Belföld

A NAV azt üzente Iványinak, hogy hagyjon fel jogellenes tevékenységével

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 13. 21:37

Az adóhatóság szerint eddig kifejezetten méltányosan jártak el a MET-tel szemben.

Mint arról az RTL Híradó is beszámolt, kilátástalan helyzetbe került a Magyar Evangéliumi Testvérközösség. Erről Iványi Gábor, a MET elnöke tett közzé segélykérő kiáltványt, amiben leírta, hogy MET és az Oltalom Karitatív Egyesület hónapok óta csak egy részét kapja meg annak az állami támogatásnak, ami szerintük járna nekik. Most viszont – tartozásaikra hivatkozva – egyetlen forintot sem kaptak, mert a NAV elvonta a nekik járó pénzt. Dolgozóiknak már hónapok óta nem tudnak teljes fizetést adni.

A kormány illetékes minisztere és államtitkárai utasítására a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) az elvégzett munkánk után járó alapnormatívát is drasztikusan csökkentette, majd teljes mértékig elkobozta

– közölte Iványi, hozzátéve, hogy ezer dolgozójuknak nem tudnak fizetést adni.


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán közleményben reagált iványi Gábor kiáltványára, írja a 24.hu. A NAV leszögezte, hogy „tevékenységét a magyar és uniós jogszabályoknak megfelelően, azok alapján végzi”.

A NAV a következőképp fogalmazott Iványi Gábor fenti állítására válaszul:

Az adóhatóság kizárólag törvényben rögzített esetben utasítható, mely körbe nem tartozik bele konkrét adózó, így a MET adótartozásával kapcsolatos eljárás. A NAV-nak nincs olyan feladata, hogy közfeladat ellátására normatívát fizessen, ennélfogva ilyen kifizetést nem tud „drasztikusan csökkenteni” vagy megszüntetni.

A NAV szerint ha egy munkáltató a saját alkalmazottai fizetéséből levont járulékokat nem vallja be az adóhatóságnak, és az állami költségvetés elől így eltitkolt összeget nem fizeti meg, akkor az alkalmazott a pénzbeni egészségbiztosítási ellátásoktól elesik.

Az adóhivatal közleményéből az olvasható ki, hogy a MET önhibájából került olyan helyezteb, ami kárt okoz az alkalmazottjainak:

Ha valakinek vélt vagy akár valós követelése van az Állammal szemben, akkor azzal nem csökkentheti az adó- vagy járulékfizetési kötelezettségét, különösen úgy nem, hogy a dolgozói bruttó béréből levont társadalombiztosítási járulékot a sajátjaként kezeli, így kárt okozva az alkalmazottainak és azok családtagjainak.

A közlemény szerint Iványi állításával szemben a NAV kifejezetten méltányosan járt eddig el a MET-tel szemben, mivel az közfeladatot ellátó szervezetnek számít:

A MET és intézményei 1,5 milliárd forintnyi tartozásának végrehajtását hónapokkal ezelőtt felfüggesztette a NAV, azok jelenleg is szünetelnek. Cél azonban az, hogy az adózó a jogellenes tevékenységével hagyjon fel, és ésszerű tervvel rendelkezzen kötelezettségei teljesítésére.

#Belföld#iványi gábor#nav#kiáltvány#magyarországi evangéliumi testvérközösség#oltalom karitatív egyesület

Címlapról ajánljuk