Belföld

Donáth Anna hadat üzent: A DK a hazugság kultúráját képviseli

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 25. 11:04

A Momentum Mozgalom vezéralakja valósággal hadat üzent Gyurcsány Ferencnek, Dobrev Klárának és a Demokratikus Koalíciónak.

Gyurcsány Ferencnek, Dobrev Klárának és a Demokratikus Koalíciónak üzent Donáth Anna, a Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője, korábbi elnöke a Válasz Online-nak küldött írásában. A cikkben azt járja körül, hogy miképp lehet esélye az ellenzéknek legyőzni a Fideszt és leváltani az Orbán-kormányt.

Donáth Anna szerint mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz alkalmatlan a kormányzásra, és többségben vannak Magyarországon azok, akik kormányváltást szeretnének. Ennek azonban legfőbb akadálya, hogy az ellenzéki oldal az elmúlt években nem tudott hiteles, meggyőző alternatívát kínálni.

A Momentum politikusa kijelentette: az ellenzék legnagyobb gondja, hogy a Demokratikus Koalíció ugyanúgy a hazugság kultúráját képviseli, mint a Fidesz és Orbán Viktor:

amíg a kormányváltásért dolgozó ellenzékben van olyan szereplő, amely az igazság kultúrája helyett – a kormányhoz hasonlóan – a hazugságon alapuló politikai kultúrát képviseli, addig nem lehet meg a kormányváltáshoz szükséges egység. Sőt az ilyen szereplő, bármit mond is, akadálya a kormányváltásnak.

Donáth Anna szerint az ellenzéknek igazat kellene mondania. A Fidesz ugyanis folyamatosan hazugságokkal, csúsztatásokkal, ellenőrizhetetlen és ostoba nagyotmondásokkal eteti választóit – és hasonlóképp tesz Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára pártja is:

Hasonló politikai kultúrát képvisel az ellenzék önmagát megkerülhetetlennek mondó pártja, a Demokratikus Koalíció is. (...) Amikor ez a párt plakátkampányával azt ígéri, hogy EP-listavezetőjük kormányra kerülve „emelné a béreket”, az ugyanolyan hazugság, mint amiket a kormányoldaltól hallunk naponta. (…) Mi értelme van átverni a szavazókat hazug ígéretekkel? Miért vezetik félre az embereket az állam és a gazdaság működéséről, amikor épp az lenne a cél, hogy a szavazók jobban értsék ezeket?

A Momentum vezető politikusa sérelmezi azt is, hogy a DK jóval több tagot és aktivistát vall magáénak, mint amennyivel ténylegesen bír:

az igazság kultúrájából következik az is, hogy nem hazudjuk azt, hogy húszezer aktivistával szántjuk fel a vidéket. Hiszen pontosan tudjuk, hogy a Fideszen kívül egyetlen párt sem tud ma Magyarországon ennyi aktivistát mozgósítani.

Donáth szerint a Momentum nem terjeszt „nyilvánvalóan alaptalan támogatottsági adatokat” magáról, „ahogy a DK teszi azt saját házi közvélemény-kutatójára hivatkozva”, mert az félrevezeti az ellenzéki szavazókat.

Donáth Anna összevetette Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki tevékenységét, megállapítva, hogy mindketten előre megfontoltan hazudtak hatalmuk megtartása érdekében, majd a megnyert választások után derült ki, hogy nagy a baj:

Két miniszterelnök is csúnyán átverte a magyar embereket: válságba vitték az országot, miközben végig hazudtak a valós helyzetről a választóknak. Populista nagyotmondásokból felépített gazdaságpolitika. Hazudozás az ország valós és elhibázott gazdasági állapotairól. A választók átverése a hatalomban maradás érdekében. További megalapozatlan ígérgetések. Kísérteties párhuzam látszik az ország 15 évvel ezelőtti és mostani politikai vezetése között.

Donáth szerint elég nagy baj, hogy sem Gyurcsány Ferenc, sem Dobrev Klára, a DK jelenlegi elnöke nem vállalja a felelősséget korábbi tetteiért, és ezért akadálya a Demokratikus Koalíció politikai kultúrája a kormányváltásnak.

Hatalomgyakorlási elveikbe ugyanis a felelősségvállalás és a hibák elismerése egész egyszerűen nem fér bele. Ebben is nagyon hasonlít az övék a Fidesz politikai kultúrájára, amelynek keretében tévedéseiket tagadják, a kritikára pedig erőből reagálnak.

Donáth Anna szerint ez az egyik legfontosabb oka annak is, hogy a DK a legelutasítottabb párt az ellenzéki szavazók körében:

elnökük soha nem ismerte el felelősségét a magyar gazdaság csődközeli helyzetbe sodrásáért. Hazudott a választóknak, államcsőd szélére juttatta az országot, és sosem követte meg ezért a társadalmat. 

Domáth szemére vetette Dobrev Klárának, hogy nem hajlandó beismerni: tévedtek, amikor 2017-ben nem támogatták Botka László „Fizessenek a gazdagok!” néven elhíresült kampányát, ami a DK nemrég bejelentett szociáldemokrata programjának ez az egyik vezérfonala.

Együtt háborodunk fel a Fidesz ordas hazugságain, és méltán éri őket haragos kritikánk azért a hatalomgyakorlási módszerért is, hogy sohasem hajlandóak beismerni tévedéseiket. Vajon az a párt, amely az ellenzéki oldalon ugyanezt a politikai kultúrát képviseli, nem válik a kormányváltás akadályává? Hazugsággal nem lehet a hazugokat legyőzni.

Zárásképp Donáth Anna azt írta, hogy ők a Momentumban azon dolgoznak, hogy egy „olyan ellenzéki szövetség jöjjön létre a kormánnyal szemben, amely az igazság kultúrájában hisz, és ez alapján politizál”. 

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#donáth anna#momentum mozgalom#demokratikus koalíció#ellenzéki összefogás#gyurcsány ferenc#dobrev klára

Címlapról ajánljuk