Belföld

Guardian: Súlyosan sérült migránsokat toloncol ki Magyarország

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 26. 15:12

Állítólag volt, akit nyakmerevítővel a nyakán dobtak ki egy erdőben.

Hosszú cikket írt a Guardian arról, hogy emberi jogi csoportok szerint a magyar rendőrök által okozott balesetekben sokszor komolyan megsérült embereket visszatoloncolják Szerbiába. 

Egy önkéntes szervezet (Medical Volunteers International) egyik munkatársa arról beszélt, hogy eleinte azt gondolták, egyedi esetről van szó, de aztán rájöttek, hogy folyamatosan történnek olyan esetek, ahol migránsok sérülnek meg, miután megpróbálnak átjutni a határkerítésen. Vagy azért, mert üldözik őket, vagy azért, mert a sofőr a baleset előtt megpróbálta kikerülni a rendőri ellenőrzést. A lap 2021 júniusa óta több mint 20 ilyen balesetről szóló hírt talált. 

A szervezetek szerint több olyan ember is volt, aki bár súlyosan megsérült, mégis visszatoloncolták Szerbiába. 

A lap azt írja, az emberi jogi szervezetek 2015 óta dokumentálták a magyar rendőrök által az úgynevezett visszatoloncolás során elkövetett erőszakot, beleértve a veréseket és a kutyatámadásokat. 

A lap több olyan emberrel is beszélt, akik a határon sérültek meg, bár a nevüket megváltoztatták. Az egyik férfi – Karim – 2021-ben jött el Észak-Szíriából. Törökországból Bulgáriába, majd onnan Szerbiába ment. Németországba szeretett volna eljutni Magyarországon keresztül. 

Karim a kórházban ébredt, ahol közölték vele, hogy autóbalesetet szenvedett, és közel egy hétig kómában volt. Később megtudta, hogy a magyar rendőrök alig 20 percre az osztrák határtól jelentek meg, és üldözőbe vették a járművet, amelyben 18 ember ült. Az autó egy védőkorlátnak ütközött, és ketten meghaltak. 

Karim kapcsolatba lépett egy jogvédő szervezettel a kórházban, és szerette volna beadni a menekültkérelmét, de még mielőtt segítséget kaphatott volna, visszatoloncolták Szerbiába „Rendőrök jelentek meg a szobámban, és megkérdezték, hogy vagyok” – magyarázta a férfi, akiért másnap mentek vissza. Megbilincselték, pedig az egyik kezét nem tudta mozgatni, és nyakmerevítőt viselt. 

Egy erdőben dobtak ki, sétálni kezdtem, amíg elértem egy utat. Éhes voltam és szomjas, fájt mindenem és minden tíz percben meg kellett állnom, de nem volt más lehetőségem, nem akartam a határon meghalni

– fogalmazott.

A lap megkereste a magyar belügyminisztériumot és a határrendészetet az ügyben, de nem válaszoltak a megkeresésre.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs

 

#Belföld#migráns#határkerítés#sérülés#autóbaleset#autósüldözés#migránsok#szerbia

Címlapról ajánljuk