Belföld

Fejenként 65 ezres catering, 160 ezres képzés: négycsillagos wellness hotelekben képzik a tanárokat Schmidt Máriáék

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2023. szeptember 25. 5:59

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány jelentős állami támogatás mellett nem először képezheti a tanárokat, ezúttal is egy ismerős céggel. Az egyik tulajdonossal Schmidt Mária – az alapítvány főigazgatója és kuratóriumi tagja – többször is közösen publikált oktatási anyagokat. A pedagógusokat két négycsillagos szállodában képzik egy online tananyagra, de személyes részvétel mellett.

Ismét a Prekog Alfa Kft. futott be a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKTKK) közbeszerzésén, ezúttal is történelemtanárokat, oktatókat képeznek tovább, a Miniszterelnökségen keresztül érkezett közpénzből. Kérdésünkre az alapítvány közölte: a Digitális tananyagok és használatuk pedagógiai módszertani lehetőségei a XX. századi történelem tanításában című képzésről van szó, amellyel a cég honlapja szerint a következő etapokban bővíthetik tudásukat a pedagógusok:

  • 2023. október 13-15. között, illetve október 20-22. között a mezőkövesdi Balneo Hotel Zsoriban oktatják a tanárokat. A Válasz Online a négycsillagos szállodát Tiborcz István köréhez sorolta. A szállodafelújító Hotel Balneo Kft. ugyanis azé a Kosik Jánosé, aki az egyik legismertebb Tiborcz-alapemberrel, Sájer Gáborral került üzleti kapcsolatba. Az állam 3,55 milliárd forint közpénzzel segítette a projektet.
  • 2023. október 20-22. között pedig Ráckevén, az ugyancsak négycsillagos Duna Relax Hotel, amely Klemm Balázs, a magyar turisztika egyik legbefolyásosabb emberének érdekeltsége. Turisztikai érdekeltségei a K-Monitor NER Hotel nevű alkalmazásában itt nézhetőek meg.

Szerettük volna megtudni, hogy miért döntöttek úgy, hogy személyes jelenlét mellett folyik az oktatás úgy, hogy online tananyagról van szó, de felvetésünkre az alapítvány nem reagált. 

A Prekog Alfa végzi a képzések előkészítését, szervezését és lebonyolítását legalább 500 fő részére 2023. december 31-éig, majd elemző tanulmányt készítenek. Erre a munkafolyamatra fejenként nettó 160 ezer forintos ajánlatot adtak. A képzési helyszínt, szállást, illetve a technikai és oktatási kellékeket, kiegészítő szolgáltatásokat is ők biztosítják, ajánlatuk szerint fejenként és képzésenként nettó 60 ezer forintért. A cateringre (és annak helyszínére) fejenként és képzésenként nettó 65 ezer forintos ajánlatot adtak.

Ezeket összeadva tanáronként és képzésenként nettó 285 ezer forintos összeg jön ki, hogy ezt az alapítvány reális árnak tartja-e, nem tudtuk meg, kérdésünket egyszerűen megválaszolatlanul hagyták. 

Pedig ötszáz fővel számolva már nettó 142,5 millió forintnál tartunk és ez összeg jóval vaskosabb is lehet. Hogy a teljes költségből mekkora részt teszi ki a tanulmány, az az ajánlatból nem derült ki. A dokumentáció szerint a végteljesítés dátumát a Miniszterelnökség és a közalapítvány közötti támogatási időszakra tekintettel állapították meg. Amennyiben ezt meghosszabbítják, a teljesítés is elnyúlhat egészen 2024. április 30-ig. Ekkor pedig 

már legalább 800 fő történelem tárgyat oktató pedagógus és/vagy oktató képzését kell tető alá hozni.

Ebben az esetben, a minimális 800 fővel számolva az összeg nettó 228 millió forint, amely áfával növelve 289,5 millió forint. 

Kérdésünkre az alapítvány közölte: „2016 és 2022 között a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány négy témakörben indított képzéseket, amelyeken több mint 25 000 tanár vett részt és csaknem 6 000 hazai közoktatási intézmény kapcsolódott be a programba. A pedagógusok visszajelzéseiből kiderült, hogy a képzések kiemelkedő színvonalon nyújtottak szakmailag hasznos és új ismereteket.”

Van benne gyakorlatuk

2021-ben az Átlátszó írta meg, hogy a Prekog Alfa Kft. nyerte el az alapítvány közbeszerzését, így ők szervezhették a pedagógus-továbbképzést a Nemzeti Összetartozás Évéhez kapcsolódóan, Trianon témakörében, akkor nettó 630 milliós büdzsé mellett. Már ekkor bejáratott partnernek tűnt a Prekog Alfa, 2016-ban az „1956: a magyar forradalom a legújabb történeti kutatások tükrében” kérdéskör oktatásának megszervezésére 628 millió forintot kapott. 2019-ben 1 milliárd forintért, majd 787,4 millió forintért szerveztek továbbképzéseket. A cég Gasparek Ferenc és Tarcsa Zoltán tulajdona, utóbbi többször publikált Schmidt Máriával közösen oktatási segédanyagokat.

A Prekog Alfa Kft. tavaly 1 milliárd 12 millió forintos árbevétel mellett 551,7 millió forintos adózott eredményt hozott össze. A tulajdonosok 360 millió forint osztalék kivételéről döntöttek.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítványt az első Orbán-kormány hozta létre 1999-ben. Alapító okirata szerint célja egyebek mellett „egy, a magyar nemzeti szuverenitás szempontját figyelembe vevő, korszerű történelemszemlélet alapjainak kidolgozása”. Az alapítvány 2000 végén vásárolta meg az Andrássy út 60. számú épületet, amely egykor a Nyilaskeresztes Párt, majd később a kommunista politikai rendőrség, az ÁVH székháza volt, és amelyben 2002-ben nyílt meg a Terror Háza Múzeum. Az intézmény koncepcióját a főigazgató, Schmidt Mária dolgozta ki. Ma már az alapítvány egész kutatóhálózatot tart fenn, ide tartozik a XXI. Század Intézet, a XX. Század Intézet, (ezek főigazgatója ugyancsak Schmidt Mária) a Habsburg Történeti Intézet, a Kommunizmuskutató Intézet és a Kertész Imre Intézet is. A KKTKK adta ki például Deák Dániel fideszes influenszer a Fidesz-recept című könyvét, illetve L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának A Megőrzés kultúrája című munkáját is.

Az alapítvány beszámolója szerint 2022-ben 6,2 milliárd forint állami támogatást kapott, ebből 5,9 milliárd a központi költségvetésből érkezett. Az alapítvány vagyona (eszközök) 18 milliárd forintra rúg, ebből 8 milliárd bankbetétben lévő pénz. A kuratórium elnöke jelenleg Lánczi András, a Corvinus Egyetem volt rektora. A kuratórium tagjai közt van Schmidt Mária, aki egyben az alapítvány főigazgatója is, Martonyi János volt külügyminiszter és Balog Zoltán volt miniszter, református püspök.

Schmidt Mária neve nemrégiben másfajta kontextusban került elő a közéletben. A Gulyáságyú Média tette közzé azt a videót, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök egy szál törölközőben, a tenger felől bemegy egy luxusvillába a horvát tengerparton. A villa az LMP társelnökének, Ungár Péternek a nővéréé – az ő édesanyjuk Schmidt Mária, aki Kötcsén árulta el, miért nyaralt náluk a kormányfő:


Nyitókép: Soós Lajos / MTI

#Belföld#prekog alfa kft.#schmidt mária#Lánczi András#kktkk#ma

Címlapról ajánljuk