosz-ukrán háború kitörése után Ukrajnának a nyugati szomszédjai lehetőséget adtak arra, hogy az ukrán gabona eljuthasson a világ szegényebb régióiba. „Ahelyett azonban, hogy ez történt volna, a génmódosított és az Európai Unióból kitiltott vegyszerekkel kezelt ukrán gabona a kelet-európai országok piacait árasztotta el, ezzel gazdasági és egészségügyi problémákat okozva” – mondta a Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettese videóüzenetében, melyet cikkünk megjelenéséig nem osztott meg közösségi oldalain.

„Brüsszel persze ebben a kérdésben sem kérte ki az európai állampolgárok véleményét, sőt, a mai napig ragaszkodik hozzá, hogy folytatódjon ez az európai élelmezésre és mezőgazdaságra veszélyes folyamat” – fogalmazott a képviselő, hozzátéve, hogy a Fidesz-KDNP-kormány ennek ellenére kikéri a magyarok véleményét ebben a vitás kérdésben, és arra kérnek mindenkit, éljen a lehetőséggel, és mondja el a véleményét Brüsszelnek az ukrán gabona ügyében.

Az újabb, a sorban 13. nemzeti konzultációt október végén jelentette be a kormány, mostanáig annyit lehetett róla tudni, hogy egyebek mellett a rezsicsökkentés, a kamatstop, illetve az extraprofitadó megvédésről is lesz majd benne kérdés:


Nyitókép: aratóünnep Ukrajnában 2023. július 29-én – Fotó: Volodymyr Tarasov / Ukrinform/Future Publishing via Getty Images 

#Belföld#nemzeti konzultáció#Zsigó Róbert#orosz-ukrán háború#ukrán gabona#fidesz

Címlapról ajánljuk