Belföld

A rendőrség szerint gépfegyverekkel felfegyverkezett embercsempészek dolgoznak a szerb-magyar határon

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 26. 17:45

Szeptember 21-én több sorozatot is leadtak a szerb-magyar közös járőrcsoportra, másnap egy éjjellátó kamera vette fel, ahogy egy gépfegyveres férfi segít létrán átmászni 13 menekültnek.

Automata fegyverekkel lőttek rá Mórahalom térségében, az ideiglenes biztonsági határzárnál egy szerb-magyar közös járőrcsoportra szeptember 21-én este fél 11-kor, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden.

A rendőrségi híradás szerint négy egyes, majd több rövid sorozatlövést adtak le ismeretlenek a négy fős járőrcsoport irányába illetve a levegőbe. A rendőrök hallották is, ahogy egy lövedék a közvetlen közelükben csapódott be.  

A járőrök parancsnokai azonnal visszhívták őket a veszélyes területről. A rendőrök kihátráltak a tűzvonalból, személyi sérülés nem történt. A lövéseket feltehetően több sorozatlövő fegyverből, nagy valószínűséggel illegális migráns hátterű embercsempész bandák tagjai adták le, közölte az ORFK.

A szerb és a magyar fél a határrendsértés kivizsgálása érdekében határtalálkozót tartott, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen eljárást indított.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kedden egy másik kapcsolódó esetről is beszámolt. Röszke térségében szeptember 22-én 6 óra után pár perccel figyelt fel a térfigyelő kamerarendszert kezelő operátor egy Szerbia felől érkező férfira. A férfi egy létra segítségével átmászott a határzár kerítései közötti manőverútra, majd leemelt a válláról egy gépkarabélyt és annak fedezetével segített az utána érkező 13 embernek a határon átjutni.


A csoport átjutása után a fegyveres a létrán visszamászott Szerbiába. A rendőrök nem sokkal később a határtól mintegy fél kilométerre feltartóztatták, és visszakísérték a határsértő csoport tagjait.

#Belföld#illegális bevándorlás#déli határ#gépfegyver#embercsempész#röszke#mórahalom

Címlapról ajánljuk